Blog

Kéktúra, de mit vigyek?

Kéktúra, de mit vigyek?

Már nem kell sokat várnunk, hogy újra megérkezzen az igazi túraszezon és a latyakos, sáros túráink után végre újra a zöld erdők, mezők, a virágok ezernyi színei, no és a magasabb hőmérséklet csábítsanak bennünket a természetbe. Sokak járják évek óta a Kéktúra útvonalainak valamelyikét és bizonyára azok sincsenek kevesen, akik most döntöttek úgy, hogy végre belevágnak és esetleg egy huzamban teljesítenék, vagy egyenesen mind a hármat egyben szeretnék végigjárni és egy életre való élményt gyűjteni.

Amikor a fejedbe veszed, hogy belevágsz egy hosszú távú túrába, mint a Kéktúra valamelyik útvonala (OKT, RP-DDKT, AKT), vagy egyben teljesíted mindhármat (OKK), akkor nem árt újragondolnod, hogy idáig mit pakoltál az egy-kétnapos túráidon a zsákodba! Nem mindig az a legmegfelelőbb egy többnapos útra, mint a hétvégi kalandokra és ráadásul ilyenkor már sokkal nagyobb szerepet játszik még egy szempont, mégpedig a hátizsákod súlya. Amikor rövid túrákra indulunk, jellemzően sokkal megengedőbbek vagyunk magunkkal és mindig belekerül a hátizsákba egy két “luxuscikk” is. Azonban ha heteken, sőt hónapokon át gyalogolsz, akkor hamar tapasztalni fogod, hogy mennyire számít minden egyes gramm.

Megmutatom neked, hogy mit vittem magammal az Országos Kék-Kör egyhuzamban, gyalogos rekordidő alatt – 56 nap, 8 óra 26 perc – történt teljesítésére.

 1. Zpacks Arc Haul hátizsák

Imádom. Ezzel jártam végig az USA túraútvonalait, Jordániát és Skóciát is. 592 gramm. Fantasztikusan kényelmes, remekül és főleg sokféleképpen pakolható. Nagyon magas a víztaszító képessége és a kopásállósága is tökéletes a hosszú időszakon keresztül tartó folyamatos igénybevételnek.

 1. Zpacks Duplex sátor

Nem tudtak még jobbat mutatni nekem ebben a kategóriában. A kétszemélyes változatát használom. Miután 10-12 órát megyek naponta, számomra kiemelkedő fontosságú a megfelelő és komfortos kényelem, hogy ki tudjam magam rendesen pihenni. Ráadásul 191 cm magas vagyok, eleve rengeteg sátor kiesik a szűrőn, mert rövidek és hozzáér a sátorlaphoz a fejem és/vagy a lábujjam és ez zavaró, mert állandóan felébredek tőle. De igazából inkább egy személynek kényelmes úgy, hogy a zsákom és cuccaim is mind bőven elférnek mellettem. Anyaga Dyneema, egyrétegű és csupán 539 gramm.

 1. Zpacks Sonic sátorcövek

A cég magas minőségű alu cövekeit használom, amelyek anyaguk ellenére is kiemelkedően erősek és könnyűek. 8,5 gramm a súlya. Csillag alakú a formájuk, hogy erősebb tartást biztosítsanak a sátramnak egy viharban is. Mindig magammal viszek plusz két darab Titanium V Stake-et, amelyek laza talaj, homok, hó, vagy szélvihar esetén nyújtanak sokkal nagyobb stabilitást a sátramnak és ráadásul, így van tartalék cövek is nálam. Súlya 11 gramm.

 1. Zpacks sátorlap

Elvileg nincs szükség rá, mert a sátram anyaga annyira erős, hogy nem szúrja át a tüske, de én amiatt használom, mert egyrészről vigyázok a cuccaimra – hiszen nem engedhetem meg magamnak, hogy naponta vásároljak újakat -, de az igazi ok, hogy így esőben, vagy ha ködös-, párás idő van, vagy harmat várható is egyszerűen tudom elcsomagolni a sátramat és nem pedig úgy, hogy merő sár az alja. A sátorlapot csak lerázom, összehajtom és ennyi. Továbbá, ha napközben kedvem támad aludni, kényelmesen pihenni egyet, akkor ezt terítem le. 88 gramm a  súlya.

 1. Therm-a-Rest Uberlight felfújható derékalj 

Kis méretű és könnyű, csupán 285 gramm a leghosszabb változata is. Tökéletes választás és még télen is simán elalszom rajta. Maximum, ha nagyon mínusz alá esik a hőmérséklet, akkor egy iso-, vagy hőtükrös párazáró, fóliát teszek még alá. Főleg oldalt alszom, így nekem a felfújható derékaljak biztosítják a legnagyobb kényelmet.

 1. Enlightened Equipment Custom Quilt

Amelyiket magammal vittem, az 0 C fokig tökéletes, így ha csak nem télen vágsz neki az ösvénynek, nem kell jobb. Hőségben pedig jellemzően csak a derekamat és a vesémet takarom be vele. 620 gramm a súlya.

 1. Titánium bögre (92 g) és titánium kanál (17 g), plusz egy apró Victorinox bicska (21 g)

Ennél többre nem volt szükségem. Nem főztem az 57 nap során.

 1. Fogkefe, utazó fogrém, vizes törlőkendő, WC papír, The TentLab Deuce® titánium Cat hole lapát (12 gramm)

Mint látod, törölközőt nem viszek magammal, mert felesleges, ha kint alszom, a panziókban, vendégházakban pedig úgyis kapok.

 1. Therm-a-Rest Z-seat

Enélkül sohasem indulok el. Legyen hó, vagy sár, ezzel bárhol le tudok ülni, nem fázom fel, nem lesz vizes a nadrágom, stb. Amikor térdelnem kell egy sziklás talajon, akkor is jó szolgálatot tesz, mint akkor is, amikor reggelente összepakolok és erre pakolom ki a cuccaimat a sátorból, nem pedig a porba, vagy sárba, míg nem pakolom be őket a zsákomba. A sátorban is ezen szoktam ülni és sohasem a derékaljamon. 58 gramm a súlya

 1. Outdoor Research Helium II. szél- és esőkabát (199 g) és nadrág (181 g)

Hűvös szélben, vagy hajnali hűvösebb időben szintén ezt használom plusz rétegként. Természetesen esőben szintén.

 1. Löffler kerékpáros szélmellény (103 g)

Nem a megszokott módon állítom össze a felvehető rétegeket, így számomra ez lett az egyik legfontosabb ruhadarab az esztendők során. Könnyű, a háta mesh, hiszen bicón csak a mellemet kell védenie ugyanúgy, mint a túrákon. Hűvös időben, hajnalban, erős szélben, vagy amikor kiizzadva felérek egy hegy csúcsára szoktam gyorsan felvenni, hogy ne fázzak meg.

 1. Sawyer összehajtható 1 literes palack

A 26 grammos palack akkor tesz igazán jó szolgálatot, ha egy-egy vízhiányos szakaszon több folyadékot kell magammal vinnem.

 1. 1 db 1,5 literes Smart bottle palack és egy 7,5 decis másik PET palack

Ugyanazokat használom évek óta. Viszont ha valami történne velük, simán és főleg gyorsan pótolhatóak és nem kell féltenem se őket. Bár ezekhez a palackokhoz már kabalaként ragaszkodom, mert számomra az eszmei értékük megfizethetetlen, miután van, amelyik már 10 000 kilométert tett meg velem.

 1. Kéktúra füzet és a pecsételő párna, egy vízhatlan zippes tasakban

Enélkül ne indulj neki az útnak, ha szeretnéd, hogy a teljesítésed végén le is igazolják az MTSZ-nél a teljesítésedet és ezt követően megkapd az emléklapot és a kitűzőt is!

 1. Egészségügyi kistáska

Gyógyszerekkel, füldugóval, kullancskiszedővel, sebfertőtlenítő kendővel, stb.

 1. ThinOptics, összehajtható és törhetetlen szemüveg (20 g)

Miután a korom miatt, már sajnos romlik a szemem, így ez a törhetetlen szemüveg alapvető fontosságú, hogy ha egy térképet, erdőben kihelyezett információt, vagy épp egy étlapot, vagy a boltban egy élelmiszer összetevők- és kalóriatáblázatot kell elolvassak.

 1. Kinesio tape, kidörzsölés elleni krém, elektromos kullancsriasztó

Mindent ragasztáshoz a kinesio tape-et használom, legyen az kidörzsölődés,  vízhólyag, vagy izomfájdalom. Az elektromos kullancsriasztó pedig már nem is emlékszem, hány esztendő óta a felszerelésem elmaradhatatlan része.

 1. Anker 20 000 mAh Quick Charge powerbank és töltőkábel a telefonomhoz és a Garmin órámhoz, fejlámpámhoz (364 g)

Miután körülbelül hetente aludtam kint egy-egy településen és csak ekkor volt lehetőségem fürdeni és tölteni, ez volt a megfelelő méret számomra. Jellemzően ezt szoktam vinni az útjaimra, mert ráadásul quick charge technológiát is tudja a powerbank feltöltésénél is.

 1. Nitecore NU 25 fejlámpa

53 gramm súlyú és tökéletesen megfelelő a célra miután nem terveztem éjszakai túrát és nem is mentem egy éjszaka se. Abban az esetben, inkább a Black Diamond Storm-ot vittem volna magammal.

 1. Hoka One-One Sky Toa Mid túracipő

Találsz róla tartós tesztet az oldalon, bár már sajnos lehetetlen venni ilyet. A gyártók valami érthetetlen okból kifolyólag, rendszeresen azoknak a cipőknek gyártását fejezik be, amely kényelmes és bírja a strapát is: https://caminosteve.hu/tura-tars-hoka-sky-toa-mid/

 1. Podiart flip-flop papucs

Fontos, hogy tudjon pihenni a lábam a hosszú 10-12 órás napi etapok után. Egyedileg készült, ugyanúgy, mint a túra talpbetétem a Hoka cipőmbe. Ez azt jelenti, hogy a papucs ugyanúgy alátámasztja a lábamat, mint a cipőm betétje és ráadásul ultrakönnyű.

 1. 1 db Adidas futóshort

Gyorsan szárad, kényelmes, vannak zsebei.

 1. 1 db Icebreaker póló

Annak is egy Cool-Max-os változata, hogy a hőségben még egy kis segítséget tudjon biztosítani. Imádom.

 1. 1 db Columbia hosszú ujjú Omni-Heat póló

Erről találsz bejegyzést a blogon, hűvös időben remek választás:

 1. 1 db Subzero II. hosszú ujjú felső

2008 óta nyúzom és hibátlanul bírja és megbízható társam esőben, fagyban szintén. Ez olyan, mintha egy polár pulcsid lenne a hűvös időszakokra, vagy amikor a kimerültségtől fázol.

 1. 1 db Smartwool merino hosszú ujjú, aláöltözet kapucnis felső aludni

Azért alszom kapucnisban, mert ha fázom, felhúzom a fejemre, ha melegem van csak hátratolom és alszom tovább, hiszen a fejünkön veszítjük el a legtöbb hőt, pláne ha annyi hajad van neked is, mint nekem…

 1. 1 db Zajo merino aláöltözet nadrág aludni

Ebből miért Zajo? Mert jóval olcsóbb, mint az Icebreaker, vagy a Smartwool és míg az aláöltözet nadrágja igen, addig a felsője viszont nekem nem jött be.

 1. 3 db Fitsok merino zokni

Vékony, bírja a strapát és nem büdösödik, nem keményedik meg. Nálam ez a márka a favorit. Még nem találtam jobb márkát, pedig nagyon sok cég zoknijait kipróbáltam már.

 1. Columbia baseball sapka

Nagyon nem hinném, hogy ki kellene bővebben fejtenem, hogy miért használok sapkát, pláne nyáron.

 1. csősál

Ez is örök darabja a felszerelésemnek, mert jól jön melegben, hideg szélben, porban, vagy akkor is, ha nem szeretnéd, hogy leégjen a nyakad.

 1. Black Diamond karbon, parafa markolatú túrabot

Ezzel állítom fel a sátramat is és rengeteg energiát tudok általa megtakarítani a nap során.

A hátizsákom, sátram, sátorcövekek, sátorlap, derékalj és a quilt összesen 2197 grammot nyomtak.

Amit nem írtam le és hozzá jött még, az a palackokba töltött folyadék és a medvezsákomba (34 g) tett étel. A Kék egyes szakaszait kivéve, még hőség esetén sem kell rengeteg folyadékot magaddal vinned, viszont körbejárva az országot az azonban kiderült, hogy a természetes vízvételi helyekre viszont nem nagyon lehet számítani az út során. Marad a közkút, a bolt, a temetők és akikhez bekopogtatsz. Mondjuk éttermekre se nagyon számíts! Nekem a teljes kör alatt hét alkalommal sikerült csak ilyen módon meleget ennem.

Amennyiben nem becsülöd alá a természetet és nem becsülöd túl magadat sem, odafigyelsz, egyre több időt fogsz kint tölteni a természetben, annál többet tanulsz majd róla és persze önmagadról is. Ennek köszönhetően pedig nagyobb lesz a tudásod, azzal együtt az önbizalmad és mindezek eredményeképpen, pedig igen csak csökkenni fog a hátizsákod súlya is.

Jó kékezést kívánok és ha bármilyen kérdésed lenne, vagy segítségre szorulsz, akkor írj bátran a honlapom “Kapcsolat” menüpontján keresztül, illetve olvasd el ezt a bejegyzést, amely az ultrakönnyű túrázás örök kérdéséről szól, amely nem más, mint a hátizsákod súlya! Sok ötletet és tanácsot meríthetsz belőle.