Gondolatok

Kiolvastam – Dan Schawbel – ÉN 2.0

on
február 25, 2021

ÉN 2.0 – Építsd online a személyes márkád

Bár a könyv 2012-ben került kiadásra, igencsak sokáig tartott, mire a végére értem. Egyszerűen állandóan elsodort az élet és mindig elölről kellett kezdenem, mert mire újra elővettem, már elfelejtettem pontosan miről is szólt a legeleje. Többszöri nekifutás után – január végén – végre megint nekiültem és most sikerült az elejétől a végéig kiolvasnom két hét alatt. Egyszerűen azért mert jó és főleg mert hasznos könyv. Még akkor is, ha a 2009-es eredeti megjelenést követően ugyan Schawbel 2010-ben frissítette a könyvét, de pont ebből a könyvből látható, hogy az online tartalom milyen tempóban fejlődik és változik és emiatt viszont milyen gyorsan is képes elavulni. De erre, később majd még visszatérek.

Nem véletlenül vettem meg anno amikor megjelent, hiszen olyan alapvető fontosságú dolgokról ír a szerző, amelyek ma már elengedhetetlenek a sikeres karrier, vagy üzletépítéshez. Ez pedig a personal branding, az énmárka, azaz a személyes márkánk felépítése. 

Dan-nek tökéletesen igaza van. Mi vagyunk a saját márkánk legjobb, vagy éppen a legrosszabb arcai. Kizárólag mi tudjuk a legmagasabbra emelni, vagy éppen egy óriási siker ellenére is sárba döngölni és ennek milliónyi tanulságos példáját láthatjuk nap mint nap, akár kis hazánkban is.

Persze azt is megtanultuk már, hogy a negatív hír is hír, de lássuk be, határozottan nem mindegy, hogy mit szeretnénk a kommunikációnkkal elérni! Ismertté, vagy híressé válni? Mert ebből igen könnyen az is lehet a végeredmény, hogy inkább hírhedtté váltunk. Dan könyve szerencsére nem az értékteremtés nélküli celebeknek szól, akik szó szerint a megélhetésükért igyekeznek minden áron a figyelem középpontjába kerülni.

Nem ezt a réteget kívánja támogatni tanításaival, hanem azokat a fiatalokat, akik ott állnak a munkapiacra lépésük előszobájában, azokat, akik új munkahelyet, lehetőségeket keresnek, vagy azokat, akik vállalkozásukat szeretnék kiemelni a tömegből és saját maguk válnának termékük reklámarcaivá.

Sok cég oktatásán mondtam már el a front területen dolgozó beosztottaknak, hogy ne feledjék, ők a cég arcai, velük találkoznak a jövő ügyfelei, tehát általuk, viselkedésük, hozzáállásuk, kommunikációjuk által fogják megítélni a cégüket is. Hány és hány munkavállaló képes komoly károkat okozni cégének és hány és hány vezető, vagy tulajdonos teszi tönkre vállalkozását egy hibás kommunikáció által.

Dan Schawbel lépésről lépésre halad végig a sikerhez vezető úton és bár folyamatosan emel be példákat, de jellemzően a saját példáján keresztül mutatja be az utat. Ez pedig jó, hiszen közismerten az Egyesül Államok legismertebb personal branding szakemberévé fejlesztette magát az évek során. Nagyon korán felismerte, hogy a jövő az online kommunikációban van és az, aki ezt nem csak használni tanulja meg, hanem eredményesen is élni vele, kiemelkedő sikereket képes elérni, akár hihetetlenül rövid idő alatt is.

Nem az számít, hogy hány éves vagy. Azonban, ha nem tartasz lépést a fejlődéssel, ha nem tanulsz folyamatosan, egyszerűen kimész a divatból és szépen elkezdenek kerülni téged. Tanulni sosem késő, elkezdeni és folytatni pedig különösen nem!

Azzal kell kezd, hogy eldöntöd, mit jelent számodra a siker és céljaid pontos meghatározása is azért fontos, mert sikered ettől válik majd mérhetővé.

Ma már hiába várjuk másoktól karrierünk épülését, kezünkbe kell vegyük annak irányítását, mert különben igen könnyen ragadhatunk bele olyan helyzetekbe, vagy pozíciókba, amelyekben nem érezzük jól magunkat. Sokszor beskatulyáz a munkaköri leírásunk, beosztásunk, lenyom a főnökünk, de ha elkötelezettek vagyunk, képesek vagyunk ott is kitűnni a tömegből, hogy eredményesebben és gyorsabban haladhassunk előre.

Példái által újraélhettem saját tapasztalataimat is amikor hét évvel ezelőtt részt vettem egy pilot programban, amely során kizárólag olyan munkanélküliekkel foglalkoztunk, akinek már minimum két-három éve nem volt munkájuk. A kétnapos képzés ingyenes volt számukra. Először egy egyórás előadást kellett végighallgassanak a tanfolyamról. Ezt követően kötelező volt feltennünk nekik a kérdést, hogy szeretnének e élni a lehetőséggel, ami mint említettem ingyenes volt számukra. Aki igennel válaszolt, az maradt még egy teszt kitöltésére, amely számunkra nyújtott sok információt ahhoz, hogy miképpen legyünk a leghatékonyabbak a segítségnyújtásban. 

Mindig megdöbbentett, hány főből, hányan mentek el a felénél és a tesztet kitöltőkből is hányan nem jelentek meg az ingyenes képzésen. Rengetegen vannak sajnos, akik mindig panaszkodnak, de tenni nem tesznek ellene semmit. Pedig akik végigülték a két napot, jellemzően két-három hét után el tudtak helyezkedni! Igazi öröm volt ez kis csapatunk számára.

A Jobcontact képzése

Dan beszél a kapcsolatépítésről is, hogy mennyire fontos, hogy először mindig adjunk, ugyanis erre épülnek az igazán jó kapcsolatok. Ahogy fogalmaz: “A kapcsolati háló lett a betöltetlen állások kincsesbányája. A nem létező barátaink ugyanis a bajban sem ismerszenek meg.”

Tudomásul kell vennünk, hogy a mai világban egy személy ugyanúgy egy termék. Vagy el tudjuk magunkat jól adni, vagy az “outletekben” végezzük.

Kutatások szerint már 30 másodperc elegendő ahhoz, hogy valakiben tartós benyomást keltsünk. Azonban, ha az első benyomás negatív, átlagosan 21! interakcióra van szükségünk, hogy pozitív hatást érjünk el. Ezért nem mindegy az énmárkánk milyensége és az első benyomás jelentősége. Ha a Google nem talál ránk, az online világ számára nem is létezünk. Viszont a közösségi médiában egyetlen félresiklás is végzetes következményekkel járhat, így folyamatosan monitoroznunk kell személyes márkánkat.

A könyv részletesen végigveszi az önéletrajz, a motivációs levél, a megkeresés, az interjúk, a portfóliók, stb. összes kérdéskörét, hiszen hányan vannak, akik még egy normális önéletrajzzal sem rendelkeznek, nem hogy egy egyedi, csak arra a cégre írt motivációs levéllel. Egy mai HR-es nem szán többet pár másodpercnél az anyagainkra. Amennyiben ezalatt nem tudod megfogni, akkor mész az iratmegsemmisítőbe és kár volt kivágni a fákat, hogy legyen mire megírd a pályázatodat.

Dan így fogalmaz: 

“Karrierünk akkor lesz sikeres, ha meg tudjuk fogalmazni mi az, ami megkülönböztet bennünket másoktól (mi az ami kiemel bennünket a tömegből)… Vagyis pontosan tudjuk, miért választanak éppen minket.”

Tudtad, hogy minden 14 070 önéletrajzra jut egy megvalósult munkaviszony?  (USA adat, de Magyarországon is hatalmas lehet a különbség.) Na ezért fontos az énmárka szerepe.

Fel kell fedezd magad! Fura ez a megközelítés, de a könyv megmagyarázza, miképpen is kell ezt értelmezni és aztán azt is megmutatja, hogy miképpen építsd fel magad. Bemutatja, hogyan kommunikáld márkádat és később hogyan tartsd fenn az online térben, hiszen ez legalább akkora feladat, mint felépíteni azt. 

Persze az, hogy kezünkbe vesszük sorsunk irányítását nagyon jól hangzik, de igen kemény munka vár ránk a célegyenesig, majd a célszalag átszakítását követően is. Személyes márkánk ugyanis jövőnk záloga, érdemes keményen dolgozni felépítéséért. Ráadásul ha jól dolgozunk, ha kiemelkedünk a többiek közül, az alkupozíciónk is egyenes arányban nő és jobb fizetési kondíciókat is tudunk elérni.

Sok jó és megfogadandó gondolatot fogalmaz meg könyvében. Az egyik így szól: “Az átláthatóság és a hitelesség legyenek munkánk sarokkövei – így sok hiábavaló erőfeszítést spórolhatunk meg!” Mennyire igaz ez is.

Dan honlapját – mi más is lenne egy personal branding szakértőnek, mint a saját neve – danschawbel.com érdemes felkeresd, mert az újabb könyveit is megtalálod itt.

Először is a legfontosabbat, ennek a könyvnek az új kiegészítését, amit nálunk sajnos még nem lehet megvásárolni. Ez a Social Media and Personal Branding.  (Közösségi média és személyes márka) Ugyanis az alap könyv egyetlen hibája az, hogy mára a social media területén megfogalmazottak egy része elavult. Szerencsére Dan ezt természetesen már felismerte, csak sajnos még a hazai kiadó nem. 

Második könyve a Promote Yourself (Hirdesd magad), amely a sikeres karrierépítés új szabályairól szól. Hiszen ahogy a legelején is írtam, a világ nem, hogy nem áll meg és vár ránk, hanem egyre jobban gyorsul és vagy felszállsz a szuperexpresszre és felveszed a tempót, tanulsz, fejlődsz, vagy örökre lemaradsz és azzal az álmaid is egyre távolabbra kerülnek.

Legújabb könyve, a Back to the human (Vissza az emberekhez), a kapcsolatépítéseink terén igazán aktuális, napi szintű problémáinkra mutat rá. Hiszen a járványhelyzet miatt, lassan egy éve vagyunk erősen korlátozva mozgásterünkben.

Jó kis gondolatokkal van tele ez a könyv is:

Amiért még feltétlenül érdemes honlapját meglátogasd, az a komoly hírességekkel, szaktekintélyekkel készített podcast sorozata, illetve a megszámlálhatatlan blog bejegyzése, amelyeket szintén itt találod meg.

5 Questions with Dan Schawbel Podcast

https://danschawbel.com/category/podcasts/

Ezeken a linkeken, pedig vele készül interjúkat hallgathatsz meg angol nyelven:

A munkahelyi technológia veszélyeinek elkerülése 

How to Inspire Shared Learning

Dan Schawbel ÉN2.0 könyve segít abban, hogy megértsd, miképpen működnek a vállalatok HR munkatársainak kiválasztási módszerei és szempontjai. Milyen eszközök és lehetőségek állnak előtted és a különböző közösségi platformokban milyen lehetőségek rejtenek számodra is, hogy elnyerd a kiszemelt állást, hogy sikeres karriert, vagy vállalkozást tudj építeni.

Erre a könyvre bátran adj ki ekkora összeget, mert a tudás és tapasztalat amit átad neked, sokszorosan fog megtérülni, ha el is kezded ezeket használni.

HVG Kiadó Zrt 2012. Ár: 3900 Ft

Jó olvasást! Én pedig neki is ugrottam már a következő könyvnek, amelynek vicces címe van: “Lopj úgy, mint egy művész”, Austin Kleon tollából és szintén a HVG könyvek Zrt kiadásában. Hamarosan jövök ennek bemutatásával is.

Addig olvasd el ezt a könyvajánlót is:

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Camino Steve
Budapest, Magyarország

Szia! Csutka Istvánnak hívnak, de a világ különböző túraösvényein a Camino Steve név ragadt rám. Thru hiker (hosszú távú túrázó), blogger és „mesélő“ vagyok. Fedezd fel velem a világot és inspiráló történetek, fotók, hasznos túra tippek és tesztek várnak rád! Megmutatom neked, miképpen tudsz harmóniában élni a természettel és miért fontos, hogy közben meghallgassuk mások történeteit is! #ilovehiking

activated