Blog

A hosszú távú túrázás árnyoldalai

A hosszú távú túrázás árnyoldalai

A nyugodt de koncentrál figyelem titka 

Amikor egy hosszú távú túraútvonal teljesítésébe vágod fejszédet, jó, ha előre tisztában vagy azzal, hogy nem lesz az egész egy sétagalopp. Lehet, hogy a jóisten nagyon szeret és tenyerén hordozva elkerül minden vihar, hideg, hőség, felhőszakadás, tejköd, vadállat, mérges kígyó, mérgező növény, vagy egy arrogáns túrázó, de azért azt javaslom, kalkuláld be és vedd tudomásul, hogy lesznek az előbb említettek nélkül is nagyon nehéz pillanataid.

Egyedül leszel, kimerülsz, felszakad belőled egy régi, fájó emlék, lesérülsz, beteg leszel, vagy egyszerűen csak eltévedsz. Ezek külön külön is képesek kiváltani egy mélypontot, azonban sokkal könnyebben előidézik azt, ha a monotonitás, a fáradtság, a fájdalom és az időjárás nehézségei összeadódnak. Pedig menni kell tovább. Sőt, sokszor kizárólag ez az egyetlen egy opció, hogy kikerüljünk az adott helyzetből.

fotó: Tom Gathman Viking

Nehogy azt hidd, hogy a legkeményebb thru hikereknek nincsenek  mentálisan brutálisan nehéz pillanatai, vagy napjai. Mindenkinek vannak, csak van aki sohasem fogja ezt bevallani, pedig semmi szégyellnivaló nincs ebben. Emberek vagyunk és különböző okok miatt, különböző időintervallumokban és különbözően hosszú időtartamok után jutunk el a fizikai és mentális határainkhoz. Jobb, ha tisztában vagy vele mielőtt nekivágsz egy többhónapos túrának,  vagy zarándokútnak, hogy el fogsz te is jutni oda. És a lényeg, hogy abban a nagyon nehéz pillanatban sohasem szabad feladnod! Akármennyire is nehéz, meg kell tedd, hogy elmész még a következő településig, fürdesz, eszel, alszol egy hatalmasat és csak utána hozod meg a döntést!

Amennyiben ezt elkapkodod, később nagyon meg fogod bánni és lelkiismeretfurdalással nagyon nem jó élni az életünket. Életed legnagyobb kalandjára indulsz és nem is baj, ha nem látsz mindent előre, mert a legtöbben akkor bele sem vágnának, hiszen hamis képet mutató és lenyűgöző Instagram posztokból, blog bejegyzésekből és Youtube videókból szerzik információikat. Azonban az emberek egy része sohasem fogja megmutatni gyenge pontjait, a másik meg épp azt mutatja, hogy ő milyen “Jani” és lazán nyomta le. Csak az marad ki mindig, ami igazán számít. A fájdalmas, a kőkemény, az igazán mély, könnyekkel teli pillanatok. 

fotó: Stacey Kozel

Nem azért írom e sorokat, hogy elriasszalak, hanem azért, hogy felkészítselek, mert ha tudod, hogy lesz nehéz pillanatod és ezt elfogadod,  – nem pedig azzal áltatod magad, hogy te nagyon kemény vagy és mindenki más lekvár -, akkor sokkal könnyebb lesz ezeken átlendülnöd.

Amennyiben visszahallgatod az Appalachian Trail és a Pacific Crest Trail Mojave sivatagi szakaszain, vagy az Országos Kék-Körön töltött hónapjaimat, tapasztalhatod, sohasem szégyelltem, hogy fáj, hogy volt amikor zokogtam.

Ide klikkelve meghallgathatod:

https://www.spreaker.com/show/istvan-csutkas-show

Voltak akik megszóltak emiatt, de teszek rá, mert az én életem, az én utam és nem leszek se több, se kevesebb azáltal, hogy felvállalom azt, hogy nem vagyok acélból.

Megnyugtatlak, senki sincs abból. Igen, más a fájdalomküszöbünk. Van akinek a hosszú táv fekszik, van aki az emelkedőkön szárnyal, van aki a hideget és van aki a hőséget bírja. Azonban egy hosszú távú túrán mindezt egyben kapod és ez tud nehéz pillanatokat okozni. Persze segíthet egy társ – már ha van -, de miután mindenkinek máskor jön el ez a pont, lehet, hogy sokkal jobban meg fog viselni, ha még őt is “vonszolnod” kell. 

Hidd el, pontosan tudom, hogy miről beszélek, mert a Szent Athos-hegyen egy brutális viharban megmentettem öt ember életét. Két 36 és egy 42 literes hátizsákot cipeltem a kőkemény emelkedőn, miközben húztam a felkészületlen, sokkos állapotba került embereket a vaksötétben, ködben, üvöltő szélviharban.

Sok ember álmait láttam már darabokra törni, mert a mentálisan nehéz pillanatok nyomását már nem bírták. A GR20 Corsican a 80 indulóból csak nyolcan maradtunk. Az USA túraútvonalain 19%, de az időjárást tekintve legjobb években sem megy 25% fölé a sikeres teljesítők létszáma és még az El Camino évi több mint 300 000 zarándoka mellett is óriási azok száma, akik idő előtt hazamennek.

fotó: Stacey Kozel

Pedig a túrák befejezését követő PTSD-ről (Poszttraumás stressz szindróma, amely akár évekig is elkísérhet) még nem is tettem említést. Lehet, hogy a hazajövetel és visszailleszkedés sokkal nehezebb lesz, mint maga az út. Már nem fogsz ugyanis visszaférni ugyanabba a “fiókba”!

A hosszú távú túrák, zarándoklatok egy olyan érzelmi hullámvasutat váltanak ki belőlünk, amelyek esetében ugyanolyan, ha nem még fontosabb, hogy megtanuljuk kezelni a stresszes pillanatokat, helyzeteket, hiszen akár az életünk is múlhat ezen.

Ha valóban felkészültünk és nem érzünk egy cseppnyi lelkiismeretfurdalást sem azzal kapcsolatban, hogy vannak még hiányosságok a felkészültségünkben, sokkal egyszerűbb dolgunk van, ugyanis az egészséges önbizalom erőt, biztonságot és nyugalmat ad. Hiszen tudjuk jól, mindent megtettünk az idáig vezető úton, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból és az adott pillanatban sem lesz ez másképpen. Így sokkal könnyebb elfogadni azt is, ha nem az áhított eredmény születik, hiszen ha mindent megtettünk, akkor azt is látnunk kell, éppen akkor erre volt elegendő a tudásunk és felkészültségünk. Levonhatjuk a konzekvenciákat, kielemezhetjük a túrán nyújtott teljesítményünket – sőt ki is kell elemezzük – és tanulva belőle, a következő alkalommal már még felkészültebben indulunk el. Ezek azok a pillanatok, amikor úgy szoktam fogalmazni: „Néha nyersz, néha tanulsz.“ Egyet azonban jól jegyezz meg, sohasem veszítesz!

A PCT-n, az első nap 14. kilométerénél az ösvény szélén ülve egy síró dániai srácot találtam, aki épp feladta. A második napja volt az úton. Te, aki most olvasod e sorokat, persze azt mondod, hogy velem ilyen biztos nem fordulna elő, de ő ugyanezt gondolta még az indulás előtti napon is.

Eltűnt arcáról a mosoly és nagyon rossz volt látni, miképpen veszítette el motiváltságát és adta fel a próba legkisebb jele nélkül. Hiába próbáltam segíteni, van amikor be kell látni, a segítség is csak annál használ, aki hagyja, hogy segítséget kapjon. Az ajtók azért vannak, hogy használjuk őket amikor előtte állunk és amikor annyira vágyunk arra, hogy megtudjuk mi is rejlik mögötte, legyen is bátorságunk kinyitni és belépni rajta, mert egy teljesen más oldalunkat fogjuk megismerni általa. Remélem, egyszer majd kinyitja és végre átlépi annak küszöbét és talán újra belevág, mert tanult hibáiból és sikerre viszi álmát!

Megmutatom neked azokat a technikákat, amelyeket én használok ezekben a helyzetekben, amelyek mindig kisegítenek a nehéz helyzetekből és amelyeket még az Egyesült Államok speciális alakulatának egyik parancsnokától tanulhattam.

Picit most eltávolodunk a túrázástól, de a tanultak mégis segítségedre lehetnek a távoli vadonban és a hétköznapok stresszes pillanataiban ugyanúgy.

Ugyanis a stressz és a mentális holtpont leküzdésének vannak technikái, amelyet a különleges alakulatok legjobbjai között számon tartott Navy Seals-nél is alkalmaznak. Ez pedig a helyes légzés fontossága. Kevesen tudják, hogy a világ legjobbjai között található egység katonái speciális „warrior“, azaz harcosoknak szánt jógát tanulnak, hogy kontrollálni tudják mentális állapotukat, más módon is erősítsék izomzatukat és pszichéjüket, hogy az adott pillanatban ne ezen múljon a túsz, társaik, vagy éppen saját életük. Ennek egyik alapeleme a helyes légzéstechnika, amelyet Mark Divine parancsnoktól tanultam. 

Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, Zsongorkő

Sokan lépnek tovább legyintve, pedig óriási erő rejlik a helyes légzéstechnikák elsajátításában. Gondoljunk csak egy mesterlövészre, akinek nem csak a légzésére kell odafigyelnie, hanem arra is, hogy két szívdobbanás között húzza meg az elsütő billentyűt, hogy a lehető legalacsonyabbra vigye le pulzusát, hogy a koncentrációja is maximálisan a célra tudjon összpontosítani. De ugyanígy fontos a túrázóknál, futóknál, úszóknál, a hegymászóknál, az operaénekeseknél, énekeseknél, vagy a táncművészeknél és még sokáig sorolhatnám. Elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújthassuk az adott pillanatban. 

A teljesítmény közbeni légzéstechnika azonban más, mint azok a technikák, amelyek a stressz levezetésére, a higgadt döntések meghozatalára és a koncentráció fokozására irányulnak.

A légzés az emberi test egyedülálló rendszere és ellentétben az emésztéssel, a légzés egyaránt képes tudatosan, valamint automatikusan is működni, valahogy úgy, mint egy repülőgép vezérlése a robotpilóta és a pilóta általi irányítás során. 

Amennyiben harcművész, gyakorló jógázó, énekes, színművész, vagy élsportoló vagy, akkor nem újdonság ez számodra és valószínűleg pontosan érted, miről is beszélek. Amennyiben viszont egyik területen sincs tapasztalatod a gyakorolás során, hamarosan tapasztalni fogod életedre gyakorolt legközvetlenebb hatásait. 

Amikor megtanultam tudatosan irányítani légzésemet, felbecsülhetetlen értéket adott számomra a sportversenyek, színházi fellépések, később pedig túráim során, a stressztől izzó nehéz-, vagy veszélyes helyzetekben. Észre fogod venni te is az alacsonyabb stressz szintet, egy felfokozott, éberebb figyelem képességét és egy sokkal nyugodtabb mentális állapotot.

A kontrollált légzés technikája:

Ennek a légzőgyakorlatnak rendkívül egyszerű a folyamatsora, nyugtató hatása pedig lelassítja a pulzusszámodat. A légzéstechnika egy hosszú és lassú kilégzésre épül, amely több élettani funkcióra is pozitív hatást gyakorol. Ellensúlyozza a „harcolj, vagy menekülj“ helyzetben érzékelt stresszt – sokaknál pánikot – és akár már néhány ciklus végrehajtása is segít megnyugodni. Tökéletes kezdőgyakorlat, hogy megtanuld kontrollálni a be- és kilégzésed időtartamát. Ennek a feladatnak gyakorlása és elsajátítása elengedhetetlen, mielőtt nekikezdesz a következő, a „Négy fal“ légzéstechnika elsajátításához.

A folyamat során, egyszerűen csak lélegezzünk ki kétszer olyan hosszan, mint ahogy a belégzést végezzük. Tehát, 3 számolás alatt belélegzel az orron keresztül, hasi légzéssel – azaz, nem a mellkasba, hanem gyomor és rekeszizomlégzéssel szívjuk be a levegőt -, majd a kilégzés során 6 számolás alatt engedjük ki az elhasznált levegőt.

Idővel, ahogy készséggé válik a gyakorlat, növeld 4:8, 5:10, vagy ennek az aránypárnak alapján, magasabb számú belégzésnek megfelelően. Amennyiben 30 napon át, napi 10 percet gyakorlod, ezzel az 1:2 arányú légzőgyakorlattal, drámai javulást fogsz tapasztalni. Ezt a legismertebb és legsikeresebb légzőgyakorlatot olyan helyzetek megoldásához használhatod sikeresen, amikor egy stresszes állapotban, rövid idő alatt szeretnéd átvenni az irányítást tested és az elméd felett.

Csak idő kérdése, hogy képessé válj arra, hogy még a hópelyheket is „meghalld”.

A „Négy fal“ légzéstechnika:

Ez a légzéstechnika, a belégzést és a kilégzést követően egy levegő visszatartással több az előző gyakorlatsornál, amely igen erőteljes hatással bővíti annak eredményét. Neve abból szárazik, hogy négy részből áll össze. Egy olyan gyakorlatsor, amelyet szintén bárhol és bármikor elvégezhetsz, amennyiben éppen nem egy nagyon összetett feladat teljesítése a feladatod. Olyankor inkább fókuszálj a kitűzött célodra. Végezheted a reggeli rutin részeként, testmozgás előtt, miközben sorban állsz, közlekedési dugóban ülsz, vagy bárhol, ahol szükségét érzed. Erőteljesebben mozgatja meg a légzéshez használt izmokat és így lassítja a légzést és fejleszti a koncentrációs készségedet. A „Négy fal“ légzőgyakorlatot követően még 5 percig egy mély, nyugodt testi- és egy éber, koncentrált lelkiállapotban maradsz.

A gyakorlat kezdetekor fújj ki minden levegőt a mellkasodból! Üres tüdővel megtartod ezt az állapotot, amíg négyig számolsz. Ezt követően, az orron keresztül végezd el a belégzést, szintén négyig számolva közben. Amikor a tüdőd teljesen megtelik, tartsd bent a levegőt, míg újra négyig számolsz. Mialatt bent tartod a levegőt, ne szorítsd vissza és ne hozz létre ellennyomást. Inkább próbálj fenntartani egy olyan szabad érzést, mintha még mindig a belégzést végeznéd Majd újabb négyig tartó számolás közben hagyd, hogy a levegő szépen, egyenletesen kiáramoljon az orrodon. Ez a „Négy fal“ légzéstechnika menete.

Minimum 5 percen át végezd a gyakorlatot, azonban a gyakorlás ne haladja meg a 20 percet! A legjobb hatást akkor éred el, ha egyetlen, erre fókuszált gyakorlatsort végzel minden egyes nap, amelyek időtartama 10-20 perc és napközben végzel még néhány egy-kétperces gyakorlatot. A „Négy fal“ légzéstechnika a 4:4:4:4 aránnyal semleges energetikai hatást fejt ki. Nem fog felpörgetni és nem is egy ellazult, alvásközeli állapotba segít, hanem – mint már említettem – egy nagyon éber és stabil, tettre kész, fókuszált állapothoz segít. Ahogy fejlődsz a gyakorlat kivitelezésével, növelheted annak időtartamát 5:5:5:5 arányban, majd szép fokozatosan ugyanígy tovább.

A víz látványa és közelsége, mindig meg tud nyugtatni.

A “Légzésküszöb” technika

Szeretnéd növelni a tüdőkapacitásodat?

A légzésküszöböd az az érték, amely a teljes légzési ciklus időtartama. Értéke, meghatároz néhány fontos tényezőt, például a légzéshez használt izmok erejét, a tüdő kapacitását (mennyi levegő tudsz benntartani) és a szív működésére gyakorolt hatékonyságát (pulzusszám). Amennyiben légzésküszöböd értéke négy másodperc, akkor tizenöt légzést végzel percenként. Húsz légzés/perc feletti eredmény is átlagosnak tekinthető, azonban ez nem jelenti azt, hogy egészséges is lenne. Kitartó gyakorlással azonban elérheted a 4-6! légzésszámot is percenként, vagy akár az 55 másodpercenkénti lélegzetvételt is úgy, hogy nem kell külön arra fókuszálnod és nem is kerülsz közben izgalmi állapotba és nem levegő után kapkodva, szinte szétrobbanó fejjel veszed a következő levegőt, mint amikor azzal versenyzel a strandon, hogy ki bírja ki tovább levegő nélkül a víz alatt. Idővel, türelemmel és szorgalommal képes lehetsz arra, hogy 55 másodpercenként vegyél csak lélegzetet és ezt minimum 12 cikluson keresztül, probléma nélkül végezhesd.

A jógamesterek szerint, az ember élettartamát a lélegzetvételeinek száma határozza meg. Szerintük, lassabb légzésciklusok által, hosszabb életkort érhetük meg. Nem tudom ez mennyire igaz, de az én percenkénti 8 légzésszámom szembeállítva egy átlagos tizenhatos légzésciklussal, biztos kevesebb munkát ad a szívemnek, az pedig, hogy ezáltal mennyivel fogok tovább élni, majd később kiderül. Akárhogy is, a tapasztalatok az mutatják, hogy a lassabb légzés egészségesebb és biztos vagyok benne, hogy te is ezt fogod tapasztalni, még akkor is, ha nem is mesterlövésznek készülsz, hanem csak hosszú távú túrára, vagy zarándokútra.

A légzésküszöb gyakorlatot 1:2:2:1 arányban végezd el. Tehát, egy 3 másodperces belégzést, 6 másodperces levegő visszatartás követ, majd egy 6 másodperces kilégzés és végül újra egy 3 másodperces visszatartás.

A gyakorlatsor alatt összesen 18-ig kell számolnod, feltéve, ha legalább 12-szer egymás után kényelmesen el tudod végezni ezt a ciklust. Ez egy nem gyenge 3 légzésciklus lenne percenként, ami egy igen jó célkitűzés. Azok, akiknek igazán szükségük van rá, hogy komolyan növeljék légzésküszöbüket – mint például a Navy SEAL operátorainak -, folyamatosan haladhatnak egy 60 másodperces küszöbérték felé (ez percenként egyetlen egy hosszú, lassú légzést jelent).

Vigyázz: Vízben sohase gyakorold egyedül a lélegzet visszatartását! Talán ez nyilvánvalóak tűnik számodra, de anno külön felhívták erre a figyelmünket, mert néhány igencsak elszánt katona már próbálkozott ezzel és ma már sajnos nem olvashatják ezt a cikket…

A légzés – mint már írtam -, egy egyedülálló folyamat az emberi szervezetben. Ezért először – a gyakorlatok által – szépen fokozatosan tanuld meg a légzéstechnikákat és a lélegzetvételed irányítását és meglátod, később felbecsülhetetlen segítségedre lehetnek a legstresszesebb, vagy pánikkal teli pillanatok során.

fotó: Alex Newlon

A múltban velem is előfordultak stresszel teli időszakok a kőkemény fizikai- és mentális kihívások alatt és ezek során megtanultam, a sikerhez messze nem elég, hogy megfelelő fizikai kondícióban legyünk! Az csak egy része a folyamatnak. A sikerhez vezető úton három terület egyenlő arányú fejlesztésére van szükség: test, szellem és az elme. E három terület együtt képesek legyőzhetetlenné tenni és sikerre segíteni. Éppen ezért sohase becsüld le egyik fejlesztését, kondicionálását se, mert az adott pillanatban súlyos árat fogsz érte fizetni és hidd el, nincs annál rosszabb, mint amikor abban a pillanatban szembesülsz vele, hogy minden befektetett energiád, időd és pénzed felesleges volt, mert nem vetted komolyan a kihíváshoz vezető utat és annak jelzéseit.

Mint láthatod a mentális erőnlét, a stressz és a kontrollált figyelem állapotának elérése nem egy bonyolult feladat és bőségesen megtermeli a ráfordított időt. Éppen ezért, minden nap fordíts egy kis időt szellemed, mentális erőd és légzéstechnikád fejlesztésére és hamarosan te is tapasztani fogod áldásos hatásait!

Eredményes lélegzést és meseszép élményekkel és kevés nehéz pillanattal teli túrákat, zarándoklatokat kívánok!

Amennyiben kíváncsi vagy a hosszú távú túrázás rejtelmeire, a helyedben elolvasnám ezt a bejegyzést is:

https://caminosteve.hu/thru-hiker-section-hiker-mi-a-kulonbseg/