Blog

Mókuskerék elvonók(T)úra a Déli-Alpokban – Június 14-15-16.

Mókuskerék elvonók(T)úra a Déli-Alpokban – Június 14-15-16.

Néha te is úgy érzed, túl gyorsan pörög a mókuskerék és jó lenne kicsit leszállni róla? Nem könnyű megtalálnunk a munka és magánéletünk közötti tökéletes egyensúlyt és kellő időt kiszakítanunk a pihenésre. Azonban a pihenés, az én idő is csak akkor az igazi, ha minőségi időt tudunk erre biztosítani és ez sokszor nem is olyan könnyű.

Éppen ezért, ezen a három napon összehozzuk azt az elvonók(t)úrát, amely kiszakít a mókuskerékből, feltölt élményekkel, fizikailag is átmozgat, bőségesen haraphatsz a friss hegyi-levegőből, kimaxolhatod memóriakártyád tárhelyét és közben arra is elegendő időt kínál, hogy teljesen kikapcsolhass.

Ausztria legdélibb tartományába Karintiába (Kärnten) utazunk, amely leginkább mesés hegyvonulatairól, gleccsereiről, tavairól és vízeséseiről ismert. A Hoche Tauern Nemzeti Park üde zöld alpesi tájai, legelői, megannyi, színpompás virágja már csak hab a tortán. Azonban a meggy a habon az lesz, amikor 2200 méter fölötti magasságból tekintünk rá az alattunk elterülő világra. A legjobb szó rá talán a festői, de hogy tátva marad majd a szád a panorámától, abban biztos vagyok.

Három nap, három különböző stílusú túra. Ami állandó, az a kényelmes szállás wellness használattal, a hazai ízeket sem nélkülöző svédasztalos bőséges reggeli és vacsora, illetve hogy természetesen mindhárom nap során elegendő mennyiségű és minőségű pihenőket is tartunk.  

Túra leírása

Június 14. péntek

01:00-kor indulunk Budapestről, a Nyugati-pályaudvar melletti parkolóból. Körülbelül 7 órás utazás közben megállunk, hogy felülről tekinthessük rá az ébredező Wörthi-tóra és a tavat körülölelő hegyvonulatra. Miután megérkezünk úticélunkhoz, elfoglaljuk szobáinkat, majd egy bőséges, svédasztalos reggelivel töltjük fel energiaraktárainkat az előttünk álló völgytúrára.

Felszereléseink átnézését, a csapat eligazítását követően elindulunk első túránkra. Körülbelül 12 kilométert és 250 méter szintkülönbséget fogunk megtenni az Ankogel-hegycsúcs alatt elterülő völgyben, ahol idilli tengerszem, számtalan vízesés, különleges természeti képződmények és hegyi patakok várnak ránk az alpesi rétek és csipkés sziklák mellett. Túránk során érintünk ugyan egy hüttét is, de megfelelő mennyiségű folyadékkal indulunk túránkra.

Délutáni sziesztát követően pár perc alatt átvonatozunk a híres hegyi alagúton át Salzburg-tartományba, hogy felfedezzük a boldog békeidőket idéző, 17 hőforrással rendelkező Bad Gasteint, amelyet anno az Alpok Monte Carlo-jaként emlegettek. A városka különlegessége, hogy a grandiózus Gasteini-vízesés melletti meredek lejtőkön építették fel központját. Utcái keskenyek és meredekek, így a magas épületek egyedi hangulatot kölcsönöznek a településnek. A hatalmas vízesés – mely kettészeli a belvárost – egyszerűen káprázatos és a bátrak a völgy felett átívelő canopy-pályán is átcsúszhatnak felette. Igazi adrenalin löket, amely örök élménnyel szolgálhat.

Miután visszatértünk a vonattal az apró falucskánkba, a vacsoráé és a beszélgetéseké, pihenésé lesz a főszerep. Az első nap igazi bemelegítés lesz a következő nap túrájára.  

Június 15. szombat

Ez a nap lesz elvonók(t)úránk király etapja.

Ezen a napon ugyanis 1190 méterről fogunk szépen felkúszni a 2270 méteren található úgynevezett amfiteátrum-gleccsertóhoz és a sziklagleccserhez. Oda-vissza 14 kilométert fogunk megtenni. Túránk első szakaszában folyamatosan, de szelíden emelkedő erdei úton, majd  a két hegyvonulat közötti völgy legelőin át vezet utunk, ahol tehenek és birkák legelésznek. Miután elérjük a hegyi tavat, megpihenünk, ugyanis utunk kétharmada már technikás terepen és meredekebben vezet célunk felé. Túránk 2/3-nál található hütténél megpihenünk újra és közben gyönyörködhetünk az alattunk elterülő vidékre nyíló panorámában. Utunk hátralévő szakasza szintén technikás és folyamatosan emelkedik, így ezen a napon a túrabot használata erősen javasolt. Pünkösdkor még masszív hó borította ezt a szakaszt, azonban túránk időpontjára ez már jóval kevésbé lesz jellemző, de hó estén, innen lassabban és megfontoltabban haladunk tovább a megmaradt hófoltokon át.

Ahogy felérünk a szürke csipkés sziklákkal övezett fennsíkra és meglátjuk a gleccsertavat és az 1911-ben épült, piros spalettás hüttét,  azonnal megértjük miért hívják amfiteátrumnak ezt a hegyszirtekkel körülölelt területet. Itt bőséges időnk lesz pihenni, fotózni és feltölteni lemerült energiaraktárainkat. A visszavezető úton szépen leereszkedünk a kis hegyi tónál található faházakig, ahol kifújjuk magunkat, hogy már az erdei úton haladjunk vissza a gépkocsijainkhoz.

Azonban innen olyan panorámaút vezet vissza a faluba, hogy érdemes még ezt a 4 kilométer lefelé vezető távot inkább gyalog megtenned, mert minden egyes padnál meg fogsz állni – szerencsére van jó sok -, hogy magadba szívd az eléd táruló elképesztő látványt és kicsit – akár egyedül sétálva – tudj a gondolataiddal maradni. Ez egy csendes, szinte forgalommentes aszfalt szerpentin, de természetesen nyugodtan választhatod az autóutat is a szállásig.

Délután pihenünk, illetve felfedezheted a falu pár, azonban nagyon hangulatos utcáit. Napnyugta előtt teszünk még egy kis fenyvesben vezető túrát, hogy a hegy oldalában megbúvó pavilonból tekintsünk rá az Ankogelre és a völgyben arra a falucskára, ahol megszálltunk. Ez a túra 200 méter szintet és oda-vissza 3 kilométert tartogat számunkra, azonban ha túlságosan elfáradtál a mai nap során, akkor helyette nyugodtan választhatod a vacsoráig tartó pihenést.

Vacsora ugyanúgy a szállás éttermében fogyasztható el és azt követően folytathatjuk az előző nap megkezdett beszélgetéseket, vagy adhatjuk át magunkat a csendes elvonulásnak, esti sétának.  

Június 16. vasárnap

A reggeli elfogyasztását követően leadjuk szobáinkat, majd egy férfi- és egy női szobába pakolunk, mielőtt a vasárnapi izgalmas szurdok- és kanyontúránkra indulnánk. Két merőben más, de egyformán lenyűgöző és izgalmas szurdokban fogunk túrázni. Mindkettő túra 4 km hosszú és 220, illetve 250 méter szintemelkedést tartogat számunkra, amelyek nagy részét, a szurdok oldalába épített faösvényeken fogjuk megtenni, amely igazi testközelbe hozza a lezúduló vízesések erejét. A látvány, a hang és a természet összessége garantált élményt jelent.

Mindkét szurdoktúra során felfelé fogunk haladni, majd egy másik útvonalon visszaereszkedünk a kiindulópontokhoz. A mai nap során maximum a lefelé vezető rövid úton tudjuk használni túrabotjainkat. A felfelé vezető úton, korlátok és drótkötelek lesznek segítségünkre. Hazaindulás előtt lehetőségünk lesz még rendbehozni magunkat a két szobában, majd a vacsora elfogyasztását és a vendéglátóinktól történő elbúcsúzást követően indulunk haza Magyarországra. Az utazás 7-7,5 órát vesz igénybe megállásoktól függően, így az éjszakai órákban fogunk Budapestre érkezni.

Kinek javaslom a túrát

 • aktív túrázóknak, vagy akik rendszeresen sportolnak (futás, gyaloglás, kerékpár, úszás, stb.)
 • 1200 és 2300 méter magasságban, sziklás terepen is biztonsággal közlekedőknek
 • a részvételhez (különösen a második naphoz) jó cardio erőnlét, lépésbiztonság és kis kitartás szükséges
 • az első és a harmadik napon átlagos erőnléttel teljesíthetőek a túrák, a második napon van lehetőség a visszafordulásra is
 • mindhárom nap túrái során elegendő mennyiségű és minőségű pihenőket tartunk Nem időre megyünk, hanem azért, hogy élvezzük a túrát.

Javasolt felszerelés (hangsúlyozom, javasolt!

 • túrazoknik
 • eső- és szélkabát
 • réteges öltözködés (vastagabb polár, vagy merinó felső)
 • sapka
 • túrabot – javaslom, hogy hozz magaddal, főleg a második nap tehet jó szolgálatot! (Védi az ízületeket azáltal, hogy eloszlatja a terhelést a kar és a láb között. Lefelé menet csillapítja az ütődést, így kíméli a térdet, a bokát, a csípőt és a gerincet. Bizonyított, hogy használatával 25%-kal csökken a térdre ható terhelés. Hegymenetnél enyhíti a kvadricepsz és a hamstring terhelését.)
 • kullancsriasztó szer
 • naptej
 • sebtapasz, vízhólyag elleni tapasz
 • fejlámpa (igaz nem megyünk éjszaka, de fejlámpa nélkül sohasem indulunk el sehova)
 • minimum 2 l folyadéknak elegendő műanyag palack, vagy kulacs
 • étel a túrák idejére (energia-, müzli szeletek, szendvics, stb.)
 • elektrolit tabletta (Decathlon-Aptonia, Hammer Nutrition, BiotechUSA, Penco, Nutrend, MyProtein, Naturland, Sodioral – ez gyógyszertári, stb.)
 • feltöltött mobiltelefon, fényképezőgép akkumulátor
 • toilett papír, nedves törlőkendő (hölgyeknek speciális higiéniai eszközök)
 • zacskó, amiben a szemetedet el tudod helyezni, míg leérkezünk a parkolóba
 • fürdőruha, amennyiben szeretnéd használni a szaunát és/vagy a dézsafürdőket

További részléetek

 • Miután 2 000 méter felett leszünk, néha teljesen nyílt terepen, ahol legtöbbször fúj a szél és gyorsan változhat az időjárás, illetve délután már lehűl az idő a völgyben, fontos, hogy rétegesen öltözködj és megfelelő eső- és szélkabát is legyen nálad!
 • Sajnos az Alpokban is sok kullancs van, így készülj az ellenük történő védekezésre is!
 • Étel és folyadék túrák közbeni pótlására a hüttékben van lehetőség,  vagy a településen található Billa élelmiszerüzletben tudsz vásárolni.
 • A hotelben fel tudod tölteni vízzel a kulacsod és a hüttékben is tudsz folyadékot pótolni, de lesz nálam vízszűrő, hogy ha kifogyna valaki akkor tudjuk pótolni.

Utazás

 • Az utat 9 személyes kisbusszal és létszámtól függően további saját gépjárművekkel, telekocsi rendszerben tesszük meg. A sofőrök, a saját gépjárművük használata és a folyamatos figyelmük miatt nem fizetnek útiköltséget. Amennyiben biztonságos állapotban lévő gépkocsi van tulajdonodban és szívesen vállalod a sofőr szerepét, örömmel fogadjuk hozzájárulásodat a túrához.
 • Mindig a jó időben bízunk, de az Alpokra jellemző gyorsan változó időjárás okozhat meglepetéseket, ezért a gépkocsik állapotát megóvandó, kérlek, a hazautazásra váltás ruhát hozni, ha esetleg vizesen, sárosan érkeznénk vissza a parkolóba! Túracipődnek hozz egy nylonzacskót!

 

Háromnapos túra ára

107 000 Ft – 270 Euro (tartalmazza az ÁFÁ-t is)

Az ár tartalmazza

 • szállást két éjszakára 3 csillagos hotelben, kétágyas apartman szobákban (tiszta, napi takarítás, hűtőszekrény, felszerelt konyhasarok, kávéfőző,  mikrohullámú sütő, kényelmes ágy, televízió, WC, fürdőszoba, hajszárító)
 • három napra svédasztalos reggeliket és svédasztalos vacsorákat
 • idegenforgalmi adót
 • szauna használatát
 • kültéri melegvizes dézsák (2 db) használatát
 • nemzeti parkok belépődíjait – 2 db
 • parkolási díjakat
 • retúr vonatjegyeket Bad Gasteinbe
 • túravezetéseket (5 túra +1 városnézés)
 • túravezető díját
 • túra szervezésének költségeit

Az ár nem tartalmazza

 • útiköltséget kb. 20 000 Ft/fő (a résztvevők között egyenlő arányban osztanak meg, ez alól kivételt képeznek a sofőrök)
 • menedékházakban az igény szerinti étel- és italfogyasztást, a hotelben fogyasztott italokat (a reggelinél fogyasztott italok – tej, tea, gyümölcslevek, kávé – benne foglaltatnak a reggeli árában)
 • Bad Gasteinben a canopy-pálya használatát
 • utas-, vagy balesetbiztosítást

Utalási információk

Cégnév: Adventurers s.r.o.

Bank neve: Tatra Banka, a.s.

Adószám: SK2121929139

Részvételi díjat utalhatod Forintban, vagy Euróban is:

Forint számla: IBAN: SK20 1100 0000 0028 2900 5726 – 107 000 Ft

vagy,

Euro számla:   IBAN: SK16 1100 0000 0029 4614 6296 – 270 Euro

Utalás megjegyzésébe kérem, írd be a résztvevő nevét és email címét!  

Részváételi feltételek

 • kényelmes (gyenge boka esetén magasszárú, de minimum félmagasszárú) terepfutócipő, túracipő, vagy túrabakancs (Ami viszont kiemelkedően fontos! Ne legyen elkopott, vagy sima a talpa és vizes terepen, sziklán se csússzon!)
 • utas-, vagy balesetbiztosítás. Induláskor mindenkinél ellenőrzöm, hogy rendelkezik-e megfelelő utas-, vagy balesetbiztosítással. (Ajánlott, hogy tartalmazzon esetleges helikopteres mentést is!) Biztosítás hiányában, nem kezdhető meg a túra és a befizetett összeg sem jár vissza!
 • személyazonosságot hitelesen igazoló és érvényes dokumentum
 • probléma esetén értesítendő hozzátartozó elérhetősége
 • ajánlott: Európai Egészségbiztosítási Kártya (Ha külföldre utazol, ez eleve javasolt, hiszen az EU tagállamaiban elfogadott Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyenesen kiváltható és így ha valamilyen egészségügyi probléma adódna, nem kell fizetned az ellátásért! Három éven át érvényes.) Nem helyettesíti az utas-, vagy balesetbiztosítást!

Figyelem!

 • Az időjárás váratlan alakulása befolyásolhatja a túrát. Viharos időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette a túra programja a biztonság érdekében megváltoztatható.
 • Nem megfelelő, vagy balesetveszélyes felszereléssel, cipővel indulókat biztonsági okokból eltanácsolhatom a túrától!
 • A változtatás joga a túravezető hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű! Ez mindannyiunk biztonságát szolgálja!

Garancia

Bizalmadért cserébe 100%-os PÉNZ-VISSZAFIZETÉSI GARANCIÁT KÍNÁLOK (szállás, étkezések, belépődíjak és útiköltségen kívül), amennyiben a harmadik nap végére úgy ítéled meg, hogy a túra alulmúlta várakozásodat és nem tudtam azt nyújtani számodra, mit megígértem!

A természet védelme

A “Leave no trace” etika szabályait követem (https://lnt.org/why/7-principles/), azaz csak lábnyomokat hagyj, azt is csak a kijelölt ösvényeken, hogy ne tedd tönkre a törékeny alpine desert sérülékeny vegetációját és csak emlékeket vigyél haza magaddal, illetve azokat a csomagolóanyagokat, amelyekben a frissítésedet hoztad magaddal! A menedékházakban se hagyd ott a szemetedet, hanem hozd le azt a hegyről, ugyanis megyünk olyan menedékházba is, ahová csak helikopterrel tudnak fel és le szállítani mindent.

Bármilyen kérdés, vagy kérés esetén, írj a hello@caminosteve.hu email címre!

Várlak sok szeretettel!

Happy and safe hiking

Camino Steve

caminosteve.hu