Blog

A thru hikerek Aspirin-je

A thru hikerek Aspirin-je

Igaz még igencsak tavaszias ez a tél, de nincsenek kétségeim afelől, hogy lesznek még olyan pillanatok, amikor mindent magadra vennél a ruhásszekrényedből. Nem is említve azokat a pillanatokat, amikor túrázni indulsz egy magasabban fekvő területre, vagy egyszerűen ebben az évszakban sem mondasz le arról, hogy kint aludj a természetben. Ilyen pillanatokban pedig elengedhetetlenül szükséged lesz egy olyan társra, amely nem csak melegen tart, hanem a súlya és a mérete sem okoz gondot, ha el kell pakold a hátizsákodba, illetve van egyéb hasznos tulajdonsága is. Nos, pont ilyen a kedvenc down dzsekim.

A Mountain Hardwear Ghost Whisperer2 (szellemmel suttogó)  Hooded  (kapucnis) down dzsekije ugyanis tényleg a thru hikerek Aspirin-je, azaz felszerelésünknek az a darabja, amely sohasem hiányozhat hátizsákunkból.

Már hosszú évek óta használom a márka túraöltözeteit és a 800-as, RDS® (Responsible Down Standard) tanúsítvánnyal, azaz pehelytöltettel rendelkező Ghost Whisperer kapucnis változatát,. Végigjártam már benne az USA-ban az Appalachian Trailt, ahol a mínusz 20 fokban szó szerint életmentő társ volt, jó szolgálatot tett a Pacific Crest Trailen röpködő mínuszokban is, de még Grönlandon, az Arctic Circle Trailen is tökéletesen teljesített, pedig ott a mínusz 25 fokban kellett melegen tartania. 

A grönlandi jégmezőn, a táborban

A down, azaz a pehelytöltet a legrégebb óta használt és az egyik legjobb hőszigetelő anyag. Az 1600–as évek óta használják, de mégis elég lassan kezdett széles körben is elterjedni, hogy milyen előnyökkel rendelkezik. Viszont amikor Eddie Bauernek majdnem végzetes hypotermiában végződött a horgászkalandja, majd ebből a negatív élményéből inspirálódva elkészítette a pehelykabát első modernebb változatát, szépen elindult hódító útjára. Igazán azonban az 1970–es években, az outdoor iparág megjelenése hozta el a pehelytöltetű termékek igazi sikerét. Egyre születtek az outdoor cégek, fejlődött a technológia és ennek köszönhetően ma már megszámlálhatatlan pehelykabát található a piacon. Azonban a bőség zavara azt is elhozta, hogy egyre nehezebb kiválasztani közülük a legjobbat, vagy a számunkra ár-érték arányban a legmegfelelőbbet. Hiszen sportáganként is más-más előnyöket keresünk felszerelésünk elemei estében.

Na de nézzük, hogy miért ragaszkodom a legtöbb hosszú távú túrázóval együtt ahhoz, hogy ez a kabát a legjobb választás.

A kabát töltete 90% libapehely és 10% libatoll. Ezt azért fontos mindjárt a legelején kiemelni, mert a pehely és toll aránya jelenti azt, hogy mennyire lesz meleg a kabátunk. Ugyanis nagyon ritka, hogy csak pehelytöltetből készül egy kabát. Sokkal jellemzőbb a 80/20% arányú keverék. Ráadásul a Ghost Whisperer esetében a legjobb minőségű  pehely mellett, a mandzsettáinál szintetikus töltetet tettek bele, hogy ne gyűjtse össze a nedvességet, hiszen jellemzően ez a rész szokott a leghamarabb vizessé válni.

Ennyire persze nem egyszerű eligazodni a pehelykabátok világában, ugyanis pehely és pehely között is létezik különbség, amely a termék árában igen jelentős különbséget képes eredményezni. A pehely minőségét CUIN–ban (köbcentiméterben) mérik. Minél magasabb a CUIN értéke, annál magasabb minőségű a kabát tölteteként felhasznált libapehely. Tehát, minél nagyobb helyet tölt ki a pehely, annál melegebb lesz a kabátunk. A gyártók unciában számolnak (1 uncia 28,35 gramm), ami azt jelenti, hogy a Ghost Whisperer 800-as CUIN értékét tekintve, 28,35 gramm libapehely, 800 köbcentiméter helyet tölt ki. A túraboltokban található pehelykabátok többsége 500 és 800 CUIN érték között mozog, viszont a csúcs kabátok már 1000 – 1100 CUIN töltettel készülnek.

Az Appalachian Trail végét jelző csúcstáblánál – Maine állam, Mount Katahdin

A down kabátok hátránya viszont, hogy nem vízállóak és ha nedvességet kapnak, elveszítik hőmegtartó képességüket. Ugyanez okból kell hasonlóan vigyáznunk a pehelytöltetű hálózsákunkra, quiltünkre is. Azonban a Ghost Whisperer pehelytöltete QShield víztaszító kezelést is kapott és bár ez nem jelenti azt, hogy vízálló lett, de a víztaszító képessége határozottan jobb lett. 

Ugyanezért fontos a kabát külső rétegének anyaga is. Ma már egy igazi túrázónak szempont kell hogy legyen, hogy a dzseki 100%-ban újrahasznosított, 5D x7D ripstop nylon anyagból készült és DWR (Durable Water Repellent) kenést kapott, amely ugyan szintén nem teszi vízállóvá és egy komolyabb eső esetében percek alatt átázik, azonban nem is erre fejlesztették ki, hanem, hogy a ködpára, szemerkélő eső, hó esetén még melegen tartson minket. Így ezekben a helyzetekben csak esőgyöngyöket látunk az anyag felületén.

Persze egyre több cég vette fel a kesztyűt a Patagonia-tól a Arc’teryx-en, a Rab-on, a Montbel-len és  North Face-en át a Decathlon-ig bezárólag, azonban nem véletlen, hogy a világ hosszú távú ösvényein ezzel a kabáttal fogsz a legtöbbet találkozni és ebben az esztendőben is ez nyerte el az Outdoor Gear Lab Editors’ Choice díját, mint a legjobb ultrakönnyű pehelykabát. Az Arc’teryx Cerium SL Hoody-ja ugyan könnyebb lett és csupán 215 grammot nyom, de a Mountain Hardware nem hagyta, hogy letaszítsák a trónról. Pedig nem hinném, hogy kellene a Ghost Whisperer2, 249 gramm súlyú kabátjánál jobb és könnyebb egy ultrakönnyű túrázónak. De azért jól tudom, a gramm mániások – köztük én is – azonnal örömtáncot jártak amikor megjelent a Ghost Whisperer Ultralight Hooded dzsekije, azonban már 1000-es CUIN töltettel. Az új fejlesztésű kabát ugyanis a régebbi verzióhoz képest 60 grammal könnyebb (189 g) lett. Lehet legyintesz erre a különbségre, de a versenytársait nézve még a korábbi Ghost Whisperer2 sem véletlenül állt a dobogó csúcsán és az sem véletlen, hogy a legtöbb hosszú távú túrázó ezt a márkát és típust választja. Példaképpen megjegyzem, hogy a kiváló felszereléseket gyártó Patagonia csúcskabátja, a Down Sweather Hoody, több mint a duplája, azaz 422 gramm súlyú és hőérzetben sem képes még így sem hozni a Ghost Whisperer2, vagy az Ultralight képességeit.

Cape Wrath Trail, Skócia, Sandwood Bay

A várható időjárási környezettől függ, hogy melyik változatot viszem magammal, de a lényeg, hogy a kabát minden túrámon nálam van, azonban mégis ritkán veszem fel. Ugyanis a ruházati rétegeket teljesen másképp használom és variálom mint azt tanítani szokták és csak a legvégső esetben veszem elő, vagy amikor kiizzadva érek fel egy-egy szeles hegy csúcsára. Akkor a legjobb, amikor már más nem segít és annyira hideg van, szélvihar, hóvihar, vagy éppen eső fokozza az időjárási viszontagságok kihívásait. Ilyenkor ráveszem még az ultrakönnyű eső- és szélkabátomat (Mountain Hardwear Strech Osonic), hiszen a down egyik hátránya ugyebár, hogy vizesen nem tart melegen és sajnos az Ultralight változat pehelytöltete nem kapta meg ugyanazt a QShield víztaszító kezelést, mint a Ghost Whisperer2. Éppen ezért úgy őrzöm, mint az amerikai hadsereg az USA, Ford Knox-ban őrzött aranykészletét. Mindig egy vízhatlan Dyneema zsákban tartom, azonban a saját zsebébe visszacsomagolva, azaz úgy kompresszálva. Szerencsére a vízlepergető DWR kenést, azonban az Ultralight anyaga is megkapta.

A Ghost Whisperer2 (zöld) és a Ghost Whisperer Ultralight és kompresszálva

A pehelytöltetnek köszönhetően tökéletesen kompresszálható a saját zsebébe és ez a tulajdonsága is veri az összes versenytársát. Nagyon kis helyen elfér, viszont a Mountain Hardwear fejlesztői valamilyen furcsa és érthetetlen okból sajnos az Ultralight változatnál a belső zsebről – amelybe tudod a kabátot visszacsomagolni – lefelejtették a kívül-belül használható zippzárat, így ez kicsit nehézkes művelet, de ennek ellenére még sohasem jelentett gondot. Persze bízom benne, hogy mielőbb rájönnek a gyárban, hogy ezt a hibát azért orvosolniuk kellene!

Én azonban nem csak hagyományos módon használom – a túráim során ráadásul napi szinten – a kabátot, ugyanis ez a kispárnám, azaz ezen alszom a túráim során. Abban az esetben, ha éjszaka pedig annyira leesne a hőmérséklet, hogy kevés lenne a hálózsákom hőfokozata, akkor plusz rétegnek még magamra vehetem, hisz így ráadásul azonnal kéznél is van.

Egy szó mint száz, rengeteg márka kabátját próbáltam már ki az esztendők és a több mint 20 000 megtett kilométer során a pehely- és szintetikus töltetű kabátok közül, de nem véletlen, hogy továbbra is ragaszkodom a márkához. Éltem át benne irtózatos  hóvihart az USA vadonjában, hatalmas sarkvidéki vihart Grönlandon, folyamatos, hideg esőt a Skót Felföldön és röpködő mínuszokat a Jordán sivatagban, de minden alkalommal állta a próbát. Márpedig én a végletekig ragaszkodom felszereléseim azon darabjaihoz, illetve azokhoz a márkákhoz egyaránt, amelynek darabjai beváltak. Hiszen hónapokat töltve a vadonban egy-egy ilyen jó, vagy rossz választáson az életem múlhat.

Grönland, Arctic Circle Trail

Tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen kategóriájú pehelykabát ára nem mindenki számára elérhető, de jó hír, hogy nem is biztos, hogy erre lesz szükséged. Hiszen ahogy a Mountain Hardwear-nek, úgy más márkának is vannak alacsonyabb árkategóriájú belépő-, vagy közép szintű kabátjai. Azonban ha komoly kalandokra készülsz és ráadásul hosszabb időt töltenél, akár extrémebb időjárási körülmények közepette a természetben és mindenképpen egy csúcskategóriás kabátot keresel, akkor egy igazán könnyű, de mégis meleg, kényelmes, párnának is használható, a fejedet is melegen tartó (Thru hiker jelölteknek kizárólag a kapucnis változatot ajánlom!), hűséges társad lesz a Ghost Whisperer2, vagy a Ghost Whisperer Ultralight a nagy kalandjaid során!

Magyarországon a Dockyard Stores üzleteiben tudod megvásárolni:

https://www.dockyard.hu/kereses?search_keywords=Mountain%20Hardwear

Amennyiben olvasnál még a téli felszerelésekről, ajánlom figyelmedbe ezt a bejegyzésemet:

https://caminosteve.hu/ultrakonnyu-turazas-telen/

Ha pedig érdekel, hogy milyen felszereléssel keltem útra a skóciai kalandomhoz, akkor a Youtube csatornámon meg tudod tekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=tGA0KAZVhbs

Kérdés, vagy vélemény estén pedig örömmel fogadom kommentjeidet.

Steve

#caminosteve #mountainhardwear #ghostwhisperer #ilovehiking