Adventure School

Medve a Balaton-felvidéken!

on
July 6, 2021

Vasárnap bejártam az Országos Kéktúra Balatonhenyénél elterelt útvonalát  – erről később majd írok egy beszámolót – és a régi- és új nyomvonal találkozásától (Vaskapu-árok, Juhász forrás) kb. egy, másfél kilométerre az új ösvényen Balatonhenye felé, medve talpnyomokat találtam az erdészeti úton.

A piros pont jelzi kb. a helyet, ahol találtam a nyomot

Eléggé sokkoló élmény a Balatonnál találni egy ilyen nyomot, hiszen mindenki csak a Bükk, Mátra, Börzsöny és Zemplén erdeiben fedezte fel eddig, hogy egy-egy medve járt arra korábban. Ilyen messzire és főleg ebbe az irányba pedig még nem merészkedett el a zöldfolyosókon, illetve ebben az esetben a Dunán keresztül idáig egy medve sem. Persze óriási távolságokat képesek megtenni elég rövid időn belül és ráadásul a Kéktúra most erre terelt szakasza korábban alig járt ösvény volt, így nem nagyon zavarhatta meg őket senki, ha még a Nemzeti Park erdészeinek és munkatársainak sem tűnt fel idáig a váratlan vendég.

Természetesen a fotókat több hazai és erdélyi medveszakértővel is megnézettem a biztonság kedvéért, hiszen nem vagyok szakértője a témakörnek.

Látszik, hogy nem friss a nyom és a pár nappal ezelőtti jó nagy esőt követően járhatott erre az állat. Ráadásul mellette egy kisebb nyom is látható volt, így gyanítom, hogy egy nőstény medvéről és legalább egy bocsról lehet szó, így különösen fontos, hogy kellően készüljön fel minden túrázó!

Egyre többen alszunk kint az erdőkben szerencsére, de azt is tapasztalom sajnos, hogy hiába a medveészlelésekkel kapcsolatos figyelmeztetések, a túrázók nem veszik komolyan és csak legyintenek rájuk. Pedig csak addig fognak így tenni, amíg nem lesz valaki rossz időben a rossz helyen…

Miután volt “szerencsém” elég közeli kapcsolatba kerülni az Appalachian Trailen egy hatalmas hím fekete medvével, így elhiheted, nem vidám a találkozás és nem a selfie készítésen járt az eszem. Pedig egy fekete medve még mindig a jobbik választás, ha találkozásra kerül a sor mint egy barna medve, pláne ha a bocs is vele van.

Az én medvém Maine államban az Appalachian Trailen, amikor még nem vett észre

Sohase aludj együtt az étellel, bármilyen krémmel, folyadékkal, fogrémmel, azaz aminek illata van. Azt javasolják húzd fel a fára, de ha nem tudod hogy kell, az sem ér sokat, hiszen a medve tökéletesen mászik fára. A lényeg, hogy ne legyen a sátradban, mert komoly veszélynek teszed ki magad és eleve tartsd szagmentesen záródó speciális zacskókban! Sohase főzz, vagy süss ételt a táborhelyednél és ne ott költsd el vacsorádat, hanem legalább 500 méterre onnan! Nagyon kifinomult szaglással rendelkeznek és akár két kilométerről is megérzik az étel illatát.

Mindenesetre az egy jó és örömteli dolog, hogy a medvék, a farkasok és az aranysakálok is visszatértek erdeinkbe, hiszen mi csak vendégek vagyunk az ő birodalmukban. Nem kell mást tennünk, csak felkészülni a találkozásra, tudni mit tehetünk és mit ne tegyünk véletlenül se. Ekkor még esélyünk is lehet egy fotót készíteni és megörökíteni egy igazán ritka pillanatot. De ehhez be kell tartsuk a természet játékszabályait és kellően tisztelnünk kell az erdők lakóit!

Miután májusban már a Börzsönyben is megfordult egy medve, így még akkor írtam a medvékkel való találkozásra felkészítő bejegyzést, így ha gondolod, olvasd el, hogy a segítségedre lehessen!

Élményekkel teli és biztonságos túrázást!

TAGS
RELATED POSTS
7 Comments
 1. Reply

  trx

  July 8, 2021

  klikkvadász, féknyúz

  égeted magad csak.

  • Reply

   Camino Steve

   July 8, 2021

   Nem vagyok klikkvadász és ha nem kértem volna több véleményt előtte, még igazad is lehetne.
   Ha hibáztam, akkor amiatt, hogy a szakemberek, akik szakmai tudásában a múltban és most is megbízom mind tévedtek.
   No de akkor kinek kellene hinnem? Neked?
   De még csak laikusoktól kaptam erre vonatkozó ellenkező reakciókat.És mind más állatot írt… szarvas, őz, ló, muflon, egymás nyomába léptek…
   Számomra is hihetetlen volt a helyszín miatt, de ezért kértem ki hozzáértők véleményét.
   Ők ezt mondták.

   • Reply

    kinga juhász

    July 8, 2021

    Hello!
    Tényleg több, mint meglepő erre medve esetleg…, de jobb feltételezni gyanú esetén és utána járni, mint egyszer belefutni, netán rosszkor és akkor kapkodni a fejünket…
    Engem az érdekelne, ha megjelenik itt az állat, honnan? Merről érheti el ezt a térséget? Tudom, hogy marha sokat megy egy nap alatt, de mik lehetnek a szóba jöhető útvonalak? Lehet, hogy hülye kérdés, de abszolút laikus vagyok, ezért kérdezek okosabbat…! ☺

    • Reply

     Camino Steve

     July 9, 2021

     Szia Kinga! Miután kapom az ívet rendesen, így még jobban beleástam magam a témakörbe. 2020. június 20- Piliscséven is láttak medvét és az a Dunának ezen a partján fekszik. Persze lehet, hogy az is tévedés… Csak azt írom, amit olvastam róla. Ahogy már leírtam, én csak leírtam, amit megerősítettek azok az emberek, akiket megkérdeztem. Legyalulhat érte a Internet népe, de attól még arra senki sem adott választ, hogy akkor milyen nyomok. Ötletek vannak. De egyelőre azok csak ötletek és nem szakemberektől jöttek. Alaposan átnéztem a nyomok környékét és nem volt ott ás nyom, se vaddisznóé, se szarvasé, stb. Ettől még persze lehet más, de a lényeg az lett volna, hogy aki kint alszik, legalább ne a kajájával együtt tegye. Mert ezt a Bükkben sem tartják be a túrázók.

     • kinga juhász

      July 9, 2021

      Figyelj, gyalulnak vagy nem, lehet hogy nem medve, lehet a véletlen játéka összemosódva mas nyomok, de ha gyanús, inkább járjanak utána… Itt nem olyan régen , ahol élek Tapolcától nem messze a Lesencék hegyvidékén vadaszok , erdészek allitják, hogy medve ürüléket találtak…. Persze durva első hallásra, de utána kell járni…. Hiába ok ott ott van közel a Bükk, Mátra, Szlovák erdők tudjuk, mégse hiszem hogy gondolta volna bárki, hogy Miskolcon a játszótéren, belvárosban sétálgat lazán a mackó… Pedig megtette…. Egyébként meg szerintem a túrázók ne csak medve miatt ne kajáljanak a sátruknál, vagy ne hagyják ott a közelben az élelmiszert mondjuk éjjelre… Más állat is okozhat kellemetlen perceket ha ezért meglátogat…

 2. Reply

  trigger happy

  July 8, 2021

  hat haver, az inkabb birkak nyoma, vagy talan vaddisznoe. keress mas szakertoket, ne koklereket.

  • Reply

   Camino Steve

   July 9, 2021

   Én még nem láttam ekkora birkát, de legalább hallok egy új variációt is. A szakértők nem kóklerek, napi szinten találkoznak medvékkel. Nem véletlenül kérdeztem meg őket.

LEAVE A COMMENT

Camino Steve
Budapest, Magyarország

Szia! Csutka Istvánnak hívnak, de a világ különböző túraösvényein a Camino Steve név ragadt rám. Thru hiker (hosszú távú túrázó), blogger és „mesélő“ vagyok. Fedezd fel velem a világot és inspiráló történetek, fotók, hasznos túra tippek és tesztek várnak rád! Megmutatom neked, miképpen tudsz harmóniában élni a természettel és miért fontos, hogy közben meghallgassuk mások történeteit is! #ilovehiking

activated