Blog

®Dyneema, az ultrakönnyű erő

®Dyneema, az ultrakönnyű erő

A legnagyobb outdoor márkák, mint a The North Face, az Arc & Terryx, a Columbia, a Mountain Hardwear, stb. folyamatosan új területeket hódítanak meg független kutatásaik és fejlesztéseik által, hogy termékeiket könnyebbé, melegebbé és tartósabbá tegyék. (Bár szerintem nem csak én tapasztalom azt, hogy az elmúlt évtizedben tartósság tekintetében, ennek inkább az ellenkező tendenciáját látni.) Saját fejlesztésű anyagokat, technológiákat építenek be termékeikbe, vagy más vállalatok, cégek különböző anyagösszetevőire, fejlesztéseire támaszkodnak, hogy versenyelőnyüket biztosítani tudják a kicsikkel és más ismert márkákkal szemben.

Az ultrakönnyű túrázás divatját nagymértékben segítette elő, hogy egyre újabb és újabb technológiák és egyre újabb anyagok jelentek meg az outdoor piacon. Ezek pedig kategóriákkal voltak képesek csökkenteni egy-egy felszerelés súlyát. A legismertebb ilyen forradalmi anyag a ®Dyneema Composite Fabric (DCF), amelyet pár esztendővel ezelőtt még Cuben Fiber-ként olvashattunk a termékcímkék leírásain. Eléggé futurisztikus az elnevezése, azonban rá is szolgál erre a tulajdonságai által.

®Dyneema Composite Fabric (DCF)

Elsőnek kell kiemelnem, hogy pehelykönnyű súlya ellenére 15-ször erősebb, mint az acél és 40 százalékkal erősebb a golyóálló mellények leggyakoribb anyagánál, a kevlárnál. De nem csak elképesztő szakítószilárdság/tömeg aránnyal rendelkezik, hanem vegyszerállósága is rendkívüli. Nem mellékesen pedig – és ez talán a túrázók szempontjából az egyik legfontosabb – miután az anyag szálait poliészter bevonat öleli körbe, így nem csak vízálló – ami lássuk be egy sátor, vagy hátizsák esetében igen csak kiemelkedővé teszi már az ultrakönnyű súlya nélkül is -, hanem hidrofób, azaz a vizet nem szívja magába és ezáltal nem süllyed el, hanem lebeg a víz felszínén. Továbbá nem nyúlik-, vagy ereszkedik meg a hosszan tartó használat során és ellenálló még az UV sugárzással szemben is. És ha még ezek a tulajdonságai sem lettek volna elég meggyőzőek, akkor jó ha tudod, hogy nagyon magas a fagyállósága is.

Nem tévedsz, ha most azt gondolod, hogy akkor a ®Dyneema egy szuperképességekkel megáldott anyag és egyáltalán nem csak divathóbort, hogy az elmúlt esztendők során egyre szélesebb körben használják a gyártók  a strapabírósága, élettartama és a tulajdonságai miatt.

Azonban van egy óriási negatívuma is ennek a szuperszövetnek. Ez pedig nem más, mint a kiugróan magas ára. Innen pedig rögtön megfogalmazódik bennünk a kérdés, egyáltalán megéri e, ha egy ®Dyneema felszerelésre költjük a spórolt pénzünket? Igyekszem segíteni ennek eldöntésében.

Beszéljünk először egy kicsit az áráról!

Sajnos nem tudok olyan bíztató információval szolgálni, hogy a legismertebb márkák mellett, legalább valamelyik kicsi garázscégnél ne kellene ugyanúgy többet fizetned egy-egy ®Dyneema-alapú felszerelésért, mint egy más alapanyagból készült termék esetén. Ugyanis a ®Dyneema, a Royal DSM kizárólagos szabadalma, ez pedig nagy részben érthetővé teszi, hogy miért drágább, mint más, az outdoor piacon használt anyagok. Illetve az is a magasabb ár mellett szól, hogy egyre több területen ismerik fel kiemelkedő tulajdonságait és a konkurencia nélküli kereskedelem lássuk be, sohasem gyakorolt árcsökkentő hatást a piacokon.

Egy Zpacks Duplex sátor 699 USD-be kerül, egy Hyperlite Mountain Gear Ultamid 2 sátor 735 USD, míg a thru hikerek körében szintén igencsak népszerű Big Agnes Tiger Wall 2 Carbon sátor már 1099,95 dollárt kóstál. Azonban a Big Agnes ®Dyneema nélküli, “csupán” szilikon-nylonból készült Tiger Wall UL 2 sátrának ára már csak 399,95 dollár. Eléggé tetemes a különbség mind árában, mind súlyában. 1,13 kg a 765 grammhoz képest, de a Zpacks szintén kétszemélyes sátrához képest még nagyobb a súlykülönbség (539 gramm).

A hátizsákoknál sem rózsásabb a helyzet. A Hyperlite Mountain Gear 2400 Windrider 50 literes ®Dyneema hátizsákjának ára 320 dollár, a Zpacks Arc Blast 55 l zsákja 375 USD, míg a hosszú távú túrázók körében szintén rendkívül népszerű ULA Equipment 54 literes, azonban nem ®Dyneema és így nem vízálló CDT hátizsákja, már csak 180 dollár. Az árkülönbség itt is tetemes, míg a súly esetében ez az arány, 737 gramm az 565 grammhoz képest.

Minden területen ugyanez az ár és súlykülönbség tapasztalható. Nem beszélve arról, hogy míg a nem ®Dyneema zsákok esetében egy kompletten felszerelt hátizsákot kapsz a pénzedért, addig a ®Dyneema hátizsákokhoz minden tartozékot pluszban kell megvásárolnod, ami akár duplájára is növelheti az árát és naná, hogy a sátrakhoz is kapható még ez-az, ami növeli az értéküket. Jajj, majdnem elfelejtettem mondani, hogy ha meg is rendeled, hiába várod már annyira és örülsz neki amikor megérkezik, mert a NAV még rápakolja a szállítás árát, ezekre az ÁFÁ-t, majd a totál összegre a vámot. Nem fogsz mosolyogni… De a vám, a hagyományos felszerelések esetében is ugyanakkora tétel, csak arányaiban lesz jóval olcsóbb.

Arról már írtam, hogy a ®Dyneema, azaz ultra-high molecular weight polyethylene (UHMwPE) egy szupererős anyag, de azt nem, hogy miképpen készül.

A ®Dyneema polietilén – alapvetően csúcstechnológiás műanyag – szálak sorozatából áll, amelyeket leggyakrabban alapszövetként, illetve a hevederek, zsinórok szövéséhez, fonásához használnak a hátizsákok és sátrak gyártásakor. A Royal DSM által leírt ®Dyneema gyártási technológia  az úgynevezett „gél-fonós eljárás”, ahol a ®Dyneema szálakat „húzzák, majd felmelegítik, ezt követően pedig megnyújtják és végül lehűtik”.

A ®Dyneema szál nyújtása és csavarása, úgynevezett molekuláris rendeződéshez, magas kristályosodáshoz és alacsony sűrűséghez vezet. A ®Dyneema ugyanis rendkívül hosszú molekulaláncokkal rendelkezik, amelyek hatékonyabban adják át a terhelést a polimer gerincének. Tehát ugyanolyan súlyarány mellett, erősebb és könnyebb, mint az alternatívái. Szakítószilárdsága, amely akár 43 cN/dtex, vágás- és kopásállósággal is rendelkezik és nagyon magas a modulusa (deformációval szembeni ellenállása) is. A ®Dyneema, a titerek (szálvastagság) alapján, széles tartományában kapható, 50- és 6600 dtex között, így az elkészült szálak, számos területen alkalmasak a felhasználásra.

A ®Dyneema szál a minőség széles választékában áll a megrendelők rendelkezésre, amelyek három különböző gyártási folyamat eredményeiként jöhetnek létre, hogy a legtöbb iparágak igényeit is ki tudják szolgálni. Ezek a gyártási technológiák a ®Dyneema Diamond Technology, a ®Dyneema Max Technology és a ®Dyneema XBO Technology.

A gyártási folyamat során, a hátizsákokhoz és sátrakhoz gyártott alapanyagok estében a ®Dyneema szálakat jellemzően két réteg poliészter laminátum közé helyezik, ami tartósabbá, kopásállóbbá és vízállóvá teszi ezt az amúgy is szupererős anyagot. Magas az energiaelnyelő képessége is, ami hasznos, ha olyan helyen sátrazunk, ahol nem tudjuk elkerülni, hogy egy nagyobb szél esetén, ne hullhassanak tobozok, gallyak a sátrunkra, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy nincs semmilyen illata és nem is mérgező az anyaga. Éppen ezen tulajdonságok miatt a legnagyobbak – a Hyperlite Mountain Gear, a Big Agnes, a Zpacks, a Gossamer Gear – és mások is ezt a gyűrött kinézetű, vízálló, szinte áttetsző anyagot használják a sátrakhoz és hátizsákokhoz egyaránt, hogy a piacon elérhető legkönnyebb- és legerősebb felszereléseket készíthessék a túrázók és pláne az ultrakönnyű túrázók legnagyobb örömére és megelégedésére.

Amennyiben a magas ára ellenére is egy ®Dyneema terméket választanál túratársadnak, különösen fontos, hogy megtanuld ezek ápolását is, hiszen sok ilyen forradalmian új anyag megnevezése található a dobozokon, vagy termékcímkéken, de a legtöbb vásárlónak fogalma sincs arról, hogy mire használják őket, vagy miért kell jobban törődniük velük. Tapasztalataim szerint, pedig az eladók sem rendelkeznek ezekkel az ismeretekkel és inkább csak megpróbálnak szakértőnek látszani, többnyire kevesebb sikerrel.

Bár egy ®Dyneema hátizsák, sátor eső-, vagy szélkabát, nadrág, kesztyű, vagy dry sack elég menő és megbízható társ a túraösvényeken, de szuperképességei ellenére is úgy kell vele bánni, mint egy hímes tojással. A thru hikerek azt szokták mondani, hogy egy ultrakönnyű hátizsák arra való, hogy hordjuk, nem pedig arra, hogy letegyük a földre. Hiába bivalyerős az anyag, de akkor is sokkal nagyobb figyelmet kíván. 

DDTK-Mecsek, Zsongorkő

De akkor miért használok én is ilyet?

Egyrészről amiatt, mert a hosszú évek során kipróbált zsákjaim közül, ezt találtam messze a legkényelmesebbnek. A Zpacks márka nálam a nyerő és miután az első fecske volt a piacon, abszolút látható, hogy Kínától kezdve a legkisebb garázscégek is a termékeikből inspirálódtak. A Hyperlite Mountain Gear kicsit más utat jár és az is egy kitűnő, szuper kényelmes zsák, azonban az én céljaimnak és stílusomnak mégis a Zpacks zsákjai felelnek meg a legjobban. Ráadásul, ezerféleképpen pakolható s tapasztalhattam már az ügyfélszolgálatuk villámgyors támogatását is, amely nagyon nem elhanyagolható szempont, ha épp a vadonban ér bennünket, valami probléma a felszerelésünkkel.

Egy ®Dyneema zsák vásárlásánál oda kell figyeljünk arra, hogy hiába szupererős és vízálló az anyaga, ha a varrásai nem szigeteltek, akkor mégsem lesz vízálló! Azonban ebben az esetben is messze jobb a víztaszító képessége, mint egy hagyományos zsáké és a hazai, vagy európai túrák legtöbbjénél tökéletes választás lesz, mert ha csak nem az őszi Skandinávia, vagy a ködös Albion, azaz az Egyesült-Királyság a cél, akkor nem kell attól félj, hogy napokon át fog ömleni az eső. De a ®Dyneema dry sack-jei, vagy egy sima szemeteszsák is megfelelő megoldás lehet egy-egy ilyen esetben.

A sátrak esetében a legnagyobb előnye, egyértelműen a súlya. A Zpacks Duplex kétszemélyes sátram súlya ugyanis 539 gramm. 

Országos Kéktúra – Káld előtt valahol a Kéken

A ®Dyneema anyag feszülés mentes, azaz a sátor egész éjszaka feszes marad, míg egy nylon anyag megnyúlhat és megereszkedhet, különösen abban az esetben, ha nedves lesz. Össze sem lehet hasonlítani, hogy mennyi idő alatt szárad az egyik és a másik, hiszen a ®Dyneema esetében, csak a felületeknek kell száradni, de én ezt egy nedvszívó ronggyal való áttörléssel megoldom, ha csak nem épp esik az eső, vagy a hó. Ráadásul, miután az anyag nem szív fel vizet, így a hagyományos sátrakkal és hátizsákokkal ellentétben, nincs ami növelné a felszerelés súlyát túra közben és akkor a sátorpálcák súlyáról nem is beszéltem, ugyanis ezeket az ultrakönnyű sátrakat, jellemzően a túrabotjainkkal szoktuk felállítani. (Persze ez korlátozza azt, hogy milyen természeti környezetben használhatóak.)

Mint már volt róla szó, a nagy szakítószilárdság/tömeg aránya által remekül bírja a nagy szélerőt, és nem szakad ki egykönnyen. Maga az anyaga vegyszermentes, PFC mentes, vízállóságát az anyaga biztosítja és nem pedig egy DWR-, vagy más impregnáló bevonat, amelyek kopása miatt aztán aggódnod kellene.

Varratai ragasztottak, így vízállóak. A “bathtub” padlója 1,0 oz/nm és szintén ®Dyneema kompozit szövetből készült, így több mint kétszer olyan vastag, mint a felső rész anyaga, ezáltal jobban ellenáll a kopásnak és annak, hogy valami átszúrja. Miután a felfújható derékaljamra is nagyon vigyázok, használok hozzá egy 88 gramm súlyú ®Dyneema groundsheet-et, azaz sátorlapot. De nem is amiatt, hogy biztos ne szúrja ki semmi, hanem így esőben nem a sáros sátrat kell összehajtogatnom. Elegendő csak a groundsheet-ről leráznom az összehajtogatás előtt a sarat. A 88 grammhoz képest egy ugyanekkora méretű Polycryo 208 gramm, míg a szintén népszerű Tyvek 262 gramm súlyú.

Ezek csak grammok, de ezekből a grammokból szép súly jön össze a végére. Azonban nincs erre szükséged, még egy egyhetes Kéktúra során sem, hiszen ez a “gramm mánia” akkor kap igazi értelmet, amikor az a dilemma, hogy mi a fontosabb, hogy a sivatagban mennyivel több vizet tudsz magaddal vinni, vagy a felszerelésed súlya? És itt viszont minden gramm, azaz minden centiliter víz súlya életbevágóan számít.

Egy ®Dyneema sátor félig átlátszó. Erős napfényben a sátorban ülő személy elmosódott sziluettje ugyan látható, de mégis megőrzi a privát szféránkat az átöltözéseinkhez. Gyengébb fényben, este, vagy éjszaka, sőt fejlámpa fényénél sem lehet egyáltalán átlátni rajta. A sátor kapható vastagabb és sötétebb anyagváltozatban is, ha mégis a teljesen átláthatatlanra vágynál. Tapasztalataim szerint azonban az az egyik legjobb benne, hogy láthatod a fények és a fák formáinak játékait a szélben és a napsütésben és így még jobban át tudod érezni a természetközeliséget.

Alföldi Kéktúra – Kunfehértó után valahol

Hogyan tudod megjavítani a ®Dyneema-t?

Ezek az anyagok szerencsére nagyon könnyen javíthatóak kint a természetben is. A Zpacks-nél kapható ®Dyneema Composite Fabric Repair Tape, azaz javító szalag segítségével tulajdonképpen bármilyen sérülést könnyen orvosolhatsz. Elérhető még az úgynevezett Tenacious Tape, azaz tartós ragasztószalag is a javításához. De minden esetben figyelned kell arra, hogy kimondottan olyat vásárolj, amely a ®Dyneema anyagok javítására ajánlanak! Ezeket mind úgy tervezték, hogy tapadjanak a nem DWR-kezelt ®Dyneema anyagokhoz. Minden esetben az ultrakönnyű hátizsákok- és sátrak belső felületére kell helyezni, ugyanis nem tapad a külső felületekre. Felragasztását követően tartós tapadást biztosít és hosszú időn keresztül sem válik le. Viszont az a legjobb,- mint minden felragasztható tapasz esetében -, ha a felragasztása előtt lekerekíted a sarkait, hogy a legjobb tapadást érhesd el vele. Azonban meg ne próbálj egy ®Dyneema anyagra foltokat varrni, mert azonnal tönkreteszed vele az anyag vízállóságát!

Garancia:

Még két esztendővel ezelőtt is csupán egy év, vagy egy thru hike időtartamára (azaz 1-7 hónap) szóló garancia volt egy-egy ultrakönnyű ®Dyneema felszerelésre. Azonban a rohamosan bővülő versenytársaknak köszönhetően, mára ez pozitív irányba- és kettő esztendőre változott. Természetesen, megfelelő használat függvényében, mert ezt viszont szigorúan ellenőrzik és kizárólag korlátozott garanciát vállalnak a cégek, amely a gyártási-, vagy tervezési hiba miatti  anyaghibákra vonatkozik csak. A hibás termékeket lehetőség szerint megjavítják, vagy kicserélik, az egyes esetek egyedi elbírálása alapján.

Kopásra, helytelen használatra, baleset következtében, vagy szélsőséges időjárás okozta karcolásokra, lyukakra, vagy ágak, sziklák okozta szakadásokra nem terjed ki a garancia. Miután ultrakönnyű anyagokból készülnek, némi elhasználódásra természetesen számítani kell. Az én hátizsákom éppen most, a Jordan Trail végén, három esztendő és összesen kb. 10 000 km megtételét követően lehelte ki a lelkét. De én tényleg extrém helyeken és helyzetekben használtam és mint írtam, nagyon vigyáztam rá.

Ápolása:

Az anyagnak vannak azonban gyengeségei is. Ezek közül a legfontosabb a viszonylag alacsony olvadáspont. Ez megkönnyíti ugyan a gyártás során, a darabok szalaggal való összeragasztását a hőkezelés általi módszerrel, de azt is jelenti, hogy eszedbe ne jusson egy ilyen anyagot kivasalni, vagy szárítógépben megszárítani, esetleg olyan helyen használni, ahol valaminek a súrlódása olvadáspontig melegítheti, fűtőtesten felejteni, mert összezsugorodhat! Illetve a ®Dyneema nem rugalmas anyag, ami a rendeltetésszerű használatán kívüli szintén komoly károkat okozhat benne.

Megértem, hogy hozzám hasonlóan beleszeretsz azonnal a Hyperlite Mountain Gear fehér színű hátizsákjaiba, de ez csak az első napon lesz igazán szép és minden egyes kilométernél egyre “patinásabbá” válik, hogy finoman fejezzem ki magam. Ilyenkor sokak állnak neki kimosni, de ez nem egy hagyományos zsák. Vagy elfogadod, hogy a színe tempósan szürkére változik, vagy odafigyelsz arra, hogy a ®Dyneema-val készült felszereléseidet kizárólag kádban, vagy lavórban, enyhe- és illatmentes mosószerrel – például a Nikwax Tech Wash-jával (túraboltokban kapható)  -, kézzel és maximum kéz meleg vízben mosod csak ki. Ezután pedig ahelyett, hogy szárítógépbe tennéd, akaszd ki a szabad levegőre – persze ne mínusz húsz fokban -, hogy megszáradjon. A sátrakat és a sátorlapokat pedig fel kell állítani a szabadban és szintén ott megszárítani.

Legközelebb bemutatom neked a ®Dyneema anyagok alternatíváit, hiszen a fejlődés az outdoor anyagok tekintetében sem áll meg.

Addig olvasd el a bejegyzésemet az ultrakönnyű túrázás örök kérdéséről a linkre kattintva:

https://caminosteve.hu/az-ultrakonnyu-turazas-orok-kerdese/