Gondolatok

Telefonálj csak nyugodtan

on
August 13, 2020

Telefonálj csak nyugodtan

Motorozom, kerékpározom, autót vezetek és sokszor futok is az út szélén és közben nap mint nap szembesülök azzal, hogy annak ellenére, hogy tilos, hányan telefonálnak, SMS-t írnak, videót néznek, vagy éppen chatelnek vezetés közben.

Volt, hogy bringázás közben Délegyháza után egy autó lazán belökött az árokba, de észre sem vette, sőt, amikor a lezárt sorompónál utolértem és bekopogtattam az ablakán – és még mindig telefonált – még neki állt feljebb.

Minden nap egy kihívás. Kizárólag úgy motorozom, vagy kerékpározom, hogy állandóan a visszapillantó tükröket nézem, hogy ki figyel rám egyáltalán. Taxisok legnagyobb százaléka sohasem húzódik félre, hölgyek legtöbbje pedig kizárólag csak előre tekint, mintha nem is lenne visszapillantó tükör és szinte sohasem húzódnak félre. Ez a személyes tapasztalatom és persze lehet rosszul ítélem meg, de hosszú évek óta sajnos ugyanezt élem át.

Mint az egyre agresszívabb kamion- és teherautósofőröknél is, akik sportot űznek abból, hogy kicentizzenek, vagy az az autós, aki mögéd gurul motorfékkel, aztán nyom egy kövér dudát, amitől két szígörcs mellett még átugrod a bringádat, majd röhögve kivágnak mögüled és elhúznak. Persze a futásnál sem jobb a helyzet, csak ott a szemben jövőket kell figyelnem nagyon és ott sem egyszer fordult elő, hogy nem húzza arrébb a kormányt, hiába széles az út, vagy üres. Akkor sem, juszt sem.

Mindig elgondolkodom, hogy ezek az emberek ilyenkor mire gondolnak, mi vezérli őket, vagy mi a célja azoknak az autósoknak, akik a záróvonalnál előznek, látják, hogy velük szembe jössz a bringával és nem tudsz hova menekülni maximum az árokba, de ők még jobban beletaposnak a gázpedálba? Mit gondol, hogy ha még gyorsabban üt el, akkor jobb lesz mindkettőnknek?

Elképedek azokon az agresszív honfitársaimon, akik nap mint nap próbálnak leszorítani a lámpánál, mert ő akar első lenni, miközben a sor összeér és számára esélytelen a továbbjutás, míg motorral el tudnék menni a sorok között. De miért nem ül akkor ő is motorra? A Kerepesi úton simán fellökött egy autós a jobb oldali sávból a baloldaliba kanyarodva, miközben én a saját sávomban kanyarodtam és aztán megálás nélkül továbbhajtort, míg én ott feküdtem az aszfalton.

Miért nem vagyunk képesek a telefonhoz ingyen kapott fülhallgatót az autónkban tartani és ha beülünk, akkor bedugni a jackdugóját és azon keresztül beszélni? Ennyire bonyolult lenne, hogy ne veszélyeztessünk másokat, vagy ennyire felelőtlenek vagyunk és ebben az esetben is azt gondoljuk, nem érdekel minket, mert mi ügyesebbek vagyunk másoknál, ránk nem vonatkoznak a szabályok és velünk nem fordulhat elő, hogy elütünk valakit, vagy más balesetet okozzunk?

Miért erősödött fel úgy bennem ez az egész témakör, hogy billenytűt ragadjak? Egyrészről mert két hete hátulról gázolták halálra a Sólyom Team kerékpáros csapat vezetőjét. Egy nagyszerű ember és sportoló volt, akinek mindene volt a kerékpár. De csak volt, mert valaki felelőtlenül átment rajta és még esélye sem volt reagálni rá. Mert őt is csak kicentizték… csak most nem jött be… Másrészről a spanyol srác miatt, akit két éve gázolt el egy fiatal srác az Izabella utcában a zebrán a szemem előtt és decemberben mehetek a tárgyalására mint tanú… Sohasem fogom elfelejteni milyen magasra repült a srác pörgő teste, majd hány méterrel odébb csapódott a hideg novemberi aszfaltra…

Figyelmetlenek, öntörvényűek, jogszabálykerülők és egyre agresszívabbak vagyunk. Nem kéne! Hiszen mindannyiunknak van családja és ha velük történne valami, akkor persze elképesztően fel lennénk háborodva és azonnal elutasítanánk azt a magatartást, ahogy pedig mi is naponta viselkedünk.

Emberi sorsok és életek vannak kezünkben ha járművet vezetünk és nem igaz, hogy nem lehet kihangosítón, vagy fülesen lefolytatni hívásainkat, nem lehet félreállni egy üzenet megírása erejéig, hogy nem tudjuk kicsit jobbra, vagy balra tekerni a kormánykereket egy kerülésnél, hogy ne sodorjunk másokat veszélybe, vagy játszunk az életükkel! Ez csak szándék, figyelem , fegyelem és egy kis felelősségtudat része.

Szóval, vezetés közben telefonálj csak nyugodtan és tedd tönkre mások életét, boldogságát, jövőjét és sorsát! Csak ne sírj, ha valaki hasonlóan cselekszik és ezáltal egy szeretted lesz az, aki már sohasem térhet haza!

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Camino Steve
Budapest, Magyarország

Szia! Csutka Istvánnak hívnak, de a világ különböző túraösvényein a Camino Steve név ragadt rám. Thru hiker (hosszú távú túrázó), blogger és „mesélő“ vagyok. Fedezd fel velem a világot és inspiráló történetek, fotók, hasznos túra tippek és tesztek várnak rád! Megmutatom neked, miképpen tudsz harmóniában élni a természettel és miért fontos, hogy közben meghallgassuk mások történeteit is! #ilovehiking

Legújabb cikkeim