Blog

Az ultrakönnyű túrázás örök kérdése

Az ultrakönnyű túrázás örök kérdése

Mindig az az első kérdés amit a túrára indulók feltesznek nekem; “Hogy lehet könnyebb a zsákom?” Pedig  nem árt előtte tisztázni azt a kérdést sem, hogy miért járunk jobban, ha kisebb súlyt nyomna a hátizsákunk?

A rövid válasz; mert mint tudjuk, a könnyebb hátizsákot, könnyebb is cipelnünk. A hosszabb válasz; mert kényelmesebb a hátunknak, a vállunknak, izomzatunknak és az ízületeinknek, hiszen kevesebb súllyal terheljük meg őket. Egy egynapos-, vagy rövidebb párnapos túrán persze nem okoz akkora problémát ez a kérdés, azonban ha hosszú napokon, sőt heteken, hónapokon át kell egy nagyobb terheléssel gyalogolnod. Ráadásul nehéz terepen, komolyabb szintkülönbségeket is legküzdve, a könnyebb súly hatalmas előnyt jelent és sok szempontból segít elkerülni azokat a sérüléseket, amelyeket nagyobb terheléssel küzdő embereknél tapasztaltam. Hiába vagy jó kondiban, hiába vagy rutinos túrázó, minél hosszabb az időtartam, minél nehezebb a terep, annál biztosabb, hogy egyszer “elfogysz”. 

A többletsúly pedig csak plusz gondot jelenthet, ha túlsúllyal küzdesz, idősebb generációhoz tartozol, nincs egy jó alapokra épített állóképességed, valamilyen izületi betegséggel rendelkezel, vagy bármilyen más egészségügyi kockázat, régi sérülés, műtét miatt kell jobban odafigyelj magadra.

Fiatalon minden sokkal könnyebbnek tűnik, rugalmasabb a mozgásunk, lazább izomzatunk és azt hisszük, mindent kibírunk. Aztán jön a nagy pofon és egy hetven év feletti túrázó elporzik mellettünk.

Egy biztos, ha kisebb súly van a hátunkon, kevésbé terheljük meg szervezetünket, kevésbé lesz kimerítő egy-egy kaptató megmászása, messzebb tudunk eljutni és főleg sokkal nagyobb lesz a túránk élvezeti értéke.

USA, New Hampshire, White Mountains, Appalachian Trail,

Először is beszéljünk egy kicsit az alapsúlyról *, ugyanis sokan vannak, akik ezt a kifejezést összekeverik a menetre kész hátizsák súlyával.

  • A felszerelés teljes súlya, az élelmiszer, a folyadék és olyan krémek, sprayk nélkül, amelyek mennyisége napról napra változik, miközben az „alapsúly” ugyanaz marad.
  • Ugyanúgy nem számoljuk ide azokat a tárgyakat, ruházatot, amelyet magunkon hordunk, vagy a kezünkben viszünk.
fotó: We Who Roam

Mára divattá vált az ultrakönnyű túrázás, de egy divatot követni, sohasem a legjobb tanács. Ulrakönnyű túrázónak lenni leginkább egy stílus, egy filozófia és ha igazi UL túrázó vagy, akkor nagyon sok tapasztalat. Ahhoz, hogy biztonságos is maradjon a felszerelésed és ne csak nagyon könnyű, ugyanis a puszta grammokon kívül, sok más is szükséges. Összegyűjtöttem neked tíz pontba, hogy mire figyelj, hogy idővel a zsákod súlya is könnyebb lehessen.

 1. Kezd azzal a felszereléssel, amid van

Amikor ultrakönnyű túrázóvá szeretnél válni a legkönnyebb, a legjobb és a legolcsóbb módja, hogy azt a felszerelést használod, amid van és ezt kezded kipróbálni, tesztelni rövidebb túráidon. Így sokkal jobban megismered magad, felszerelésedet, szervezeted működését, igényeit és jelzéseit és főleg azt, hogy mi az ami beválik, mi az ami pedig mindenképpen cserére szorul. Ugyanis addigra már azt is jobban fogod tudni, hogy mire van szükséged és így a célirányos keresés és választás is könnyebben fog menni és eredményesebb is lesz. Persze mindenkivel előfordul, hogy beleválaszt egy olyan termékbe, ami minden híresztelés, reklám ellenére sem működik kielégítően, de ha szánsz elegendő időt a felkészülésre, saját magad megismerésére, akkor ezek a félrecsúszások is egyre ritkábbak lesznek.

 2. Mérj le mindent

Vezess egy Excel táblázatot a felszerelésed minden egyes darabjáról. Szánj rá pár órát, vedd elő a konyhai mérleget és grammra számolj ki mindent! Ezt követően alakíts ki kategóriákat (Big three, ami igazán négy elemből áll (hátizsák, sátor, derékalj, hálózsák), a ruházat, konyha, elektronika, egészségügy, luxuscikkek) Azzal, hogy így kategorizálod a felszerelésedet, nem csak áttekinthetőbbé válik, hanem jobban is tudsz számolni a súllyal, mire van valóban szükséged, mire nincs és főleg hol tudsz súlyt megtakarítani, vagy könnyebb felszerelést beszerezni. Van egy remek weboldal amit ehhez használni is szoktunk, ha lusta vagy egy Excelt készíteni. (lighterpack.com) Itt még kördiagramot is tudsz készíteni a listáidból.

lightepack.com a felszereléstervező alkalmazás

 3. Elemezz folyamatosan

Minél sűrűbben teszel egy túrát, minél több alkalommal alszol kint a természetben, minél változatosabb időjárási kondíciók mellett is megteszed mindezt, annál előbb jössz rá, hogy melyek azok a tárgyak, amelyeket bátran otthon hagyhatsz. Mindig nézd át felszerelésedet indulás előtt és után! Bátran kísérletezz, akkor is ha valami beválik! Hátha más mégis jobb lesz, vagy épp még jobban megerősít abban, hogy az először használt a legjobb választás. Mit szeretsz, mihez ragaszkodsz minden áron, még ha nem is alapvetően fontos, hiszen akkor valami máson kellene megspórold azt a súlyt. Hidd el, a sok apró túrádból többet fogsz tanulni, mint valaha is gondolnád. Nem mellékesen pedig itthon még könnyen tudsz kísérletezni, mert maximum hazajössz, de ha már távol a civilizációtól derül ki, hogy valami mégsem működik, akár komoly következményi is lehetnek.

 4.Luxustárgyak

Tudnod kell különbséget tenni a felszerelésed minden egyes eleme között. Melyik alapvető fontosságú a túlélésed, a biztonságod, az egészséged érdekében és mely számít úgynevezett luxuscikknek. Semmi gond nincs ez utóbbiakkal sem. Minden túrázónak van olyan, a lényeg csak az, hogy tudd, hogy az luxuscikk és azzal is legyél tisztában, hogy az egy plusz súly lesz. De ha elengedhetetlenül fontos számodra, akkor otthon ne hagyd, mert nagyon sokat segíthetnek ezek mentálisan az utad során és többet érnek, mint az a súly amit megspórolnál, ha mégis otthon hagynád őket. Csak ne vidd túlzásba! Különbséget kell tegyél aközött ugyanis, hogy mi számít túrázásnak, mi zarándoklatnak és mi kempingezésnek! Azonban mindig a biztonságot tarts szem előtt!

 5. Alakíts át bátran

Vágd le kisebbre a fogkeféd szárát, vágj ki minden egyes címkét a ruháidból és a felszereléseidből, olyan kést válassz, amely könnyített markolattal és pengével készült, távolítsd el a felesleges hevedereket a hátizsákodról, vegyél kistubusos utazó fogrémet. Minden egyes ilyen módosítás grammokat eredményez és a sok apró gramm vezet a sok-sok kiló megtakarításához..

A ruházatom címkéi. Pont a kisollóm súlya

 6. Találd meg a megfelelő súly-érték arányt

Ezért javasoltam a 4. pontban, hogy válaszd szét mi az ami feltétlenül kell a biztonságos túrázáshoz és mi az ami luxuscikk, azaz semmi gondod sem lesz nélküle. Ha már ezen túl vagy, akkor fogod tudni elkezdeni úgy szelektálni az egyes területekhez tartozó felszereléselemeket, hogy azokat válaszd, amelyek a legkisebb súly mellett is elegendőek a túléléshez.

 7. Táborhely választása

Amennyiben jól választasz táborhelyet éjszakára, az azt is jelenti, hogy kevesebb felszerelésre is lesz szükséged. Mert tudod mit használhatsz ki a szélvédelemhez, mit az eső, vagy hó ellen, miképpen verünk tábort olyan helyen ahol vadállatok is élnek, vagy ahol folyóvíz van a közelben. Mitől lesz melegebb hőérzet az adott helyen, vagy hol van mindig hűvösebb. Ezek miatt is szükséges a sok apró felkészítő túrázás. Mert ezeken megtanulod felismerni ezeket a helyszíneket és egyre jobban fogsz tudni improvizálni. Ugyanis nem az a legjobb módszer, ha mindjárt első nap egy felhőszakadásban és három fokban kell elkezd megtanulni a táborhelykeresés módszereit. Nagyon sokáig keresem a táborhelyeimet és nagyon válogatós vagyok, így elég sok időt is töltök azzal, hogy a lehető legjobban előkészítsem a sátram állítását. Ezek a plusz percek mindig sokat jelentenek, ha hirtelen változik az időjárás, mert akkor már késő lesz újrakezdeni.

Sátorhelyem az Alföldi Kéktúra egyik szakaszán

 8. Tanulj mindenkitől

Figyelj mindenkit, mert a rosszból sokszor még többet lehet tanulni. Nem biztos, hogy az a jó, amit mindenki csinál, vagy mert a csapat legnagyobb szószólója azt javasolja. Nem kell vele foglalkozni, ha te másképp érzed és tanultad. Csak figyelj és ha mégis jobb az az út, akkor fejlődj és változtass! A legjobb tanulási módszer az, ha amit csak tudsz, eltanulsz másoktól. Kérdezz amikor csak lehetőséged van rá, kérd meg, hogy megnézhesd a sátraikat, zsákjaikat, akár próbáld is fel őket ha megengedik. Én ezt szoktam tenni és így hamar rájövök, hogy a mindenki által dicsért zsák, nekem pl. nem kényelmes, vagy van olyan elem, ami nekem viszont fontos lenne, de hiányzik róla. Használd ezeket az előnyödre, mert ne feledd, minden profi, egyszer amatőr volt, minden szakértő egyszer kezdő!

 9. Költs kevesebbet

A mára egyre nagyobb divatőrületté váló ultrakönnyű túrázás gyorsan képes kiszárítani a pénztárcádat. Nem kell, hogy minden a legkorszerűbb és legújabb anyagokból és technológiákkal készüljön, mert nem ezen fog múlni a sikered és inkább költs az élményekre! A legtöbb pénzt a sátrad, hátizsákod, derékaljad és a hálózsákod fogja felemészteni. De ez a négy az, amin a legtöbb súlyt is tudod megspórolni, így azt javaslom, ha költeni szeretnél, inkább ezekre fókuszálj. Ezt követi a down dzseki és az esőruházat. Gondolom te sem fénymásolod a pénzt, így vadássz az akciókra! Ha időben kezded a felkészülésedet, sokkal több időd lesz erre és irgalmatlanul sok pénzt tudsz így megtakarítani.

karikatúra: Boots McFarland engedélyével

 10. Hagyd otthon a félelmeidet

Régi túrázó mondás, hogy az a túrázó, vagy zarándok, aki nagyon nagy zsákkal járja az erdőket, a félelmeit pakolja a hátizsákjába. A 3. pontban említettem a felkészítő túráid fontosságát. Amennyiben ezt nem ugrod át, kapásból  kilókat fogsz megtakarítani. Megtanulod ugyanis, hogy mitől nem kell félj, mire nem lesz mégsem szükséged, mert a megszerzett tudással nőni fog az önbizalmad is. Ha valamitől pedig nagyon félsz – nekem ilyenek voltak a kígyók, az éjszakai egyedül alvás a vadon mélyén és a puma -, akkor fektess még nagyobb hangsúlyt arra, hogy minél több információt gyűjthess be az adott területekről! Minél többet tanulsz, annál jobban fejlődsz nem csak te, hanem az önbizalmad is. A később megszerzett tapasztalattal pedig már kellő magadba vetett hitre is szert fogsz tenni.

Amennyiben a cél már a szemed előtt lebeg, de még csak az elején tartasz az igazi túrázóvá-, vagy zarándokká válásnak, ez a bejegyzésem neked szól:

https://caminosteve.hu/kezdo-hosszu-tavu-turazok-zarandokok-9-hibaja/