Blog

Baxter Park évforduló

Baxter Park évforduló

Egy szép évforduló.

1931. március 3. Percival Baxter, volt kormányzó (1876-1969) az államnak adományozta a Katahdin hegyet és az azt körülvevő földet, amelynek eredményeként Piscataquis megyében később megszülethetett a róla elnevezett Baxter Nemzeti Park, ahol ma, a hegy csúcsán az Appalachian Trail  (3529 km) végződik.

1920-ban megmászta a hegyet és az akkora benyomást tett rá, hogy elhatározta, megóvja a hegyet és megvédi a jövőbeli tömegturizmus káros hatásaitól. Később, már – mint Maine állam szenátusának 44 éves elnöke -, megkezdte a javaslatok kidolgozását is, hogy a hegy állami fenntartás alá kerülhessen.

Ugyanis a következő esztendőben az újonnan megválasztott Frederick Parkhurst kormányzó valamivel több mint három héttel hivatali esküjét követően váratlanul meghalt és Baxter követte őt a szenátus elnökeként, azzal, hogy 1923-ban megnyerte a választásokat. Minden jogalkotási ciklus elején beterjesztette a Katahdin-hegyi Nemzeti Park felállításának tervét, ám a jogalkotók újra és újra elutasították azt. Miután a már megválasztása előtt is óriási vagyonnal rendelkező Baxter távozott hivatalából, felajánlotta, hogy visszatéríti az elmúlt két esztendő, évi 10 000 dolláros fizetését, amennyiben az állam ezt arra használja fel, hogy megvásárolja a park területét. Az állam azonban nem válaszolt és sohasem teljesítette Bexter ajánlatának feltételeit.

Baxter nem adta fel és 1925. elején úgy döntött, hogy akkor maga fogja finanszírozni a projektet és 1930. november 12-én egy igen bonyolult és nehéz szerződés megkötését követően 25 000 dollárért vásárolta meg az első, 6000 hektáros területet, amely magába foglalta a Katahdin-hegyet és a szomszédos csúcsok nagy részét is.

A megvásárolt földterületet 1931-ben adományozta Maine államnak. Az állam hálából Baxter Állami Parknak nevezte el és 1933-ban hivatalosan is elfogadta Bexter adományát. A következő három évtized alatt összesen 28 területvásárlást eszközölt, amelyeket szintén az államnak adományozott, hogy ezeknek köszönhetően a park területét immár mintegy 200 000 hektárra növelhessék. Miután 1962-ben – halála előtt hét évvel – befejezte a területek felvásárlását, írt egy levelet az akkori kormányzónak, John Reednek és jogalkotóinak, hogy egy elegánsan megfogalmazott üzenetben tájékoztassa őket.

„Végre véget ért Maine-állam történelmének egy igen különös esete.”

Jó, hogy voltak ilyen és ennyire elhivatott, a hazájukat és a természetet szerető emberek. Sok hasonlóra lenne szükség!

Amennyiben érdekel az ultrakönnyű túrázás, olvasd el ezt a bejegyzést is:

https://caminosteve.hu/divat-vagy-szenvedely/