Románia, Erdély, Kelemen- és Görgényi-havasok.

Egy kis edzésre és fejtágításra megyek a Maros-Megyei-Barlangi-és-Hegyimentő-Szolgálathoz, amelynek egyik jóbarátom Kovács Zoltán Róbert a vezetője és akivel még 2008 februárjának utolsó heteiben másztuk meg Erőss Zsolti társaságában a Kilimanjarot (5895 m), Afrika legmagasabb pontját és a világ legmagasabb egyedülálló vulkánját.

Robi felajánlotta, hogy segít nekem, hogy bővíteni tudjam tudásomat a havas környezetben való túlélésben, navigációban, a jégcsákács szakszerű használatában és, hogy mi a teendő, ha öszefutunk egy medvével, vagy farkassal, mert ahogy a székely ember is mondja: „A medve nem játék!“

Nem bizony, pláne ha grizzly medvével állunk szemben, de a barna medve mellett, még ott vannak a fekete medvék is azon a területen ahova készülök. Így Robi kiemelkedő tudására és tapasztalatára igencsak szükségem van és lesz, hiszen ez a terület egyelőre eléggé hiányos nálam a természetben való túlélés tudományában.

Először is, más cipőre van szükség. Határozttan nem mindegy milyen talpú cipőben indulunk el, mennyire csúszik, illetve milyen kemény a talpa. Mikor használj hágóvasat (crampons) és mikor elegendő az apró szöges kiegészítő (microspykes). Ha túrabotot használsz, milyen kiegészítőt használj hozzá, hiszen, ha elfeledkezel a hótányérról, akkor ugyanúgy gondban leszel, mint amikor a dagonyás helyeken feledkezel el a sártányért felhejezni a túrabotodra.

Klasz ha viszel magaddal jégcsákányt, de ha csak a zsákodon van, sok hasznát nem veszed, mint akkor sem, ha nincs a biztosító pántja a csuklódon, vagy ha nem tudod, hogy egy kicsúszásnál miképpen kell használnod ahhoz, hogy megállítsd a csúszást, még mielőtt egy nagyobb baj bekövetkezne.

Miképpen tudsz navigálni a havas környezetben és miért lehet életmentő a szakadó hóban egy olyan óra, amelynek van ún. „back track“ funkciója. Hiszen ha betemeti a nyomodat a hó és elvéted az ösvényt – mert a jelek éppen nem a fán, hanem a sziklákra voltak festve -, akkor ez képes ugyanazon a nyomvonalon visszavezetni a kiindulási pontra és ezzel nagymértben segít abban, hogy egy necces helyzetet túl tudj éni.

Persze a hóban való túlélésnek még ezer apró trükkje van, amelyet meg kell tanulj te is, ha havas környezetben készülsz túrázni, hiszen bármikor elkaphat egy váratlan hóvihar, amely akár napokig is eltarthat és így a hóbarlang építése, a folyadékpótlás, a tűzrakás, illetve a kihülés és a fagyási sérülések elkerülése is mind-mind olyan pontok, amelyekre sosem baj, ha felkészülsz.

Én mindig azt vallom, hogy inkább készülj többet, mint egy adott helyzetben derüljön ki, hogy a tudás hiányában nem tudsz improvizálni és így csökkennek az esélyeid a túlélésre.

Sokszor és sokan legyintenek ezekre, mint ahogy az ausztriai videómban is láthattad, hogy a lavinaveszély miatt lezárt úton is simán továbbmentek egyesek, sőt még a gyermekeiket is magukkal vitték és aztán pont az ilyen helyzetek azok, amikor például Robiéknak is mennie kell, hogy jóesetben még időben kimenthessék az érintett személyeket.

Erdély mesés és ha még nem jártál arrafelé, már csak történelmünk miatt is érdemes elmenned. Amennyiben pedig szeretsz túrázni, Erdélynél mesésebb és vadregényesebb helyet keresni sem érdemes!

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment