[vc_row][vc_column][vc_column_text]Camino Primitivo és Camino Inglés

Elolvasásához szükséges idő: 3:15

Öt év telt el azóta, hogy Franciaországból végiggyalogoltam Spanyolországon keresztül az El Camino de Santiago zarándokúton Fisterráig, az Atlanti-óceán partjáig, ott is a Világ vége-oszlopig.

Nagyon fordult velem azóta a Világ és bár eleinte az volt a tervem, hogy pár év alatt végigjárom az összes zarándokútvonalat amely Santiago de Compostellába vezet, de később – ahogy egyre jobban divattá vált a zarándoklat -, inkább elengedtem ezt a vágyamat, hogy megmutassam, sok mesés hely akad még a Földön és nem kevés azok száma sem, ahol el lehet vonulni, el tudsz mélyülni, ahol a természetben lehetsz és akár egyedül is. 

Persze egy zarándokúton végigmenni, valahogy mégis más és a két szűk esztendőt követően első utam a magyar Szent Jakab Zarándokúton vezetett a Nulla-kilométerkőtől Lébényen és 300 kilométeren át az ausztriai Wolfsthalig, illetve az ott és Lébényben is található Szent Jakab templomig. Csalódás volt nekem ez az út az El Camino után és ez nem igazán segített abban, hogy visszatérjek Spanyolhonba és újra az El Camino valamelyik útvonalát rójam. Pedig kíváncsi voltam rá. Kíváncsi arra, hogy mi változott? Mert változott és nem is keveset, ahogy látom a különböző bejegyzésekből, fotókból és videókból. Ráadásul azt sem nehéz leszűrni, hogy nem előnyére történt ez a változás, hiszen 2013-ban még „csak“ 200 000 zarándok járta az utat, míg 2017 decemberének közepén, már a 300 000-ik zarándokot is meghaladta az adott évben indulók létszáma. A fotókon sokszor már tömegeket látni és bár sokkal töb szállás is lett, de hallom a harcot az ágyakért, a turigrinok egyre nagyobb römegéről (ők azok, akik előreküldik hátizsákjaikat, nem visznek magukkal napközben csak egy kis táskát és lefoglalják előled az ágyakat, mert amikor elfáradnak felveszi őket a kisbuszuk, vagy egy taxi és hiába mentél el mellettük reggel hétkor, amikor délután kettőkor megérkezel, ők már ott ebédelnek. Aztán az utolsó napon beöltöznek a Pápa emlékműnél (5 km a katedrálistól) zarándoknak és igazán csak azt a részt gyalogolják végig teljes „menetfelszerelésben“.

Aztán itt van a digitális kor előnye, amely egyben a hátránya is, pláne, hogy most már az Internet is ugyanazon az áron érhető el Európa szerte és wifi is van már mindenhol – nem úgy mint amikor még én jártam arrafelé – és azt hallani, már kevesebbet beszélgetnek az emberek és inkább mélyednek el a telefonuk virtuális világába. Ez pedig nagyon nem jó, hiszen a zarándokút egyik legnagyobb ajándéka az ott hallott történetek és az ott kötött életre szóló barátságok.

De, hogy mi az igazság, azt inkább a saját szememmel szeretném látni, mert én mindig annak hiszek a legjobban!

Októbert és a fél novembert az USA-ban töltöttem volna, de annyira kevés víz van sajnos a sivatagban, hogy túl veszélyes lett volna nekivágni az útnak és így rövidebb, de nem kevésbé szép helyekre utaztam. Így jött Taiwan, Cinque Terre és Velence. Viszont a jövő évi felkészülésemhez szükségem van egy hideg időben, szintes terepen való hosszabb túrára, hogy kipróbálhassam az új felszereléseimet és a taktikámat.

Így végül úgy döntöttem, hogy visszatérek az El Caminóra és másfél hét alatt megpróbálom teljesíteni a három hétnyi távolságot a Camino Primitivo (344 km és ezt hívják az eredeti útvonalnak, amelyet évente körülbelül 7 000 zarándok jár végig) és a Camino Inglés (Angol-út, 110 km) útvonalakon. Az előbbi Oviedóból, a másik Ferrolból indul és vezet Santiago de Compostellába. És természetesen utána le kell ugorjak apuhoz is a Világ-vége oszophoz, ha már arra járok.

Persze ez nem az az időszak, amikor zarándokok ezrei róják az utat és ezeken az útvonalakon eleve kevesebben járnak, kevesebb a szállás is és azok nagyrésze is zárva lesz, de nem baj, most pont erre van szükségem a felkészülésemhez. A Primitivo első fele Lugoig ráadásul úgy tartják a Camino útvonalak legnehezebbike a komoly szintkülönbségeivel, de én pont ezek miatt választottam ezt a két útvonalat.

Tarts velem, hogy együtt fedezhessük fel karácsony előtt a Camino két kevésbé járt és népszerű útvonalát, hogy megismerhessük a téi zarándoklat szépségeit és nehézségeit és hogy újabb történeteket mesélhessek el neked![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]