Blog

Téli Gyömbér (2043 m), gyömbér tea nélkül – Alacsony-Tátra túra

Téli Gyömbér (2043 m), gyömbér tea nélkül – Alacsony-Tátra túra

Kalandozz velem februárban is!

Zsúfoltak és pörgősek a hétköznapjaid és a hétvégeken sem tudsz rendesen feltöltődni, pedig alig várod, hogy a hétvégén végre felkaphasd a hátizsákod, felhúzd a túracipődet és nekivágj a téli erdőknek, hólepte hegyeknek? Azonban jól jönne végre egy kis hó, egy klassz csapat, jó hangulat, a fejedet teljesen kiszellőztető természeti szépség és a roppanó hó semmivel sem összetéveszthető hangja?

Akkor gyere és túrázz velem február 17. szombaton!

A 230 kilométerre és 3 és fél órára fekvő Alacsony-Tátrába utazunk, hogy annak legmagasabb 2043 méteren fekvő csúcsát látogassuk meg, majd a menedékházban visszatöltsük az elégetett kalóriákat a szlovák konyhaművészet egy-egy klasszikusa által.

Mi vár rád:

Kiscsoportos túrázás, és elegendő idő, hogy ki is élvezd a túra szépségeit.

Mindeközben – hogy a fárasztóbb pillanatokat feledtesse -, káprázatos panoráma, felhőtengerek, fenyőerdők, hegyek-völgyek, sziklák, hegycsúcsok, havas lejtők világa, hegyi kecskék, rengeteg élmény és jó hangulat kárpótol, illetve olyan túravezető, aki mindenre odafigyel és akitől a nap folyamán, vagy azt követően is tudsz kérdezni, vagy tanulni a hosszú távú túrázásról.

Túra nehézsége:

11 kilométer és 950 m szint, illetve jó idő és elegendő megmaradt kondíció esetén, még egy kisebb csúcsra is felkapaszkodunk.

1500 és 2000 méter között, sziklás, havas, jeges terepen biztonsággal közlekedőknek ajánlom. A túrán való részvételhez általános cardio erőnlét, lépésbiztonság, azaz szédülésmentesség (bár kitett helyeken nem fogunk járni), kis kitartás, nyitottság és sok mosoly szükséges! Amennyiben az igazán finom, minőségi és egyedi csúcs csokit is szereted, te vagy az én emberem, ugyanis, valóban egyedülálló csoki lesz az ajándékod! A túrán való részvételhez kötelező felszerelés a hómacska (microspike)!

Túra részletes leírása:

05:00-kor találkozunk a Nyugati pályaudvar parkolójánál.

Körülbelül 3 és fél – 4 órás utazást követően érkezünk meg az Alacsony- Tátra lábánál található parkolóhoz.

Felszerelés átnézését és a csapat eligazítását követően, 09:30-kor bevetjük magunkat az erdőbe és megkezdjük a kapaszkodást a hegygerinc felé.

Körülbelül – a csapat erőnlététől függően – 90 percet követően érkezünk a hólepte fennsíkra. A Stefanica menedékháznál tartunk egy kis technikai szünetet és pihenőt, hogy újabb erőt gyűjtve haladjunk tovább a 80 km hosszú Alacsony-Tátra hegyvonulat legmagasabb csúcsa felé.. A menedékházban lehet a folyadékutánpótlást is megejteni, illetve a mosdót is használni, átmelegedni.

Innen indulunk a csúcs felé, majd körülbelül egyórás túrázást követően elérjük a Dumbier, azaz a Gyömbér, az Alacsony-Tátra legmagasabb, 2043 méter magas csúcsát, ahol jó idő esetén földbe gyökerezik a lábunk az elénk táruló körpanorámától, illetve a szél és jég által elképesztő formákat magára öltő csúcskereszt látványától. Jöhetnek a csúcsfotók és a csúcs csoki!

Visszaereszkedünk az elágazáshoz, majd az 1807 m magas Kralicka csúcsára is felkapaszkodunk, ha már erre jártunk és az időjárás is kegyes hozzánk, hogy az egész hegyvonulaton végig tudjunk tekinteni, sőt áttekinthessünk a Magas-Tátra csúcsaira is.

Jöhet végre az igazán megérdemelt pihenő és az elégetett kalóriák pótlása az 1924-óta nyitva tartó Stefanica-menedékházban.

Miután jóllaktunk, átmelegedtünk és kellően kipihentük magunkat, már csak le kell ereszkednünk gépkocsijainkhoz, ami kb. egy óra lesz. A parkolóba érkezést követően elindulunk haza, amely kb. 3 és fél órát tart, így estére már itthon is leszünk.

Utazás:

Az utat kisbusszal és igény szerint további saját gépjárművekkel, telekocsi rendszerben tesszük meg. A sofőrök, a saját gépjárművük használata és a figyelmük miatt nem fizetnek üzemanyagköltséget. Az utazási költség körülbelül 9 000 Ft utasonként, ha időközben nem szállnak el még jobban az üzemanyagárak.

Mindig a jó időben bízunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő okozhat meglepetéseket. Így, a járművek állapotát megóvandó, kérlek, a hazautazásra váltás ruhát hozni, ha esetleg vizesen, sárosan érkeznénk vissza a parkolóba!

Kötelező felszerelés: 

 • túrabot – hótányérral szerelve! Erre a mély hóban való haladáshoz mindenképpen szükséged lesz! Nem összekeverendő a kisebb méretű sártányérral!
 • hómacska (microspike, láncos, karmokkal ellátott csúszásgátló, amit a túracipődre tudsz felvenni) Ezt feltétlenül hozd magaddal!
 • keménytalpú, magasszárú – lehetőleg vízálló – túrabakancs
 • eső- és szélkabát, down dzseki
 • réteges öltözködés (vastagabb polár, vagy merinó felső)
 • sapka (jó, ha a füledet is védi)
 • téli, víz- és szélálló kesztyű
 • fejlámpa (fejlámpa nélkül sohasem indulunk túrázni)
 • 1 l folyadéknak elegendő palack, vagy kulacs (túra során a menedékházban lehetőség van újratölteni a kulacsod)
 • zacskó, amiben a szemetedet el tudod helyezni, míg visszaérkezünk a szállásra

Javasolt felszerelés:

 • UV védelemmel ellátott napszemüveg
 • szélálló túranadrág
 • kamásli
 • feltöltött mobiltelefon, fényképezőgép akkumulátor
 • toalett papír, nedves törlőkendő (hölgyeknek speciális higiéniai eszközök)
 • ajakápoló krém
 • sebtapasz, vízhólyag elleni tapasz
 • étel a túrák idejére (energia-, müzli szeletek, stb.) 
 • Z-Seat (összehajtható ülőpárna, amennyiben a hideg, havas kőre kell leülni.

További részletek:

 • Miután 2 000 méter felett leszünk, néha teljesen nyílt terepen, ahol legtöbbször fúj a szél és gyorsan változhat az időjárás, illetve délután villámgyorsan esik a hőmérséklet különösen az árnyékos  völgyekben, fontos, hogy rétegesen öltözködj és megfelelő eső- és szélkabát, sapka és kesztyű is legyen nálad!
 • Élelmiszert, innivalót a menedékházban tudsz vásárolni.

Utazás:

 • Az utat 9 személyes kisbusszal, illetve saját gépjárművekkel, telekocsi rendszerben tesszük meg. A sofőrök, a saját gépjárművük használata és a folyamatos figyelmük miatt nem fizetnek útiköltséget. Amennyiben biztonságos állapotban lévő gépkocsi van tulajdonodban  és szívesen vállalod a sofőr szerepét, örömmel fogadjuk hozzájárulásodat a túrához.
 • Mindig a jó időben bízunk, de az Alpokra jellemző gyorsan változó időjárás okozhat meglepetéseket, ezért a gépkocsik állapotát megóvandó, kérlek, a hazautazásra váltás ruhát, cipőt hozni, ha esetleg vizesen, sárosan érkeznénk vissza a túráról Túracipődnek hozz egy nylonzacskót!

Háromnapos túra ára:

22.900 Ft – 57 Euro (tartalmazza az ÁFÁ-t is)

Az ár tartalmazza:

 • túravezetést
 • túravezető díját
 • túra szervezésének költségeit

Az ár nem tartalmazza:

 • útiköltséget kb. 9 000 Ft/fő, amennyiben nem szállnak el még jobban az üzemanyagárak (a résztvevők között egyenlő arányban osztanak meg, ez alól kivételt képeznek a sofőrök)
 • az igény szerinti étel- és italfogyasztást a menedékházban
 • utas-, vagy balesetbiztosítást, amely helikopteres mentést is tartalmaz (ennek hiányában nem kezdhető meg a túra)

Utalási információk:

Cégnév: Adventurers s.r.o.

Bank neve: Tatra Banka, a.s.

Adószám: SK2121929139

Részvételi díjat utalhatod Forintban, vagy Euróban is:

Forint számla: IBAN: SK20 1100 0000 0028 2900 5726 (SWIFT: TATRSKBX) – 22 900 Ft

vagy,

Euro számla: IBAN: SK16 1100 0000 0029 4614 6296 (SWIFT: TATRSKBX) – 57 Euro

Utalás megjegyzésébe kérem, feltétlenül írd be a résztvevő nevét, címét és email címét a számla kiállításához!

Részvételi feltételek:

 • kényelmes, keménytalpú, magasszárú, túrabakancs (Ami kiemelkedően fontos! Ne legyen elkopott, vagy sima a talpa, hogy jeges terepen, sziklán se csússzon!)
 • utas-, vagy balesetbiztosítás. Induláskor mindenkinél ellenőrzöm, hogy rendelkezik-e megfelelő utas-, vagy balesetbiztosítással. (Tartalmazzon helikopteres mentést is!) Biztosítás hiányában, nem kezdhető meg a túra és a befizetett összeg sem jár vissza!
 • személyazonosságot hitelesen igazoló és érvényes dokumentum
 • probléma esetén értesítendő hozzátartozó elérhetősége
 • ajánlott: Európai Egészségbiztosítási Kártya (Ha külföldre utazol, ez eleve javasolt, hiszen az EU tagállamaiban elfogadott Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyenesen kiváltható és így ha valamilyen egészségügyi probléma adódna, nem kell fizetned az ellátásért! Három éven át érvényes.) Nem helyettesíti az utas-, vagy balesetbiztosítást!

Figyelem!

 • Az időjárás váratlan alakulása és a résztvevők erőnléte befolyásolhatja túránkat.
 • Viharos időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette, lavinaveszély miatt a túra programja a biztonság érdekében megváltoztatható.
 • Nem megfelelő, vagy balesetveszélyes felszereléssel, túracipővel, hómacska nélkül indulókat biztonsági okokból eltanácsolhatom a túrától!
 • A változtatás joga a túravezető hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű! Ez mindannyiunk biztonságát szolgálja!
 • A túra programjától egyénileg eltérni, csoporttól elválni kizárólag saját felelősségre és ezt írásban vállalva  lehet!

Garancia:

Bizalmadért cserébe 100%-os PÉNZ-VISSZAFIZETÉSI GARANCIÁT KÍNÁLOK (útiköltségen kívül), amennyiben a nap végére úgy ítéled meg, hogy a túra alulmúlta várakozásodat és nem tudtam azt nyújtani számodra, mit megígértem!

A természet védelme:

A “Leave no trace” etika szabályait követem (https://lnt.org/why/7-principles/), azaz csak lábnyomokat hagyj, azt is csak a kijelölt ösvényeken, hogy ne tedd tönkre a törékeny alpine desert sérülékeny vegetációját és csak emlékeket vigyél haza magaddal, illetve azokat a csomagolóanyagokat, amelyekben a frissítésedet hoztad magaddal! A menedékházakban se hagyd ott a szemetedet, hanem hozd le azt a hegyről, ugyanis a menedékházba csak gyalogosan, vagy helikopterrel tudnak fel és le szállítani mindent.

Bármilyen kérdés, vagy kérés esetén, írj a hello@caminosteve.hu email címre!

Várlak sok szeretettel!

Happy and safe hiking

Camino Steve

caminosteve.hu