Gondolatok

Kiolvastam – Brandon Webb, A félelem ereje

on
május 30, 2021

Ez az ötödik könyv ebben az esztendőben és szintén remek választás volt. Talán nem véletlen, hogy egy-egy könyvet pont akkor emelünk le a polcról, amikor az a legnagyobb segítséget tudja adni számunkra. Valahogy így vagyok én ezzel a könyvvel is.

Korábban is ismertem Brandon életútját, amely az amerikai tengerészet SEAL különleges egységének mesterlövészétől, majd kiképzőjétől miképpen vezetett egy ma már több mint százmillió dolláros cég felépítéséig, illetve több bestseller könyv írójáig, azonban itthon, idáig sajnos nem lehetett megvásárolni egyik könyvét sem. Így ahogy megjelent, azonnal meg is vásároltam “A félelem ereje” című könyvét és nem is csalódtam.

Brandon Webb, A félelem ereje

Az a legjobb ebben a könyvben, hogy bár ugyanúgy motivációs- és üzleti könyv kategóriába tartozik, mint annyi más könyv a piacon, de Brandon elég izgalmas és kalandos életet élt ahhoz, hogy a saját példáin keresztül képes egy utat mutatni számunkra. Mindezt kiegészíti, más sikeres emberek, jellemzően szintén veterán katonák sikertörténeteivel és ezek mind arra erősítenek rá, hogy nekünk miért ne sikerülhetne.

Van egy jól bevált recept, ami a golyózáporban ugyanúgy működik, mint a civil-, vagy az üzleti élet veszélyei között, viszont a szerző közben tökéletesen tisztában van vele, hogy a legtöbb embernek hiába tanácsolsz bármit, mert a bennünk lévő félelem a bizonytalanságtól, az önbizalomhiánytól, a veszteségtől sokkal nagyobb mint, hogy merjük meghozni a döntést, aztán meg is tenni az első lépést, vagy ahogy ő fogalmaz, “kiugrani egy repülő ajtaján”. 

fotó: Brandon Webb

Brandon nem csak kiemelkedő katonai és üzleti sikerei által, hanem hatalmas bukása által is hiteles. Őszintén elemzi ki első saját üzletének, ezáltal magánéletének csúfos bukását is és ez még közelebb hozza őt az olvasóhoz.

Lépésről, lépésre vezet előre bennünket a példái által és minden egyes fejezet végén gyakorlati feladatokkal és kis összefoglalóval zárja be. Ez a könyvem is olyan lett, mint Dan Schawbel, ÉN 2.0 című könyve, azaz telis tele ragasztottam post it cetlikkel, mert annyi hasznos tanács olvasható benne.

Dan Schawbel, ÉN 2.0

Akár elakadtál életed-, vagy üzleti vállalkozásod útvesztőjében, vagy bár tele vagy vágyakkal és célokkal, de soha sem merted meghozni azt a bizonyos döntést, merni kilépni a bizonytalan zónába és igazán belevágni, akkor ez a könyv pont rád vár! Brandon nem használja a megszokott motivációs lózungokat. Nyílegyenesen, egyszerűen, jó példái által pedig jól is érthetően fogalmaz. Annyira szépen és óvatosan vezet előre, hogy azt érzed, olyan mint egy igazi mentor, aki bár segítségéért cserébe elvárásokat is támaszt feléd, de azt érzed, hogy végig, kézen fogva vezet előre addig a pontig, míg azt nem érzi, már egyedül is képes vagy repülni. Pont azt teszi, mint amit az ő repülésoktatója tett vele. Egyszer, San Diego-ban, hirtelen megállította a kifutópályán a gépet és azt mondta a meglepett és értetlenül néző Brandonnak, hogy “most kiszállok és ma egyedül szállsz fel”. És így is tett. Brandon akkor nem tudta, hogy a vadászpilótáknál ezt mindig így teszik a kiképzőik. Váratlanul és kiszámíthatatlanul jön el ez a pillanat. De addigra már pontosan tudják a kiképzők, hogy valóban megszerezted a képességet arra, hogy egyedül is képes legyél szárnyalni. És ha abban a pillanatban is megmarad benned a hit és a bizalom feléje, akkor menni is fog és a legboldogabb ember leszel, mert elérted célodat.

fotó: Brandon Webb

Kívánom, hogy legyen így és ez a könyv, téged is vezessen el eddig a pillanatig. Nekem nagyon sokat adott, pedig eléggé céltudatosnak tartom magamat, de gondolatai, útmutatásai által megértettem egy-két elakadásomnak, bizonytalanságomnak, vagy éppen félelmemnek okait. 

Kellenek az ilyen szerzők, az ilyen olvasmányok, mert nem mindig könnyű találni egy olyan mentort, aki valóban addig és akkor fogja a kezed, mikor a legnagyobb szükséged lenne rá.

A félelemnek valóban hatalmas ereje van. Én már megtapasztaltam. És Brandon pont arra tanít meg, hogy miképpen tudod ezt erényeddé formálni és erőt meríteni belőle. Mert mindenki, még a legbátrabb, legképzettebb kommandósok is félnek. Csak megtanulták, hogy a félelem egy szükséges jó, amit ha megtanulsz kezelni, akkor valóban bármire képessé válhatsz.

Brandonnak jó pár könyve jelent már meg, így érdemes szemezgetni közülük, még ha csak angol nyelven is elérhetőek!

fotó: Brandon Webb

Ha te is szeretsz olvasni, ajánlom figyelmedbe ezt a remek és motiváló könyvet is melynek címe: „Lopj, mint egy művész!”:

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Camino Steve
Budapest, Magyarország

Szia! Csutka Istvánnak hívnak, de a világ különböző túraösvényein a Camino Steve név ragadt rám. Thru hiker (hosszú távú túrázó), blogger és „mesélő“ vagyok. Fedezd fel velem a világot és inspiráló történetek, fotók, hasznos túra tippek és tesztek várnak rád! Megmutatom neked, miképpen tudsz harmóniában élni a természettel és miért fontos, hogy közben meghallgassuk mások történeteit is! #ilovehiking

activated