Kalandtúrák

Napkelte túra Balatonnál

on
július 8, 2022

2022. Július 31. vasárnap

Balaton, unalomig ismerjük már a legapróbb részeit is. De biztos vagy benne, hogy valóban láttad már legszebb pontjait hazánk és ezzel együtt Közép-Európa legnagyobb tavának? Hányszor, de hányszor fordult már elő velünk, hogy sokszor jártunk egy-egy népszerű helyen, majd egyszer csak letértünk a mindenki által ismert ösvényről és tátva maradt a szánk, hogy itt ilyen hely is van és hogy ugyan rengetegszer jártunk már erre és mégsem tudtuk, hogy mi rejtőzik a hegy, vagy erdő másik oldalán?

Tudom, nem én vagyok az egyetlen, aki már járt így. Éppen ezért ezen a vasárnapon az általam annyira kedvelt napkelte túrámat egy olyan útvonalra, pontosabban útvonalakra terveztem, amelyek számomra is komoly meglepetést és déjá vu érzést okoztak amikor először jártam rajtuk, ugyanis volt pillanat, hogy úgy éreztem, mintha a Ligur-tenger partján található Cinque-Terre legendás túraösvényeit járnám újra.

Ezen a vasárnapon csodaszép részleteit ismerheted meg a Balaton északi oldalának. Persze tisztában vagyok vele, hogy, te is jártál már Badacsonyban és Tihanyban is, de valóban elmerültél a félsziget, vagy a vulkanikus 437,4 méter magas tanúhegy történelmileg- és kulturális tekintetben is izgalmas és szép részleteiben? Vagy megelégedtél a pazar látvánnyal a Tihanyi Bencés Apátság mellől, vagy a badacsonyi 18 méter magas Kisfaludy Sándor-kilátóról?

Tudtad, hogy a Badacsony hegyen forgatta Bacsó Péter és Zimre Péter a “Nyár a hegyen” című filmjét, hogy volt idő, amikor Tihany sziget volt, vagy ismered a badacsonyi szürkebarát megnevezés eredetét?, Hallottál róla, hogy miután Rákosi Mátyás úgy kesergett, hogy: “Milyen kár, hogy nincs Szibériánk!”, így egy kényszermunkatábor képében építettek egyet kicsiben nekünk is? Ismered ennek a badacsonyi kőbányának történetét, ahonnan hatvan év alatt tizenkét millió tonna bazaltot hordtak el és ezzel soha nem gyógyuló sebet okoztak a hegyoldalban? És akkor még a tihanyi gejzírkúpokról, őslevendulásról és betyárbarlangról még nem is beszéltem!

Egy nap alatt két lenyűgöző területet is bebarangolunk, ugyanis bőven lesz rá időnk, miután a hajnal rózsaszín pírja már a Balaton felett talál majd minket. Csodaszép látvány ahogy a párával borított víztükörre, vagy a 239 méter magasan álló Szigligeti-vár ás a környező tanúhegyekre tekintünk, amelyek úgy néznek ki az alattuk elterülő hajnali ködtől,  mintha a tóból emelkednének ki. Ezekre a pillanatokra pedig felteszi a koronát, ahogy a Nap első sugarai narancssárga színnel borítják be az előttünk elterülő világot.

Túra programja:

Kezdőként is nyugodtan csatlakozhatsz a túrához.

04:00 – találkozó Badacsonyban, a hajó- és vasútállomás melletti MOL benzinkút parkolójában (azok számára, akik nem tudják megoldani az odautazást, telekocsikat szervezünk)

04:20 – a gépkocsikat a Kisfaludy Ház étterem mellett található parkolóban hagyjuk és fejlámpáink fényénél elindulunk felfelé, hogy ne késsük le a napkeltét.

8 kilométer és 430 m szintemelkedés vár ránk a túra badacsonyi szakaszán.

A napkeltét követően végigjárjuk a hegy összes kilátópontját és ösvényeit. Megtekintjük az egykori kényszermunkatábor romjait és a kőbányát ugyanúgy, mint a Ranolder keresztet, a Bujdosók-lépcsőjét és a Rózsa kőt, majd reggelink mesés panoráma melletti elfogyasztását követően pedig egy rejtett ösvényen jutunk el a koporsó formájú hegy véleményem szerint legcsodálatosabb pontjára. Visszaúton pedig még a badacsonyi szőlőket is meglátogatjuk, miközben végigkísér minket az ébredő tó látványa.

Körülbelül 8-9 óra magasságában érünk vissza a parkolóba, ahonnan együtt indulunk át Tihanyba. Járműveinket a Levendula Ház Látogatóközpont parkolójában hagyjuk és kulacsaink újratöltését követően innen indulunk a nap második túrájára.

12 km és 574 méter szintemelkedés vár ránk a tihanyi szakaszon.

Bebarangoljuk a félsziget rejtett zugait és kilátópontjait, ahol mediterrán hangulatot árasztó sziklaképződményekről tekinthetünk le a Külső- és a Belső tóra, a Balaton legszebb strandjaként számon tartott Sajkodi-öbölre, a tihanyi ősnádasra és a Balaton-felvidékre egyaránt. Átkelünk a Gejzír-mezőn, de nem marad ki a tihanyi őslevendulás és a Sobri Jóska-barlang sem. Szépen felkaptatunk a félsziget legmagasabb pontjára, a 232 méter magas Csúcs-hegyre, majd miután megpróbáltunk betelni az elénk táruló látvánnyal, leereszkedünk a 216 méter magas Apáti-hegyre, hogy a 207 méteren álló és 17,5 méter magas Őrtorony-kilátó legfelső szintjéről, más irányból is megszemlélhessük a csodás tájat és a távoli apátságot egyaránt. Innen  tovább ereszkedünk a két tó között elterülő szőlőültetvények közé, majd a Szélmarta-sziklákhoz is felkapaszkodunk, hogy onnan tekintsünk le a Külső-tóra és a korábban már meglátogatott Őrtorony-kilátóra. Utunk vége felé betérünk a település legjobb fagylaltozójába, hogy többféle levendulafagylalt közül válasszuk ki mi számunkra a legkívánatosabb és miközben elfogyasztjuk, letekintsünk a Tihanyi Bencés Apátság mellől a félsziget Balatonfüred felé tekintő oldalára és az eddigre már vitorlásoktól tarkálló tóra. Átsétálva az Ófalun, a régi, hangulatos bazaltházak között ereszkedünk vissza a parkolóhoz, ahol autóinkat hagytuk.

Túra költsége:

9 900 Ft (az ár tartalmazza az ÁFÁ-t is)

Tartalmazza a túraszervezést és túravezetést

alumni tagságot

Nem tartalmazza az utazás költségeit, a parkolási díjakat és az egyénileg vásárolt ételeket és italokat. (telekocsik esetében a költségek eloszlanak az utasok között)

Utalási információk:

Super Art BT

Erste Bank Zrt.

11670009-07766500-70000002

Megjegyzés rovatba: név + email cím!!, ahova a számlát tudom küldeni!

Ajánlott felszerelés:

Kényelmes túracipő (nem szükséges bakancs, azonban a rejtett ösvény talaja mállós, így a jó néhány sziklás szakasz miatt is jól tapadó talpú lábbelit javaslok mindenképpen)

fejlámpa + új elemek, amennyiben tölthető, akkor teljesen feltöltve

túrabot ha mindig használod (nem elengedhetetlenül fontos ezen a túrán)

váltás póló és zokni

esőkabát

sapka, vagy bármilyen fejfedő

napszemüveg

naptej

kullancsriasztó (szúnyogok nem jellemzőek ebben az időszakban)

minimum 1 1/2-2 l folyadéknak elegendő műanyag palack, vagy kulacs (mindkét útvonal esetében sincs lehetőségünk a folyadék útközbeni pótlásra, azonban a tihanyi túra során kell nagyobb mennyiséget magunkkal vinni – minimum 1,5 litert)

sebtapasz, vízhólyag elleni tapasz

energia-, müzli szeletek

hőség esetén elektrolit tabletta (Decathlon-Aptonia, Hammer Nutrition, BiotechUSA, Penco, Nutrend, MyProtein, Naturland, Sodioral – ez gyógyszertári,  stb.)

feltöltött mobiltelefon, fényképezőgép akkumulátor

toilett papír, nedves törlőkendő (hölgyeknek speciális higiéniai eszközök), kis “cat hole” ásó

zacskó, amiben a szemetedet el tudod helyezni, míg leérkezünk a parkolóba

Részvételi feltételek:

Kezdő túrázók is nyugodtan csatlakozhatnak, de egy jó alap állóképesség szükséges a túrához.

Figyelem!

Az időjárás váratlan alakulása befolyásolhatja a túrát. Viharos időjárás esetén, a túra programja a biztonság érdekében megváltoztatható.

Nem megfelelő, vagy balesetveszélyes felszereléssel indulókat biztonsági okokból eltanácsolhatom a túrától!

A változtatás joga az én hatáskörömbe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű! Ez mindannyiunk biztonságát szolgálja!

A segéd-túravezetőm kérése ugyanolyan, mintha én mondanám!

A természet védelme:

A “Leave no trace” etika szabályait követem (https://lnt.org/why/7-principles/), azaz csak lábnyomokat hagyj, azt is csak a kijelölt ösvényeken, hogy ne tedd tönkre a nemzeti park sérülékeny vegetációját és csak emlékeket vigyél haza magaddal, illetve azokat a csomagolóanyagokat, amelyekben a frissítésedet hoztad magaddal! Sehol se hagyd ott a szemetedet, hanem hozd vissza magaddal!

Várlak sok szeretettel!

Happy and safe hiking.

Camino Steve

caminosteve.hu

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Camino Steve
Budapest, Magyarország

Szia! Csutka Istvánnak hívnak, de a világ különböző túraösvényein a Camino Steve név ragadt rám. Thru hiker (hosszú távú túrázó), blogger és „mesélő“ vagyok. Fedezd fel velem a világot és inspiráló történetek, fotók, hasznos túra tippek és tesztek várnak rád! Megmutatom neked, miképpen tudsz harmóniában élni a természettel és miért fontos, hogy közben meghallgassuk mások történeteit is! #ilovehiking

activated