[vc_row][vc_column][vc_column_text]Elolvasáshoz szükséges idő: 4:40

Ez az esztendő a jövő évi hosszú utamra való felkészülés jegyében telik, de természetesen igyekeztem úgy összeállítani a túráimat, hogy ne csak tapasztalatokat gyűjthessek, hanem csodálatos tájakat is felfedezhessek közben. Azaz, megpróbálom a kellemeset összepárosítani a hasznossal.

Mostani célom az volt, hogy olyan helyre menjek, ahol kb. két héten keresztül nincs település, így természetesen bolt sem, így mindent magammal kell vinnem, ahol nincs telefon- és netkapcsolat, ahol a nyári szezon ellenére sincs meleg, ahol gyakorolhatom a jeges, vadvizi folyókon való átkeléseket, a katonai túlélőtáborban tanultakon is tökéletesíthetek, nekem kell főzni és szűrni a vizet és ahol nem nagyon jellemző, hogy állaton kívül, valaki mással is összefussak.

Lássuk be, ennek mind megfelelni, nem igazán könnyű, de azt hiszem végül mégis megtaláltam a tökéletes célpontot.

Augusztusban ugyanis Grönlandra utazom, hogy keresztülgyalogoljak rajta. 

A szigetet 982-ben fedezte fel Vörös Erik viking hajós és, hogy társainak nagyobb kedvet csináljon ahhoz, hogy vele együtt odaköltözzenek, elnevezte „Zöld föld”-nek. Tudományos felkutatását azonban Fridtjof Nansen norvég sarkkutató és oceanográfus kezdte meg 1888-ban.

Grönland a Föld legnagyobb szigete és területe szerint a világ negyedik legnagyobb közigazgatási egysége, amely politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik. Bár Európától és Izlandtól csak a Dánia-szoros nevű tengerszoros választja el, földrajzilag mégis Észak-Amerikához tartozik. 

Területe jóval nagyobb Mexikónál, népességüket összehasonlítva, azonban a 122 milliós Mexikó lakossága mellett elenyésző Grönland 56 000 fő körüli népessége. A lakosság zöme – 88% – az eszkimó (inuit) őslakossághoz tartozik, míg a dánok és a két népcsoport keveredéséből születettek aránya 12%.

Legnépesebb települése a főváros Nuuk, ahol 15 666 fő él, azonban Sisimiutban, amely a második legnépesebb város – és a túrám végpontja – már csak 5598-an laknak. A dán mellett hivatalos a grönlandi nyelv is, amely az eszkimó aleut nyelvcsalád tagja, ám az átlagpolgárok többsége csak a meglehetősen sajátos helyi nyelvet, az inuitot (eszkimó) beszéli, illetve jónéhányan beszélik még az angolt is. Vallásukat tekintve, a grönlandi népesség 98%-a evangélikus felekezetű keresztény.

Vasúti hálózata nincs. A közutak hossza 150 kilométer összesen, azonban ez  is mind a településeken belül létezik. A települések közötti kapcsolatot a vízi és a légi közlekedés tartja fenn. 15 aszfaltozott, illetve füves repülőtere van. Repülővel, kizárólag Koppenhágából és nyaranta Izlandról lehet megközelíteni, illetve az USA-ból, de csak katonáknak, miután Grönland nyugati partján található az amerikai Thule légibázis.

Hogy „könnyebben“ tudj eligazodni az utcákon, az épületeket az építési idejük szerint számozzák, és néha a szám elé még egy „B” betű is járul. Egyes grönlandi települések azonban sorszámokat alkalmaznak, így előfordul, hogy a „B146” és a „2” számot viselő ház egymás mellett áll, a „B148” pedig a település másik végében, míg a kisebb településeken az is előfordul, hogy az utcáknak egyáltalán nincs nevük.

Kulturális életének sarkköve Silamiut, Grönland egyetlen társulattal rendelkező színháza (inuit nyeven Kalaallisut Isiginnaartitsineq, dánul Grønland’s teater), amely nyolc színésszel működik.

Amikor úgy döntesz, hogy te is bejárnád Grönlandot, van pár dolog, amire érdemes odafigyelni!

Javasolt oltás a hepatitis B elleni vakcina, miután Grönland területén magas a fertőzésveszély.

Igaz, hogy hivatalosan Dánia része, de mégsem érvényes rá az E111 jelű kölcsönös egészség- és baleset-biztosítás, így erről az utazónak kell gondoskodnia.

A közlekedési lehetőségek teljes mértékben a gyorsan változó időjárás föggvénye szerint működnek, ezért jelentős késések fordulhatnak elő a meghirdetett indulási időkhöz képest (ami esetenként több napot is jelenthet).

Az utazónak mindenképpen érdemes napszemüveget hordania a magas UV sugárzás és a hó és jég miatt.

Nyáron egyes helyeken – főleg, ahol visszhúzódik a hó és a jég és marad a sár – rengeteg szúnyog található, így a szúyogriasztó, sőt a túra útvonalán a moszkítóháló is feltétlenül szükséges.

Nos, ezen a szigeten található az Artic Circle Trail, amelyet a  Világ legszebb túraútvonalai között tartanak számon, de a nehézségei miatt, kizárólag túlélési helyzetekben is jártas túrázóknak ajánlják az útvonalat. Emiatt, évente 300-nál többen nem is vágnak neki a több mint 200 km hosszú ösvénynek, amely Kangerlussuaqtól nem messze kezdődő jégtakarótól indul és a sziget nyugati partján fekvő Sisimiutban ér véget. Itt is található egy apró repülőtér, ahonnan vissza lehet térni a kiindulás pontunkra.

Kangerlussuaq, egy 500 fős kistelepülés (négy órányi repülés után érheted el Koppenhágából), ahol azonban az ország legnagyobb „légikikötője“ található. Gondolhatod mekkora… Egykor ez is az USA légibázisa volt, amelyet 1992-ben adtak vissza Grönlandnak, de az Atic Command ma is itt állomásozik.

Edzettségi szinttől és kiindulási ponttól függően, átlagosan 7-12 nap az teljesítéséhez szükséges idő, de Grönland kiszámíthatatlan időjárása miatt, muszáj plusz nappal tervezni, mert bár sarkköri sivatagnak hívják (miután eső nem esik errefelé), azonban hó és köd az évszak bármely időszakában jellemző, így fel kell készülni arra is, hogy esetleg napokig nem tudunk továbbmenni az ösvényen, vagy hazarepülni.

A tipikus túraszezon júniustól augusztusig tart, mert ilyenkor ezen a területen visszahúzódik a hó, amelyet eleinte nyakig sár és tonnányi szúnyog vált fel. Ezért is próbálkozom a szezon végén indulni, ahol viszont nem lehetetlen, hogy már hóeséssel is találkozik az ember. Látod, nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy melyik kellemetlenséget válaszd! 🙂 Amennyiben ideálisak az időjárási körülmények, körülbelül 15 C a nappali hőmérséklet. Az éjszakait inkább hagyjuk (a lényeg, hogy nem fogok izzadni), illetve azt is, ha a jégtakaró felől fúj a szél, mert ilyenkor képes hirtelen nagyot zuhanni a hőmérséklet, hiszen olyan, mintha egy 650 kilométeres légkondícionálón keresztül érkezne a lehűtött légáramlat.

Mint említettem mindent nekem kell vinni a hátizsákomban. Hideg időre megfelelő felszerelést ugyanúgy, mint az ételt, folyadékot és még egy elengedhetetlen kis eszközt, egy műholdas vészjeladót (Garmin InReach Mini), mert mint említettem az út során egyáltalán nincs semmi más kommunikációs lehetőség, ha bajba kerül az ember és nem utolsó sorban, a családom és ti is nyomonkövethetitek, hogy épp merre járok.

Tarts velem augusztusban is, hogy elvihesselek magammal a hó és jég meseszép világába![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]