Blog

Az igazi thru hiker cipő… vagy nem…

Az igazi thru hiker cipő… vagy nem…

Jó, vagy nem jó – tartós teszt – Altra Lone Peak 4 Mid RSM

Ha voltam bármikor is az életben valamiért besózva, akkor az pont az Altra Lone Peak cipője volt.

Annyit hallottam és olvastam már róla és pontosan tudtam, hogy a thru hikerek között ez a legnépszerűbb cipő. Azonban útjaim során el kellett gondolkodjam rajta, hogy ez miért van így? Ugyanis a nagy várakozást, óriási csalódás kísérte.

Itthon egyedül a Sarkcsillagsport üzletében árulják, de a 2020-as évben, a márkánál történt radikális változások miatt, már náluk is csak a megmaradt darabok kaphatóak. 

Életemben nem találkoztam még annyi panasszal túra-, vagy terepfutócipőre, mint az Altra esetében, éppen ezért megosztom veletek tapasztalataimat, hiszen egy 59 500 forint értékű cipő esetében, azért  szerintem mindannyiunknak lennének határozott elvárásai.

Altra Lone Peak 4 Mid RSM

Mint a bevezetőben is említettem, alig volt olyan túrázó, akin a youtube videókon ne ilyen cipőt láttam volna és így természetes volt, hogy amikor megérkeztem Salt Lake Citybe, az első utam az REI-ba vezetett és akármennyire Adidas rajongó vagyok, rögvest felpróbáltam egy ilyen cipőt.

A Utah állambeli 3500 méteres csúcs szikláiról elnevezett Lone Peak, az Altra-nak az a modellje, amely megalapozta a cég világhírét. Kimondottan nehéz terepre szánt, magasított szárkialakítású, vízálló terepfutó cipő, amelynek, ahogy a neve is mutatja (RSM – Rain, Mud, Snow, azaz Eső, Sár, Hó) semmilyen időjárási akadály nem jelenthet gondot terepfutás, valamint tempós gyors- és teljesítménytúrázás során sem.

fotó: Altra

Nézzük először a pozitívumait! Ugyanis nem véletlen, hogy ekkora a népszerűsége. 

Hihetetlenül kényelmes. Elég sok cipőt kipróbáltam már a La Sportivától, a Scarpán és a Hokán át a Salomonig és az Adidasig, de ilyen kényelmes cipőm, bevallom még sohasem volt.

Álom benne a gyaloglás. Ami alapjaiban különbözteti meg a többi ismert márka cipőitől, hogy neutrális, azaz nincs benne se sarokemelés, se más lábtartást alakító kiegészítés. Ennek a Zero Drop™ talp nevet adta a gyártó. 

a neutrális Zero Drop™ talp

A sarokemelés hiányának köszönhetően, a sarok és a lábujjak egyforma távolságra vannak a földtől, ami segíti a természetes futó- és gyaloglótechnikát, alacsonyabb intenzitású a talajfogás és egészségesebb testtartással is tudunk haladni. Az EVA/A-Bound™ csillapítás pedig főleg a mediális oldalon öleli körbe a lábat és mint egy vezető sín ezzel segíti elő, hogy lábunk ne rogyjon befelé, amikor már kezd elfáradni.

Továbbá, hatalmas a tér a lábfejnek és ez a másik pozitívuma. Ez egy Altra szabadalom, amelynek FootShape™  a neve. Tulajdonképpen nem is érti az ember, hogy más gyártók – pláne, hogy látniuk kell az Altra kiemelkedő sikereit a thru hikerek közösségében -, miért nem jönnek ki ugyanezekkel a jellemzőkkel?  Ugyanis, minél többet gyalogolunk, annál jobban terül szét a lábfejünk, illetve a hosszú órák során egyre jobban meg is dagad. Persze, azt azért kezdőként is fontos tudnunk, hogy éppen ezért szükséges nagyobb méretett vásárolnunk, mint ami kényelmes lenne és rengetegen pont emiatt rúgják le körmeiket, fognak azok bevérezni, illetve lesznek rémisztő vízhólyagjaik.

Különbség a hagyományos túracipők és az Altra között fotó: Altra

Nekem például a 45-ös lábamra egy 47 1/3-os méret a tökéletes a túrázáshoz, vagy futáshoz.

Közvetlenül a talp alatt található az egyedülálló, újrahasznosított anyagból készül úgynevezett Abound réteg. Nemcsak energiaelnyelő képességgel rendelkezik a keményebb terepen való talajfogáskor, hanem a következő lépéshez ugyanabból az energiából, vissza is képes adni. Az Adidas Boost technológiájához tudnám hasonlítani, bár az alapjaiban is teljesen más technológiát használ.

Az Altra Lone Peak 4 Mid talpa

Mindig azonnal tudtam ha egy Altrás járt előttem korábban, ugyanis a talpa úgy néz ki, mint egy mezítlábas lábfej. Azonnal felismerni a nyomukat. Szóval, a cipőben túrázni egy álom. Valóban nagyon kényelmes és vizes sziklákon is jól teljesít, bár messze nem éri el az Adidas Continental gumigyár által gyártott túracipő talpait. A Hokánál viszont sokkal jobb.

Fura, hogy bár messze vékonyabb a talpcsillapítás vastagsága, mint mondjuk egy Hoka esetében, de mégis nagyon kényelmes. Nem fájdult meg a sarkam a napi több mint 40 kilométeres távok esetén ugyanúgy, mint többhetes hordást követően sem, amikor más cipők talpcsillapításai, már elégtelenül működnek.

Kényelmes a sziklás, sőt, az éles sziklákkal teli szakaszokon is. Nem billeg a lábfej, segítve így megelőzni egy izom-, vagy szalagsérülést és nagyobb tempónál sem okoz fájdalmat egy-egy éles sziklára való rálépés. Ezeket a külső-, és középtalp által szendvicsként közrefogott  StoneGuard™, azaz kavicsvédelem technológiának, illetve a MaxTrac™ külsőtalp új anyagösszetételének és a TrailClaw™  profilnak köszönheti. Szinte meg sem érzed a sziklát, lábad stabil marad, nem billeg a köveken és a nehéz terepen. A gyártó ugyan kiváló tapadást ígér minden időjárási és terepviszony esetén, de a tapasztalatom azért nem ezt mutatta. Hóban, sokkal jobban viselkedett, mint a vizes avaron, vagy talajon, de igazán száraz idő esetén érvényesülnek legjobban az említett tulajdonságai.

A Gore-Tex és az eVent membránok működése

Az Altra a Gore-Tex helyett nagyon okosan az eVent membránt használja. Ennek köszönhetően a cipő sokkal jobban lélegzik és méggyorsabban szárad. Azt szokták mondani, hogy hideg időben jobb a Gore-tex membrán, hiszen melegebben tartja a lábat, viszont melegben sokkal jobban teljesít az eVent membránja, miután ez pedig jobban szellőzik. 

Amiért az eVent membrán jobban szellőzik

Én pont télen, mínusz 20 fokban és nyakig hóban hordtam, de mégsem okozott semmilyen problémát, pedig egy vékony merino zoknit használtam télen-nyáron egyaránt és szó szerint egyetlen vízhólyagom sem akadt a többezer kilométeres utam során. Egyszerűen tökéletes volt. 

Vízállóságára sem lehetett panaszom, pedig akár a napi 12 órás hóban, vagy esőben, sárban gyaloglásokból igazán kivette a részét.

Van még egy remek, szintén más cipőknél sohasem talált innovációja. Egy hook-and-loop fülecske, azaz a Gater Trap, ahogy rá is van írva. Egy kis futókamásli csapda, amely egyszerűen rögzíti azt a cipőhöz és így nem kell kínlódni a talp alatti megkötéssel, annak az anyagrésznek állandó elkoszolódásával és nagyon gyors kopásával, ráadásul még a talaj szennyeződéseit (gaz, ágak, stb.) sem szedi össze, így megszűntek a zavaró pillanatok a haladás során.

Az a bizonyos Gator Trap

Eddig a pozitívumai, amelyek persze igenis, nagyon sokat nyomnak a mérleg egyik oldalán, de nézzük meg azt is, miért nem fogok többet mégsem vásárolni ilyen cipőt.

Az, hogy még ma is fűzős egy cipő és nem egy gyorszáras kevlárszálas fűzőrendszere van, az kevésbé zavar. Bár pont az ilyen mértékű hideg időben sokat segítene. A vizes fűzője nem fagyna meg úgy, hogy szinte el tud törni, illetve a legfontosabb, egy a hidegtől teljesen elgémberedett, átfagyott kézzel is könnyebb lenne a fel és levétel, nem beszélve egy fel, vagy még jobban egy lejtmenetnél történő gyors (szorosabbra, vagy lazábbra) állítás esetében.

A legfőbb hibája azonban a cipőnek a tartóssága és erre utaltam a legelején. Egy 59 500 forintos cipőtől elvárom, hogy a lábujjakat védő orrgumi ne váljon le az egyik lábon kettő, a másikon pedig öt napot követően! 

Ugyanígy fontos lenne, hogy a cipőfelsőrész anyaga olyan anyagból készüljön, ami bírja a strapát, hiszen egy túra-, terepfutó cipőről beszélünk, amelyet nem a kandalló előtti olvasáshoz szoktunk hordani. Azonban az Altra anyagválasztása horrorisztikus minőséget jelent a tartósság esetében. Hihetetlenül rövid idő alatt szakadt ki az oldala. Pedig megújított anyaghasználatú felsőrészről és gyorsan száradó – ez igaz is – tartós, kopásálló, szintetikus szövet felsőrészről írnak tájékoztató anyagaikban.

Nem mindenkinek telik állandóan új cipőre…

Rengeteg túrázó társamat interjúvoltam meg a hosszú hónapok során, hogy a silánysága ellenére, miért mégis az Altrára esett a választásuk? Minden esetben az alábbi két válasz valamelyikét mondták: 

 1. Mindenki ilyet használ és azt gondolta, akkor ez a legjobb és most már, az utat járva nem tud egy teljesen más típussal kísérletezni, ami esetleg tönkrevágja a lábát úgy, hogy ne adj isten végül fel keljen adnia.
 2. Annyira kényelmes, hogy inkább többször fizet érte amiatt, hogy hamar szétesik.
Leharcolt cipők az egyik hostel kerítésének díszeként. Appalachian Trail, USA

Igen szó szerint atomjaira hullik. Megszámlálhatatlan fotót készítettem az össze-vissza ragasztott Altrákról és a névtelen márkákon kívül csak elvétve találni más gyártótól származó cipőt ugyanilyen barkács-megoldásokkal, hogy legalább addig eljusson a gazdája, ahova rendelte és majd átveheti az újabb párat.

Nincs más ok, de lássuk be, elég nyomós mindkettő! Azonban a gyártó hanyagsága és nemtörődömsége végletekig felháborító számomra, hiszen kizártnak tartom, hogy nem jut el hozzájuk a minőség híre, nem olvassák a bejegyzéseket, nézik a fotókat és videókat. 

Miután pillanatokon belül kilyukadt a cipőm, illetve levált az orra (ez mindenki cipőjénél alaphiba és pár napon belül jelentkezik), így megkerestem  az Altra ügyfélszolgálatát. Tapasztalatom lesújtó volt, pláne annak fényében, hogy nem egy hazai ügyfélszolgálatról beszélek, hanem az Egyesült Államokban lévőről, amelyek esetében azért igencsak másféle hozzáállást és ügyfélélményt tapasztalt az ember.

Egyszerűen közölték, hogy nem vigyáztam rá eléggé és hallani sem akartak a garanciális cseréről, vagy pénzvisszafizetésről. Miután betáraztam két párat a következő hónapokra, így legalább azok esetében vissza tudtam kérni a pénzt, de azt sem az Altra, hanem az REI jóvoltából, ahova gondolkodás nélkül tudod visszavinni az akár használt terméket is, amennyiben nem vagy megelégedve vele, vagy valami mást vártál tőle. 

Nézd meg, hogy milyen állapotba került az Altra Lone Peak Mid cipőm a nem sokkal több, mint 500 kilométer alatt!

Sajnos én nem tudom megengedni magamnak, hogy 500 kilométerenként egy újabb Altra cipőt kelljen vásárolnom 59 500 forintért. 

Gondoljatok csak bele! Az Országos Kék-Kör 2600 kilométere során kettő darab Hoka Sky Toa cipőt használtam, de a második még messze nem lehelte ki a lelkét, ezzel szemben egy Altrából már a hatodik párt kellett volna megvásárolnom, ha abban szerettem volna befejezni az utolsó 100 kilométert. 360 000 Ft Vs. 84 000 Ft, ennyi a különbség a népszerűség és a tartósság között.

A két pár Kék-Körös Hoka Sky Toa-im

Végeredményben egyet le kell szögezzek. Az Altra hihetetlenül kényelmes, könnyű, valóban vízálló, jól lélegző, gyorsan száradó és gyors túrázásra is kiváló cipő, Azonban a silány minősége miatt, esélye nincs, hogy újra ilyet vásároljak, maximum, csak ha háromszor is nyerek a Lottón, de ahhoz meg játszanom is kellene…

Technikai specifikáció:

 • eVent vízálló-lélegző membrán
 • Megnövekedett szellőzőképesség
 • Markánsabb, nagyobb tartósságot és stabilitást biztosító szintetikus merevítő betétek
 • Precízebb illeszkedést nyújtó szintetikus merevítő betéttel ellátott, újratervezett fűzőrendszer
 • Moderált csillapítás, az Altra által nyújtott háromféle csillapítás középútja
 • FootShape™ Toe Box extra széles orr rész
 • Gyorsan száradó  tartós, kopásálló szintetikus szövet felsőrész
 • V-Flex rugalmas, mégis biztosan tartó flexibilis, a boka szabad mozgását nem gátló bokakialakítás
 • Formázott, 5 mm vastagságú talpágy
 • Teljes hosszán csillapított Zero Drop™ nullás sarokemelésű (0 mm drop) teli talp
 • 25 mm vastagságú habosított, formázott EVA középtalp  A-Bound felső réteggel
 • MaxTrac™ extra jó tapadást nyújtó külsőtalp TrailClaw™ emelkedőkön és lejtmenetben egyaránt kiemelkedő stabilitást nyújtó terepprofilú talpmintázattal
 • Középtalpba szendvicsszerűen integrált, kövek és kemény tereptárgyak ellen védelmet nyújtó StoneGuard talpvédő technológia
 • Megújult, négypontos rögzítést nyújtó GaiterTrap™ kamásli rögzítési rendszer

Ár: 59 500 Ft

A Sarkcsillagsport üzletében és webshopjában megtaláljátok a cipőt és jelen pillanatban (2021. március 14.) 47 600 Ft akciós áron tudjátok megvásárolni.

https://sarkcsillagsport.hu/termek/altra-lone-peak-4-mid-rsm-ferfi-vizallo-terepfuto-cipo-black/

Amennyiben érdekel egy sokkal tartósabb cipőről írt tartós tesztem, akkor olvasd el a Hoka Sky Toa-ról írt bejegyzésemet is:

https://caminosteve.hu/tartos-teszt-hoka-sky-toa-mid/