[vc_row full_width=”stretch_row”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Elolvasáshoz szükséges idő: 2:30

Egy kis érdekesség azok számára, akiket az utazás mellett a történelem és egy különleges kis Hostel is érdekel Manuel Antonioban, Costa Rica-ban. Roger Page barátom – akivel együtt róttuk a kilométereket Spanyolhonban – küldte a fotókat, miután éppen itt szállt meg.

Az idősebbek biztosan jól emlékeznek még Ronald Reagan elnök második ciklusa alatti óriási botrányra, amely bejárta a világsajtót is. “Irán-Kontra ügy, illetve Irangate“ néven vált ismertté, amely során lelőttek egy repülőgépet. Az eredeti amerikai gyártmányú C-123-as katonai szállítógép – amely anno részt vett a titkos fegyverszállításokban – ma már egy népszerű bár és étterem Manuel Antonioban.

No de nézzük csak, miképpen került ide ez a repülő:

Az USA kezdettől fogva támogatta a kontrákat és többek között kiképzőbázisokat hozott létre a szomszédos Hondurasban. A Reagan-kormány először megszüntette a Szenátus által megszavazott 118 millió dolláros segély folyósítását, majd később, teljesen nyíltan, további jelentős pénzösszegeket folyósított a felkelőknek addig a pillanatig, amíg a Kongresszus véglegesen meg nem tiltotta azt. A támogatások azonban a tiltás ellenére sem álltak le és ezután, a titokban küldött támogatások összegét az irak-iráni háború során – Izrael tudtával és közreműködésével –  Iránnak titokban eladott fegyverekből teremtették elő.

1986-ban kiszivárgott a titkos akció, amely Irangate-botrány néven vált ismertté. Az ügyet Reagan elnök eleinte tagadta, majd később végül mégis beismerte, hogy hibát követtek el. Mindez azonban nem csorbította jelentősen népszerűségét. Nicaragua végül pert indított az USA ellen a Nemzetköz Bíróságon, amely a belügyeibe való beavatkozás miatt elítélte az országot. A kontrák által elkövetett emberi jogsértéseknél azonban nem állapította meg a felelősséget, mivel nem volt bizonyítható, hogy tényleges ellenőrzést gyakorol az akcióik felett. A megállapított 17 milliárd dolláros kártérítést az Egyesült Államok viszont azóta sem fizette meg.

Ami a kontra háborút illeti, az illegális Oliver North – CIA műveletek alaptényei már 1985-re ismertekké váltak, csak a média egyszerűen nem nézett oda. Az ügy egy évvel korábban akkor pattant ki, amikor lelőtték ezt a ma már bárként és étteremként szolgáló amerikai szállítógépet és elfogtak egy USA ügynököt, Eugene Hasenfust, akit később szintén lelőttek. 

A közvélemény máig nincs tisztában azzal, hogy a kontrákat meg az őket támogató kubai emigráns helikopterpilótákat és egyéb segédszemélyzetet Oliver North alezredes irodája szervezte titkos hadsereggé, és bízta meg konkrét feladatokkal a nyílt katonai támadásoktól kezdve a merényletekig és a szabotázsakciókig. Az egész ügyet a CIA korábbi igazgatója, az USA alelnöke, egy bizonyos George Bush felügyelte.

Tom Cruise főszereplésével 2017-ben bemutatott (American Made) Barry Seal, a beszállító című film erről a történetről is szól (többek között).

Egy costa rica-i üzletember később megvásárolta a lelőtt C-123-as repülőgépet és ez képezte az alapját a Contra Bar-ként elnevezett éttermének. 

A Hostal Manuel Antonio egy különleges hely, nem csak a története miatt. A dzsungel domboldalán találjuk meg és három medencéje és a körülvevő túraútvonalai mellett, néhány percre található a méltán népszerű Manuel Antonio Reserve Parktól. Igazi hátizsákos paradicsom. A közös hálótérben 19 USD egy ágy, míg az egyszemélyes szoba, közös fürdőszobával 37 USD éjszakánként.

A lelőtt repülőből kialakított hostel és étterem, ezzel a mai napig emlékeztet a poltika sötét és feneketlen bugyraira és arra a szomorú tényre, hogy elszámoltatás a mai napig sem történt ez ügyben, mint ahogy a világ annyi pontján, amelyekben szintén politikusok az érintettek…

Háttér-információ:

„1980-ban az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa megtiltotta Reagan kormányzatának a szandinista hatalom ellen harcoló nicuagarai „kontrák” katonai és pénzügyi segélyezését. A Nemzetbiztonsági Tanács azonban Reagan elnök jóváhagyásával kijátszotta a törvényhozókat: az úgynevezett „Irán-kontra ügy” az évtized botránya lett, és felgöngyölítőjének, a Miami Herald újságírójának, Alfonso Chardy-nak 1988-ban meghozta a Pulitzer-díjat.“

Bővebben: http://www.friderikusz.hu/em/pulitzer/chardy.php3

Ha arra jársz ki ne hagyd a helyet és ugorj be egy jó kis koktélra![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”223″ img_size=”full”][vc_single_image image=”230″ img_size=”full”][vc_single_image image=”228″ img_size=”full”][vc_single_image image=”226″ img_size=”full”][vc_single_image image=”225″ img_size=”full”][vc_single_image image=”224″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]