Blog

A világ leghosszabb, jelölt túraútvonala

A világ leghosszabb, jelölt túraútvonala

Évek óta kering, újra és újra előkerül a közösségi oldalakon egy térkép, a világ állítólagos leghosszabb túraútvonaláról. Még a Turista Magazin is külön cikket írt róla, pedig csak egy kicsit kellett volna utánanéznie a korábban a Brilliant Maps-en megjelent írásnak. Ez az útvonal ugyanis túraútvonalként nem létezik és rátekintve is mindenki láthatja, hogy nem is lenne egy életbiztosítás elindulni rajta még akkor sem, ha létezne. “Alkotói” nem csináltak ugyanis mást, mint a Google Maps útvonaltervezőjében kiválasztották a Föld két igencsak távoli pontját. Kiindulási pontként Cape Town-t, illetve úti célként Magadan-t, majd átváltották az útvonaltervezőt gyalogos módba és készen is voltak. De lássuk be, ettől még ez igencsak messze van egy túraútvonaltól, sőt! No mindegy, hagyjuk.

A Google Maps útvonala, ami annyiakat hozott felesleges lázba

Ellenben Kanada, hosszú évek tudatos munkájával  végre valóban létrehozta és megnyitotta a világ leghosszabb egybefüggő túraútvonalát. Ez a “The Great Trail of Canada”, amelynek már honlapja is létezik, hogy segítségére legyen a vállalkozó kedvű thru hikereknek.

A Great Trail honlapjának címe:

https://thegreattrail.ca/

Kanada végeláthatatlan túraútvonala közel 14,864 mérföld, azaz 23 921 km hosszú, és összeköti a nagyobb városokat, a közöttük elterülő természeti csodákkal, miközben 13 kanadai tartományon halad keresztül.

The Grait Trail of Canada útvonala. Kék színnel a vízi útvonalak

Kiépítése, közel negyed évszázadot vett igénybe és Kanada történelmének legnagyobb, önkéntesek által elvégzett munkájának és erőfeszítésének eredményeként valósult meg. Igazi nemzeti kincsként tartják számon, hiszen most már tervezhető és így sokkal biztonságosabb szinten nyújt hozzáférést a kanadaiaknak és az ország leglélegzetelállítóbb természeti csodáit felfedezni vágyó túrázóknak egyaránt.

A The Great Trail of Canada több száz helyi ösvény és túraútvonal hálózatából jött létre azáltal, hogy egyetlen útvonallá fűzték össze.

Az útvonal főként túraútvonalakból és kemény hegyi ösvényekből áll, de ez nem jelenti azt, hogy csak túracipőben tudod végigjárni az egészet.

Az ösvények több mint 25 százaléka ugyanis vízi ösvény, amelyhez kajak, vagy kenu használata szükséges és egy teljesen más fajta tudást és erőnlétet kíván meg a túrába belevágóktól.

Jómagam egy kenuban, igaz nem Kanadában, hanem Grönlandon, de hasonló világ vár rád ott is

A motoros járművek többnyire tilosak az útvonalon, azonban télen a motoros szánok használata is megengedett. A sífutás, a lovaglás és a kerékpár használata szintén elfogadható közlekedési mód, már ha nem egy folyón vezet az útvonal, nem éppen hegyet kell mászni, vagy nyakig hóban haladni.

Miközben a teljes ösvényt végigjárod, Kanada szinte minden elképzelhető tereptípusát meg fogod ismerni, a hegyektől, tavaktól és síkságtól kezdve a tengerparti szigetekig, sőt a rettegett fagyott tundráig, a Yukon és az északnyugati területeken át, a Jeges-tengerig. De érinteni fogod a legnagyobb városokat is, mint Halifax, Montreal, Ottawa, Toronto, Winnipeg és Edmonton.

Az ösvény leghosszabb része az ontariói Nagy Tavaknál halad végig, ahol a világ legnagyobb, egybefüggő édesvíz készlete található. A kilátás ezeken a szakaszokon egyszerűen lenyűgöző és ha már jártál arra, akkor pontosan tudod, miért írom ezt. 

Nem is olyan rég Dana Meise, Albertából lett az első férfi, aki teljesítette a teljes útvonalat. 10 évbe telt ez számára. Sarah Jackson volt azonban az első nő, aki  nem sokkal ő előtte fejezte be az ösvény kelet-nyugati szakaszát.

 

Mel útvonala a Great Trailen

A német Melanie Vogel 2017. szeptemberében hagyta el Torontót, hogy két és fél esztendőn át gyalogoljon keresztül Kanadán, az Atlanti-óceántól az Északi-sarkig, majd a Csendes-óceánig vezető ösvényen és végig is ért rajta. Sőt, Manitobában egy kutya is társául szegődött és onnantól már közösen járták végig az utat. Mel lett ezzel az első európai (Drezdában született), az első kanadai (ugyanis 2008. óta már Torontóban él) és az első nő, aki végigjárta a teljes útvonalat.

fotó: Mel Vogel Mel és a társául szegődött Maio valahol a Great Trailen

Amennyiben nekiugranál a távnak és napi 20 mérföldes, azaz 32 kilométeres tempóban haladnál hegyen-völgyön és vízen át, hozzávetőlegesen 750 napra lenne szükséged a teljes túra befejezéséhez és az óceán mindhárom partjának érintéséhez. Ráadásul ebben az esetben, egyetlen pihenőnapot sem tartanál. 

Most már csak el kell döntsd mit szeretnél! Hiszen ha, ha életed valóban legnagyobb kalandját keresed, nem kell tovább keress, mert a The Grand Trail of Canada vadregényes, meseszép és egyben félelmetes világa rád vár!

Ebben a cikkben megtalálod azokat a kőkemény hölgyeket, akik belevágtak az útvonal teljesítésébe.

https://thegreattrail.ca/stories/inspirational-women-of-the-great-trail/

Amennyiben érdekel a hosszú távú túrázás, akkor ezt a cikket semmiképpen se hagyd ki!

https://caminosteve.hu/thru-hiker-section-hiker-mi-a-kulonbseg/