Kalandtúrák

Túrázz velem a Kilimanjaro csúcsára

on
január 16, 2022

2022. február 18. – 27. 

Tanzánia Magyarországnál több mint tízszer nagyobb ország a maga 945.090 km²-ével és Kelet-Afrika indiai-óceáni partvidékén terül el. Az ország két szövetségi állama egykor brit mandátumterület volt: Tanganyika 1961-ben nyerte el függetlenségét, majd három évvel később egyesült Zanzibárral. Elnevezése is erre a két területre vezethető vissza. Tanzániában közel 120 nyelvet használnak. A lakosság 90%-a a bantu nyelvek valamelyikét használja, de a legelterjedtebb a szuahéli nyelv.

Nem csak Tanzánia, hanem az afrikai kontinens legmagasabb pontja is túránk célpontja, az 5 895 méter magas Kilimanjaro – a világ legnagyobb egyedülálló vulkánja -, amely az Egyenlítőtől 330 kilométerrel délre, az ország északi részén, a Kenyát és Tanzániát elválasztó határ mentén fekszik. Jellegzetes alakja – bármelyik oldalról is tekintsünk rá –  uralja a körülötte elterülő szavannákat és így már a távolból is magával ragadja a Kenyába, vagy Tanzániába utazókat. 

Sokak tévesen azt gondolják, hogy a 756 négyzetkilométer kiterjedésű hegynek, azaz vulkánnak egyetlen csúcsa van. Pedig három rétegvulkanikus krátere van, amelyek közül kettő – nyugaton a Shira (3 962 méter), keleten a Mawenzi (5 149 méter) – mára már erőteljesen lepusztult és elveszítette eredeti kráter formáját. A vulkán kőzete túlnyomórészt bazalt, ami annyira omladékos és veszélyes, hogy a két kisebb csúcs mászása tilos. Központi krátere a Kibo, amelynek délnyugati oldalperemén található az Uhuru (Szabadság)-csúcs, „Afrika teteje”. Sajnos az 1987-ben az UNESCO Világörökség részének választott Kilimanjaro az utóbbi 100 évben elveszítette a felszínét borító jégmezők és gleccserek mintegy 80%-át, így erősen kérdőjeles, meddig láthatjuk még Ernest Hemingway által 1936-ban megírt “Kilimanjaro havát”. A “hegynek” még magyar vonatkozása is van, hiszen Teleki Sámuel – magyar felfedező, afrikanista, fotográfus, országgyűlési képviselő – első magyarként érte el az akkor még 5 310 méteren húzódó hóhatárt. 

A Macheme-út

7 nap túra a Machame úton a Kilimanjaro Uhuru csúcsára

Sokak szerint ez a legszebb útvonal, amely a Kilimanjaro csúcsa felé vezet. A „Whiskey Route” néven is becézett Machame ösvény a második legnépszerűbb útvonal a hegymászók körében, amely nem csak mesés panorámát, hanem változatos természeti környezetet és gazdag élményt is nyújt a mászóknak. Az ösvény másik kiemelkedő előnye, hogy a táborhelyek kedvező távolságokra és magasságokban helyezkednek el, ezzel is elősegítve a fokozatos és zökkenőmentes akklimatizációnkat. A hegymászás során hat éjszakát töltünk a hegyen, amelyen kizárólag sátrakban alszunk. Étkezéseinkről és folyadék-utánpótlásunkról szakács gondoskodik és a túrázók csak a nap közben szükséges felszerelésüket viszik zsákjaikban, nagyban megkönnyítve ezzel az út sikeres teljesítését. Napi háromszori, ízletes- és bőséges étkezés biztosított számunkra. Az ebédünket, a reggelit követően, csomagokban kapjuk kézhez és ekkor tudjuk kulacsainkat is feltölteni. A  túrához nem szükséges semmilyen hegymászó tudás, vagy felszerelés, azonban nagyon fontos a jó erőnlét. A csúcsra fel- és visszavezető ösvény hossza összesen 62 km. 

Az útvonal szintkülönbsége

1 nap: Machame Gate – Machame Camp 

Szintkülönbség: 1 039,8 m – 2 849,8 m

Távolság: 11 km

Időtartam: 5-7 óra 

Terep: esőerdő

Az Arusha-ban található szállásunk és a Machame Gate (kapu) közötti autóút körülbelül 50 percet vesz igénybe, miközben áthaladunk a hegy alsó lejtőjén található Machame falun keresztül is. Miután találkozunk a túránkat támogató csapattal (hegyi- és segéd hegyi-vezetőkkel, szakáccsal, teherhordókkal) és megtörténik a regisztrációnk, elindulunk a park kapujától és a sűrű esőerdőn keresztül, majd egy hosszan kanyargó ösvényen kapaszkodunk fel a gerincre, ahol első táborhelyünk, a Machame tábor található.

2. nap: Machame tábor – Shira 2 tábor

Szintemelkedés: 2 849,8 m – 3 810 m

Távolság: 5 km

Időtartam: 4-6 óra

Terep: magashegyi füves, bozótos

Reggeli után elhagyjuk az esőerdő tisztásait, majd egy folyamatosan emelkedő ösvényen haladunk fel egy meredek, sziklás gerincre. A Shira-fennsíkon Alpesi Erica-kon (hangán) és nyílt lápvidéken haladunk át, majd egy nagy folyószurdokon átkelve érjük el a Shira 2 tábort.

Éjszaka a Kilimanjaron

3. nap: Shira 2 tábor – Láva-torony

Szintemelkedés: 3 810 m – 4 630 m

Távolság: 7 km

Időtartam: 4-5 óra

Terep: alpesi sivatag

Láva-torony – Barranco tábor

Szintkülönbség:4 630 m – 3 976 m

Távolság: 3 km

Időtartam: 2-3 óra

Élőhely: alpesi sivatag

Reggeli után, keleti irányban indulunk el a gerincen, majd délkeletnek fordulunk a Láva-torony, egy 94,5 m magas vulkanikus sziklaképződmény felé. Itt pihenőt tartunk, ebédelünk, majd az energiaraktárak visszatöltését követően az izgalmas és gyönyörű Senecio-erdőn keresztül leereszkedünk a Barranco táborba, amely 3 962,5 m magasságon helyezkedik el. Itt több csapattal is összefuthatunk, ugyanis a Barranco táborban a Machame út összeér a Lemoshó- és az Umbwe úttal is.

Bár a mai túránkat közel ugyanazon a magasságon fejezzük be, mint ahol elkezdtük, de ezek a magasabb-, majd újra alacsonyabb szinten eltöltött időszakok nagyon sokat számítanak a sikeres akklimatizációnk szempontjából. A Kilimanjaro megmászása során ugyanis tulajdonképpen a mászók kijátsszák az akklimatizációt és a sikeres csúcsmászás érdekében, ezért fontos beiktatnunk ilyen szakaszokat. 

Napkelte a Mawenzivel

4. nap: Barranco tábor – Karanga tábor

Szintkülönbség: 3 976 m – 3 994,7 m

Távolság: 7 km

Időtartam: 4-5 óra

Terep: alpesi sivatag

Egy rövidebb nap vár ránk, amely szintén hozzásegít minket a lehető legjobb akklimatizációhoz. Reggeli után leereszkedünk egy szakadékba, azaz a Nagy Barranco-fal tövéhez. Ezt követően pedig felmászunk a technikás – de hegymászó felszerelést nem igénylő -, közel 257 m magas sziklafalon. A Barranco-fal tetejéről gyönyörű panorámát kínáló dombokon és völgyeken haladunk keresztül, majd leereszkedünk a Karanga-völgybe. Egy meredekebb mászás még vár ránk, mielőtt elérjük a Karanga tábort és kiélvezhetjük a megérdemelt pihenést és vacsorát.

5. nap: Karanga tábor – Barafu tábor

Szintkülönbség: 3 997,7 m – 4 673 m

Távolság: 6 km

Időtartam: 4-5 óra

Terep: alpesi sivatag

Kiadós reggelink elfogyasztását követően elhagyjuk a Karanga tábort és elindulunk ahhoz a keresztúthoz, ahol  ösvényünk összetalálkozik azzal a Mweka ösvénnyel, amelyen majd a csúcsról lefelé vezető úton fogunk haladni, hogy más részeit is láthassuk majd a Kilimanjaro mesés bioszférájának. Innentől sziklás terepen haladunk tovább a Barafu kunyhóig. Végére értünk a hegy déli “körpályájának”, amely számos szögből kínál gyönyörű kilátást a Kilimanjaro mindhárom csúcsára és ahonnan a Mawenzi és a Kibo csúcsai is jól láthatóak.

Ez lesz a végső táborhelyünk a csúcsra indulást megelőzően. Legfontosabb feladatunk itt a pihenés lesz, majd elfogyasztunk egy korai vacsorát és alaposan átbeszéljük a csúcsra vezető utunk legapróbb részleteit is.

Az Uhuru-csúcs

6. nap: Barafu tábor – Uhuru csúcs

Szintemelkedés: 4 673 m – 5 895 m

Távolság: 5 km

Időtartam: 6-8 óra

Terep: hó-és jégtakaró

Uhuru-csúcs a Mweka táborba

Szintemelkedés: 5 895 m – 3 067.8 m

Távolság: 11 km

Időtartam: 5-8 óra

Terep: hó- és jégtakaró, alpesi sivatag, magashegyi füves, bozótos, esőerdő

Éjfél körül indulunk el a csúcshoz vezető ösvényen. Ez a nap a túránk mentálisan- és fizikailag is legnagyobb kihívást jelentő szakasza. A szél és a hideg ebben a magasságban és napszakban szélsőséges is lehet. Fejlámpáink fényénél, több órán keresztül emelkedünk a sötétben, miközben gyakori, de rövid szüneteket tartunk. A Stella Pointtól (5 756 m), életünk valószínűleg egyik legcsodálatosabb napkeltéjének látványában lehet részünk, a színek-, a felhők- és a sziklák formáinak köszönhetően. Végül megérkezünk az 5 895 m magas Uhuru-csúcshoz (Szabadság-csúcs) – a Kilimanjaro-, az afrikai kontinens- és a világ legmagasabb, egyedülálló vulkánjának legmagasabb pontjához.

Megérdemelt szusszanás és a csúcstáblánál az örök emlékű fotók elkészítését követően egyenesen a Mweka kunyhóhoz ereszkedünk le. Útközben megállunk a Barafu tábornál egy pihenőre, amely során ebédünket is elfogyasztjuk, hogy pótoljuk a rengeteg elégetett kalóriáinkat. Az ösvény sziklás terepen vezet lefelé, így térdünk tehermentesítése érdekében is javasolt legalább a csúcstól levezető út során a túrabotok használata azoknak is, akik sohasem szokták használni. A Mweka tábor az esőerdő felső szélénél található, ahol késő délutánonként ködre, vagy esőre is lehet számítani. A Mweka tábor elérését követően, a nap során átélt élményeink átbeszélése mellett fogyasztjuk el az utolsó vacsoránkat a hegyen, majd már csak  a jól kiérdemelt alvás vár ránk.

Zónák a Kilmanjaron

7. nap: Mweka tábor – Mweka kapu

Szintkülönbség: 3 067,8 m – 1 639,8 m

Távolság: 10 km

Időtartam: 3-4 óra

Terep: esőerdő

Reggelizünk, majd az utolsó napunkon folytatjuk az ereszkedést a Mweka kapu felé, ahol kézhez vehetjük majd az Uhuru-csúcs elérését igazoló diplomáinkat. Okleveleink átvételét követően, még egy órányi levezető túra vár ránk a hatalmas eukaliptuszerdőn keresztül a Mweka faluba vezető úton. Miután esőerdőben vezet utunk, a kapuig vezető ösvényen nedves és sáros lehet a talaj. Mweka faluban elbúcsúzunk a túránkat segítő csapattól, majd a minket váró buszra szállunk, hogy visszavigyen bennünket az Arusha-ban található szállásunkra és ahol végre egy forró zuhany alatt válhatunk meg a Kilimanjaro porától és ezt követően a szabadtéri medencében áztathatjuk majd fáradt végtagjainkat. 

Csomag árak:

9, vagy több fő esetén – 2 152 USD/fő

8 fő esetén – 2 310 USD/fő

5 fő esetén – 2 508 USD/fő

Csomag tartalma:

Túravezetés:

 • Expedíció szervezése
 • Túravezető
 • Expedícióra felkészítés (elméleti és gyakorlati)
 • Egy hazai felkészítő túra ( a túra helyszínére történő utazás költségét nem tartalmazza)

Utazás:

 • Transzfer a Kilimanjaro Nemzetközi Repülőtérről a szállásunkra, majd a hazautazás napján vissza a repülőtérre.
 • Transzfer a szállásunktól a túra kiindulópontjára – a Kilimanjaro Nemzeti Park bejáratának kapujához, majd expedíciónk végén vissza a szállásunkra.
 • Az expedíció időtartama alatt a felesleges csomagok tárolása (tiszta ruha, cipő, fürdőruha, kézműves piacon megvásárolt ajándékok, stb.)

Díjak:

 • A Kilimanjaro Nemzeti Park által előírt díjak: (természetvédelmi díj, táborhasználati díj, segítő személyzet után fizetendő díj, jármű díja, mentési díj, és minden egyéb díj, amelyet a Tanzániai Nemzeti Parkok Hatósága ír elő és szed be).

Szállás:

 • Egy-egy éjszaka 4* szállodában (SG Premier Resort) az expedíció előtt és után. A szállodákban minden megtalálható a kényelmes tartózkodáshoz – segítőkész személyzet, szép szobák, meleg víz, stabil Wi-Fi kapcsolat, étterem és kültéri medence.
 • Az expedíció időtartama alatt, a Kilimanjaron kizárólag sátrakban alszunk. 
 • A hotel és a sátor is megosztásos alapon történik, azaz az egyik csapattárssal foglalsz el a szállodában egy kétágyas szobát és egy kétszemélyes sátrat a túra időtartama alatt.
 • Egyszemélyes szoba- és sátor esetén 20% felárat számolunk fel. Kérem, ezt az igényt a jelentkezéskor jelezni! Illetve hozhatod és használhatod a saját egyszemélyes sátradat is természetesen.

Étkezés és folyadékpótlás:

 • Reggeli a szállodában az expedíció indulásának reggelén és a visszaérkezést követő reggelen.
 • Napi háromszori étkezés az expedíció időtartama alatt. Az energiagazdag és magas tápértékkel rendelkező ételeinkről a magashegyi ételek elkészítésében professzionális szakácsunk gondoskodik. Étkezéseinkben különféle levesek, köretek, többféle hal és hús, friss gyümölcs és zöldség is található. Vegán-, vegetáriánus-, glutén- és laktózérzékeny-, illetve muszlim étrendet követő csapattagok részére szintén felár nélkül állnak rendelkezésre az ételek. Minden esetben kérem, a jelentkezéskor jelezni az étrenddel kapcsolatos igényeket!
 • Italok az étkezések során (kávé, tea, forró csokoládé és víz), illetve elegendő mennyiségű szűrt víz a napi túrák során.

 Túra- és biztonsági felszerelések

 • Kétszemélyes sátrak
 • 10 cm vastag, kényelmes derékaljak
 • Tágas és kényelmes étkezősátor, kempingasztallal, székekkel, edényekkel és evőeszközökkel
 • Ingyenes helikopteres mentés a kórházba 
 • GPS nyomkövető az esetleges mentési helyszín pontos meghatározásához a leggyorsabb segítség megérkezése érdekében.
 • Pulzoximéter a biztonságos expedícióhoz és oxigénpalackok egy esetleges akklimatizációs probléma felmerülése esetén.
 • Komplett egészségügyi felszerelés.
 • Reggel és este egy-egy tál meleg víz a mosakodáshoz.

 Expedíciós csapat:

 • Professzionális, a Kilimanjaro Nemzeti Park licencével rendelkező hegyi-vezetők. Az összes hegyi- és segéd-hegyivezetőnk rendelkezik Wilderness First Responder és Wilderness First Aid bizonyítvánnyal. Hegyi-vezetőink, több mint hétéves sikeres hegymászó tapasztalattal és több sikeres Kilimanjaro csúcsmászással- és elismertséggel rendelkeznek az expedíciókat támogató csapatokban.
 • Segítőkész személyzet (segéd hegyi-vezetők, táborfőnök, teherhordók,  szakács, sofőrök stb.).

A csomag ára  nem tartalmazza:

 • A nemzetközi repülőjegyek árait és a repülőtéri illetékeket.
 • Oltásokat, gyógyszereket. Kötelező oltás nincs, de a Nemzetközi Oltóközpont ajánl védőoltásokat a Tanzániába utazás során, így ezekről érdemes tájékozódni (https://oltokozpont.hu/hu/jelentkezes). A sárgaláz elleni védőoltás mindenképpen javasolt!
 • Nemzetközi, Covid-19 fedezettel rendelkező utas- és poggyászbiztosítást
 • PCR-Teszt, amennyiben az aktuális szabályok előírják az országba be-, illetve kilépéskor. 
 • Magashegyi balesetbiztosítást
 • Tanzániai vízumot. 50 USD személyenként (érkezéskor fizetendő).
 • Repülőtéren fizetendő, nemzetközi repülőtéri illeték: 25 USD
 • Repülőtéren fizetendő (nem minden esetben kérik), repülőtéri biztonsági díj: 8 USD
 • Egyszemélyes szoba- és sátor esetén a 20% felárat.
 • Reggeli kivételével, a további étkezéseket (ebéd, vacsora) ​​az expedíció előtti- és utáni napokon, illetve az alkoholos- és alkoholmentes italokat a szállodában.
 • Személyes kiadások (pl. mosoda, telefon, italok, taxi, masszázs, stb.)
 • Opcionális túrák költségei (szafari, Zanzibár, stb.)
 • Borravalók a hegyi-vezetőknek és az expedíciót támogató csapatnak. Kb. 200-300 USD/túrázó, a hegymászók és a támogató csapat létszámának függvényében. Az összegek a hegymászó csapat tagjai között egyenlő arányban oszlanak meg.

Borravaló a helyszínen a Kilimanjaro túra utolsó táborhelyén, az utolsó reggelen fizetendő USD-ban.

Fontos információk:

 • Az útlevélnek a belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie!
 • 2019. június 1-től tilos Tanzániába nylon szatyrokat, zacskókat, csomagolóanyagokat bevinni és ott használni! A jogszabály, a visszazárható zacskókra és a repülőtéri üzletekben kapottakra is vonatkozik! A felszerelés összekészítésénél erre fokozottan kell figyelni, mert a büntetés kiemelten magas pénzbírságot von maga után, illetve a legszigorúbb eljárás esetén, két év börtön is lehet a büntetési tétel.
 • Ugyanez vonatkozik a PET-palackokra is!

Áramhasználat

 • Tanzániában az angol típusú elektromos csatlakozó a szabvány, így ajánlott az univerzális, vagy speciális átalakítók használata.

http://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/g/

Hosszabbítási lehetőség

3 napos élmény szafari Tanzániában 

Éld át testközelből a legendás tanzániai nagy állatvonulást!

Szafarink során Tanzánia legszebb és legnevezetesebb nemzeti parkjaiba látogatunk el. Ha igazán egy életre szóló élményre vágysz, akkor legalább egyszer látnod kell a Ndutu Nemzeti Parkban a nagy állatvándorlást, amely során több mint 2 millió állat, köztük gnúk, zebrák, gazellák és még sok más faj egyedei vonulnak a kenyai Maasai Mara Nemzeti Rezervátumba. Vonulásukat pedig árnyékként követik a megfelelő pillanatot leső, áldozataikra vadászó hiénák- és nagymacskák csapatai.

Folytatva utunkat, felfedezzük az Afrika édenkertjének tartott Ngorongoro-krátert is. Azt az mesés óriáskalderát, ahol jó esélyünk lesz a „Big Five”, azaz a legveszélyesebbnek tartott öt nagyvad (oroszlán, leopárd, kafferbivaly, orrszavú és elefánt) mindegyikével összetalálkozni. Mielőtt leereszkedünk a kráterbe, azonban a kráterperemről is lepillantunk az elképesztő panorámát nyújtó, kb. 20 km átmérőjű és a peremtől számítva mintegy 600 méter mély és 260 négyzetkilométer területű óriáskráterre, amely az UNESCO Világörökség része.

A “Big Five-on” kívül vízilovakat, krokodilokat, zebrákat, gazellákat, impalákat, varacskos disznókat, marabukat, sőt rózsaszín flamingók ezreit is lehetőségünk nyílik természetes élőhelyeiken becserkészni és lencsevégre kapni. Ez a terület, a világ legnagyobb élővilágát tartalmazó nemzeti parkja, ahol 25 000 nagyvad és 450 madárfaj él és ismerősként köszönthetjük azokat a gólyákat is, amelyek talán épp lakóhelyünktől repültek idáig, hogy átvészeljék az otthoni hideg telet.

Ngorongoro-kráter

1.-2. nap: Arusha – Ndutu Nemzeti Park

8:00-kor, reggelink elfogyasztását követően, túravezetőnk rövid szafari-információs- és biztonsági eligazításával kezdjük az első napot, majd egy egész napos túrára indulunk terepjáróinkkal a Ndutu Nemzeti Parkba. Ndutu szembetűnő jellegzetessége a lenyűgöző akácia-erdők, amelyeket körülölel a füves szavanna. Ezen az erdős területen található az Ndutu-tó – a Rift Valley egyik szódatava. A Nagy Migrációs állatvonulás csúcspontján és heves esőzések idején gyakran keresztezik gnú csordák a tavat. A gnúkat jellemzően nagyszámú zebra- és Thomson gazellák csordái kísérik. Afrika egyedülálló látványossága a Nagy Migrációnak nevezett állatvonulás. A terület csodás természeti környezete, a nagyvadak természetes élőhelyein történő megfigyelése, megszámlálhatatlan élménnyel és fotóval gazdagít minket mindkét napon, hiszen az óriási terület, megszámlálhatatlan felfedezésre váró részt tartogat számunkra.

Éjszakai szállásunk mindkét napon a négycsillagos Marera Lodgeban lesz. Itt fogyasztjuk el vacsoráinkat is, mielőtt álomra hajtjuk az átélt élményektől zsongó fejünket.

Ngorongoro-kráter

3. nap – Ngorongoro-kráter

Ezen a napon korábban reggelizünk, hogy már 07:00-kor beszállhassunk terepjáróinkba, majd leereszkedhessünk a legendás és káprázatos szépségű Ngorongoro-kráterbe. Mivel nagyon kevés állat vándorol be és ki a 600 méter magas falakkal körülölelt kráterből, így oroszlánok, elefántok, zebrák,  gnúk, vízilovak, krokodilok, flamingók, sakálok, orrszarvúk, antilopok, varacskos disznók, sok madár és más fajok is láthatók területén. Ebédidőben megállunk a kráter egyetlen engedélyezett pihenőhelyén, ahol biztonságos környezetben tudunk piknikezni. A szafarik sofőrjei folyamatos rádiókapcsolatot tartanak más szafarik sofőrjeivel, amely így mindenki számára a legeredményesebb vadlest tudja nyújtani, hiszen a hatalmas területen szó szerint be kell cserkésszük a nagyvadakat. A kráter felfedezését követően pedig visszautazunk Arushába, ahol az SG Premier Resort szállodában foglaljuk el szállásunkat, illetve fogyasztjuk el vacsoránkat.

Ngorongoro-krátr

Csomag ára: 1050 USD/fő

Ez a csomag ár, minimum 6 fő esetén él. Természetesen, igény szerint kevesebb főre is tudunk ajánlatot adni.

A csomag ára tartalmazza:

 • Két éjszaka a négycsillagos Heritage Luxuries tábor sátraiban
 • Egy éjszaka a 4* SG Premier Resort szállodában
 • Napi háromszori étkezés (reggeli, ebéd és vacsora) és a napi szükséglethez elegendő folyadékpótlás.
 • 4×4 kerék meghajtásos (5 üléses) szafari terepjárók nyitható tetővel, amely a legideálisabb lehetőséget kínálja a vadállatok biztonságos megtekintéshez és fényképezéséhez.
 • Angolul beszélő képzett és tapasztalt szafari sofőr/idegenvezető
 • Nemzeti parkok belépődíjai és az állam által előírt adók
 • Ngorongoro-kráter túraszolgáltatások
 • Rádiókommunikáció a sikeres vadlesek érdekében
 • Az esetleges helikopteres mentés költségeit

A csomag ára nem tartalmazza:

 • Minden személyes jellegű tárgy megvásárlását, vagy a a telefonhívások, fax, e-mail, stb. költségeit
 • Borravalókat a szállásokon, hordároknak, tábori személyzetnek és a sofőr/idegenvezetőnknek. A borravaló összege, hasonlóan a túra során, egyenlő arányban oszlik meg a részvevők között. Kb. 100-150 USD/fő
 • Mosodai szolgáltatásokat.
 • Utazási biztosítást
Ngorongoro-kráter

Hikeaholic Adventure

Csutka István – Camino Steve           

hello@caminosteve.hu 

TAGS

LEAVE A COMMENT

Camino Steve
Budapest, Magyarország

Szia! Csutka Istvánnak hívnak, de a világ különböző túraösvényein a Camino Steve név ragadt rám. Thru hiker (hosszú távú túrázó), blogger és „mesélő“ vagyok. Fedezd fel velem a világot és inspiráló történetek, fotók, hasznos túra tippek és tesztek várnak rád! Megmutatom neked, miképpen tudsz harmóniában élni a természettel és miért fontos, hogy közben meghallgassuk mások történeteit is! #ilovehiking

activated