Blog

No, vagy Merino?

No, vagy Merino?

Pár napja szóba került az egyik Facebook Caminós csoportban a merino gyapjú ruházat kérdése és szokás szerint, azonnal ellenkező nézőpontok érveltek saját álláspontjaik mellett.

A túrázás evolúcióját végigjárva nálam is megtalálható volt a rendszerváltozás előtt megszokott sima pamut-, vagy műszálas póló, aztán jöttek a technikai ruházatok, majd azok egyre jobban továbbfejlesztett, már kompressziós változatai. Ezt követően a különböző kevertszálas anyagok, ma pedig már szerencsére a tengerekből gyűjtött PET-palackokból újrahasznosított anyagú- és a megszámlálhatatlan új technológiákkal gyártott fonalakból készült ruházatok sem ritkák. Szépen lassan aztán én is eljutottam a merino kérdésköréig.

Hosszú ideig nem okozott nehézséget ellenállnom a csábításnak, hiszen a 25 900 Ft (sima rövid ujjú) és a 27 900 Ft (sima hosszú ujjú) ár sosem volt vonzó, amikor egy Icebreaker póló árcéduláját megnéztem. De ahogy teltek a hónapok és évek, egyre több információ gyűrűzött be ezekről a termékekről, majd lassacskán kivívta magának a merino gyapjú a dobogós helyezést és szépen elkezdtek megjelenni az új versenyzők is az outdoor piacon. Jött a Smartwool, a Mountain Hardwear, a Zajo, a Brubeck, a Devold, az Unbound, az Ortowox, az UYN, a Helly Hansen, a Malfini, a Wool&Prince és persze nem maradhatott le a Decathlon sem, míg zokniban jött a Bridgedale, a Zeropoint, stb., stb. és még sokáig sorolhatnám. Már csak az a kérdés, hogy ha rászánod magad, akkor melyiket válaszd?

Egyet tudtam róla, hogy nem büdösödik. Mondjuk ez eléggé fontos szempont, amikor hónapokra húzol el valahova egy hátizsáknyi cuccal. Ugyanis eléggé belém égett az a pillanat, amikor Kolumbiában, a Tayrona Nemzeti Parktól Palominóba vezető buszúton, hirtelen mekkora helyem lett a zsúfolásig tömött járművön úgy, hogy utastársaimat sem az alkalmi ruházat és a napi tisztálkodás jellemezte, illetve volt ott még egy halom csirke és más állat is. 

Kolumbia, Sierra Nevada, Lost City és az Adidas kompressziós technikai pólója

Pedig imádtam azt a neonzöld Adidas, kompressziós technikai felsőmet, de egy idő után már nem létezett a Földön az a mosószer és öblítő, amely megszüntette volna a belőle áradó “illatokat”. Annál gázosabb pedig már végképp nincs, amikor saját magadat kezdi el zavarni a ruhádból áradó “illatfelhő”. Be kellett lássam, hogy edzésre, futó-, vagy triatlon versenyre tökéletes, de több napos túrára, már nem. Legalább is akkor nem, ha nem vagyunk egyedül, vagy sűrűn érintünk településeket, szeretnénk beülni végre enni valami normális kaját, megszállni egy motelben, vagy hostelben, hogy tudjunk fürdeni is végre. A merino valóban megkímél ettől a kellemetlen érzéstől. Tényleg nem büdösödik hosszú idő után sem.

Mac Bishop, a Wool&Prince cég alapítója, kereken száz napig hordott egy saját márkájú inget. Annyira biztos volt a sikerben, hogy a márka női ruhadarabjaira meghirdetett egy akciót, hogy ha egy hölgy ugyanígy száz napig hordja, akkor ingyen ruhakollekciót kap. Miután még nyugaton sem kevesen vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy több tízezer forintnyi összegnek megfelelő valutáért vásároljanak merino felsőt, így olyan sokan kezdték el a kihívást, hogy a nem várt jelentkezők mennyisége miatt, végül ötven darab ingyen ruhánál lezárták a promóciót. A cég indításához szükséges összeget – ennek hála -, egy Kickstarter kampánnyal rakéta sebességgel gyűjtötte össze. Az Unbound cég pólóiban pedig keresztül-kasul beutazták Ázsiát, sőt még szaunázni is beültek benne. Végül 46 napig hordták a tesztalanyok a pólókat.

Persze, mint minden más esetben, itt is az a legfontosabb, hogy mire, mikor és miért szeretnéd használni. Illetve van még egy igen komoly tényező, hogy milyen vastag a pénztárcád. Ugyanis 42 990 Ft-ért is található merino póló a hazai piacon.

Én sohasem azt nézem, hogy melyik terméken van a legolcsóbb árcédula, hanem, hogy mit tud az adott termék és milyen az ár-érték aránya. Legfeljebb tovább spórolok rá, vagy addig vadászom az akciókat, amíg nem tudom elfogadható áron megvásárolni. Véleményem szerint mindig ez a legfontosabb és ha valóban tartós felszerelést szeretnél vásárolni, olyat, amely nem csak ígéri, hanem tudja is azt, amit a termékleírásban olvashatsz, akkor az ár-érték arány a legjobb mértékegység a helyes választáshoz. 

Ugyanis rengeteg olyan termék is megtalálható az outdoor termékek piacán, amelyek a márka ereje által túl vannak árazva. Vagy éppen az, amelyik meglepően olcsó. De valóban rábíznád az életedet például egy filléres sátorra? Sohasem felejtem el a Pacific Crest Trail harmadik napjának reggelét, amikor Kaliforniában, a Mount Laguna-ról leereszkedve, miután a főutat elértük, kialvatlan szemekkel hívtak sokan Ubert és egyéb szolgáltatókat, mert az éjszakai hatalmas vihar szanaszét tépte a sátraikat, törte el a sátorpálcákat és el kellett menniük egy távoli településre, hogy azonnal tudjanak vásárolni -, vagy rendelni egyet, majd megvárni egy motelben, vagy ha van egyáltalán, akkor egy hostelben.

A merino ellensége a gyenge minőség, vagy az éles tárgyak. fotó: Merino Wool Gear

Persze, ha egy komoly túrára készülünk és ehhez keressük a legmegfelelőbb darabokat, nagyon sok időnket képes felemészteni a kutatómunka. Hiszen a világban ma már annyi outdoor cég kínálja portékáit, hogy néha én is csak nagyokat nézek, hogy erről a cégről nem is hallottam eddig, pedig eléggé naprakész vagyok a piacon található márkákból és termékeikből. Nem egyszerű egy ismeretlent választani, még akkor sem ha olcsó, hiszen az ismert márkákhoz – még ha néha tévesen is -, nagyobb már a kialakult bizalmunk.

Amennyiben a pénztárcánk vastagsága korlátokat szab számunkra – hiszen felszerelésre a Föld összes pénzét el tudná költeni egy szenvedélyes túrázó -, akkor pláne fontos, hogy szánjunk elegendő időt a netes kutatómunkára. Ugyanis folyamatosan születnek új kis garázscégek, vagy piacra lép egy nagykereskedő és ilyenkor a piaci ár alatt próbálja bevezetni kiváló termékeit.

Végül a 2018-as grönlandi túrám előtt adtam be a derekamat, miután kiszúrtam a Mountexben, az Icebreaker pólókra adott 50%-os kedvezményt. Ez már egy márkás technikai póló ára alatt volt, így vásároltam két darabot és ebben vágtam neki az útnak. 

Icebreaker merino pólóban, a Cinque Terre Trailen.

Két hetet nyomtam benne mosás, fürdés nélkül, komoly mínuszokban, jégesőben és meg se kottyant neki. Kényelmes, gyorsan szárad és kiváló a hőmegtartó képessége is. Rajongóvá váltam, így az Appalachian Trail és Pacific Crest Trail túráimhoz már egy kapucnis hosszú ujjú felsőt és a nyári Cool Lite-os pólóit is beszereztem. Ezek képesek hűteni a hőségben. Miután nincs itthon pénznyomdám, így a téli aláöltözet nadrágon kívül, a nyárit és a boxeralsót a Zajo merino termékeiből választottam, míg a nyári hosszú ujjú, kapucnis  felsőmet – miután az Icebreakernek és a Zajonak sem volt a vékonyból kapucnis változata -, végül San Diego-ban, egy óriási árleszállításon vettem a Smartwool-tól. 

Jellemzően több vastagságban lehet megtalálni ezeket a termékeket, hogy a megfelelő időjárási kondíciók alapján választhassunk. 100-150-175-200-260, de a Columbiánál például midweight és heavyweight elnevezéseket használnak.

A pólókat használtam napközben. A simát télen, tavasszal és ősszel, míg a Cool Lite-ost nyáron, illetve a sivatagban. A kapucnis hosszú ujjú aláöltözetet és nadrágokat, pedig kizárólag éjszakára vettem fel. Komolyan mondom, hogy ennél jobbra nincs szükséged. A 100-as Smartwool kapucnis felső és a 100-as Zajo nadrágot használtam nyáron és a sivatagban, sőt most az Országos Kék-Körön is, míg szeptember legvégén be nem állt a 6 fok. Ha fáztam, csak felhúztam a kapucnit, ha melegem volt, csak levettem azt, hiszen a fej hőmérsékletének szabályozásával máris rengeteget tehetünk komfortérzetünk javítása érdekében. A röpködő mínusz 20 fokban a 260-as Icebreaker kapucnis felső és nadrág mellé, még fel tudtam venni a merino polómat is, sőt az Icebreaker merino loft mellényét is fel kellett vegyem ezen a brutálisan hideg éjszakán.

Az Icebreaker nem véletlenül vezeti a piacot, mert bár a Decathlon merino pólójának ára meg sem közelíti, azonban használni sem fogod annyit és annyi ideig. Mindig ezt kell szem előtt tartanod és eldöntened. Drágább, de jobb terméket veszel, vagy olcsót, de többször és kockáztatod azt, hogy kint a terepen hagy cserben, vagy hiába keresel ugyanolyat, már nem is létezik, vagy éppen hiánycikk, méret nincsen, stb.

A Smartwool számomra hozza az Icebreaker minőségét, míg a Zajo ugyan teszi a dolgát, de kidolgozásában, pl. a gumipánt derékrész esetében gáz. Folyton visszapöndörödik, ami viszont így sokszor kellemetlen érzést okoz. A boxer alsója gumipántjával ugyanez a helyzet, de az anyag megfelelő. Vékony, nem gondoltam túl tartósnak, de ennek ellenére, már harmadik éve tökéletes és kényelmes ruhadarabja felszerelésemnek. Bár van hasonló áron, sokkal jobb termék is a nemzetközi piacon. A Mountain Hardwear kedvenc márkám és a 100% merino hosszú ujjú pólójukban sem csalódtam. Akármennyire is prémium márka, de mégis az Icebreaker árszintje alatt mozog. Puha, szeretem a tapintását, ráadásul ultrakönnyű és a lapos varrásai sem irritálják a bőrt, így hosszú távon is kiemelkedő komfortérzetet biztosítanak.

A vásárlást megelőzően, az addigi tudásom szerint a gyapjú egy vastag, szúrós, néha viszketős érzést kiváltó, nem eléggé rugalmas anyag képében jelent meg és ez fedi is a valóságot a hétköznapi élet során viseltek esetében.

A legjobb minőségű és legfinomabb, Új-Zélandról származó merino gyapjú viszont meglepően vékonyabb, így könnyebb, puhább és rugalmasabb is. A merino gyapjú vastagsága csak 17-21 mikron méretű, míg az emberi haj jellemzően 60 mikrométer átmérőjű! (A mikrométer, a méter egy milliomod része.) A mindenki által ismert gyapjú felsőhöz, azonban kb. 25-40 mikron vastagságú szálakat használnak. 

grafika: chillangel.com

Vasalni sem kell emiatt, mert ha felakasztjuk egy vállfára, a szálak szerkezetének köszönhetően egyszerűen kirúgja magát az anyag. És bár az erdőkben ritkán találunk vállfát, viszont a hátizsákba gyűrés technikái mindenki előtt ismertek, de meg fogsz lepődni, mert meg sem fog látszódni rajtuk.

grafika: Icebreaker, the incredible art and science behind the merino

Mosni sem szükséges, mert egy megújuló, fehérje alapú szövet (keratin), így anyagában egyben antiallergén és antibakteriális is. Ezért nem is igazán tesz jót neki a vegyszer. Egyszerűen amikor megállsz, kilógatod egy faágra, és kiszellőzik. Ha kimosod, akkor is csak kézmeleg vízben és kézzel tedd!Viszont be ne áztasd, mert attól viszont kinyúlhat az anyag! Ha mégis ragaszkodsz a gépi mosáshoz, akkor maximum csak 30 fokos vízben, gyapjú-kímélő mosással, kímélő mosószerrel tedd, öblítő és szárítás nélkül!Az öblítő használatát örökre felejtsd el, mert bevonja a merino szálakat, amelyek ezáltal elveszítik a nedvesség- és a testhőmérséklet szabályozásának képességét! Az anyag emellett érzékeny a mechanikai sérülésekre, ezért ne mossuk együtt zippzáros, csatos, tépőzáras ruhadarabokkal, sőt ha már gépben, akkor egy ruhazsákban a legjobb kimosni. A gyártók ajánlásai szerint, hordás közben vigyáznunk kell az élés tárgyakkal, hogy ne húzzanak ki szálakat a szövetből, amelyek által kilyukadhatnak. De a több ezer kilométer megtétele után sem találtam egyetlen apró lyukat sem az Icebreaker, vagy a Smartwool ruháimon, pedig igencsak sokat kaptak szegények.

A merino gyapjú egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a súlyához képest 40% nedvességtartalom mellett is száraz tapintású és így nem okoz kellemetlen érzést. Az izzadtság ugyanis a gyapjúszálon keresztül, a szálban és annak felületén távozik, míg egy szintetikus anyagú ruhadarab esetén, csak annak felületén tud eltávozni. Ezért szokták a különböző varrási technológiákkal megnövelni az anyag, így a nedvességelvezetés felületét.

A helyes technológiai eljárások által nem csak a melegítő hatása tökéletes, hanem kiemelkedő a termoizolációs-, a hőkiegyenlítő, a szellőző, a nedvesség-elvezető képessége is, míg tapintásra puha, könnyű, lágy és a funkciókhoz szabható.  

A jellemzőinek másik fontos eleme a textilben megrekedő levegő mennyisége. Ugyanis a merino gyapjúból legyártott fonalak szálai a hullámosságuknak köszönhetően nem képesek összetömörödni, míg az anyag rugalmassága hozzájárul a laza, levegős szerkezetnek a hosszú távú megőrzéséhez.

Míg a merinó szál belső szerkezete – ahogy feljebb írtam – képes megkötni a nedvességet, a szál külseje lepergeti azt. Ez azért lehetséges, mert még alapos dörzsölés (pl. mosás) után is, egy vékony viaszréteg marad a szál felületén. Valójában ez a viaszréteg olyan erősen kötődik a szál felületéhez, hogy sem hagyományos otthoni mosás, sem száraz tisztítás során nem távolítható el. A viaszbevonat előnye tulajdonképpen az, hogy a merino anyag megőrzi a természetes vízlepergető képességét és megvédi a ruhát a mély foltok, szennyeződések kialakulásától.

Azonban a vízelvezetés képessége mellett talán az a legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy állandó hőmérsékletet képes biztosítani számodra, így a komfortérzete sokkal jobb egy technikai ruházaténál. Szervezetünk mindig az optimális hőmérsékletet igyekszik megtartani, ha hideg az időjárás, ha forróság van. A merino azonban képes hatékony segítséget nyújtani ebben a testünknek.

Az E mutatja, hogy a szálon át vezeti el a nedvességet, míg a 2-es a hőmegtartást.

És amiről soha nem szokott szó esni a merino kapcsán, az pedig nem más mint a mára, a klímaváltozás miatt egyre jobban fontos szemponttá váló UV-védelem. Nem is gondoltad volna ugye, hogy a merino gyapjú milyen kimagasló védelmi képességgel rendelkezik a Nap káros ultraibolya sugárzása ellen? Pedig ez valóban így van. Hiszen gondolj csak bele, hogy mi történne a juhokkal Ausztráliában például, ha a gyapjú nem védené őket az ausztrál tikkasztó forróságban. Márpedig a merino a legmagasabb fokú védelemben is tud segíteni azok számára, akik állandóan kint tartózkodnak a természetben, vagy a szabadban.

adatok: Gambichler 2001 and Armadillo Merino

Jó kérdés, hogy milyen alternatívák léteznek, ha nem merinóról beszélünk?

Amennyiben a hőmegtartás a szempont, akkor a Dockyard üzleteiben megvásárolható a Columbia Omni-Heat, vagy az Omni-Heat3D és ezek is kiváló választások. Nagyon jól működik és 35%-ot ad vissza testhődből, nem mellékesen pedig kétféle vastagságban is megvásárolható. Az Omni-Heat puhább, rugalmasabb, míg az Omni-Heat3D egy merevebb, kevésbé elasztikus anyag, viszont jobban melegít.

A Tengerszem túraboltban megvásárolható a Subzero, ami bár szintén nem merino, de hihetetlenül jó anyag. Ennek két fokozata is van és a középréteget is meg tudod így oldani. Speciel én ezt nagyon szeretem. Tizenharmadik éve használom és tökéletes, pedig hidd el, nálam nagyon sokat kap.

Nem utolsósorban pedig ott van a Mountexben is megtalálható Jack Wolfskin, amelyik kifejlesztett egy félig merino, kevert szálakkal készült, a merinóhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagot. 5 200 Ft volt akcióban. Tökéletes, nagyon szeretem, bár merevebb az anyag, kevésbé puha és rugalmas, mint egy Icebreaker. Viszont egy idő után, ez azért elkezd büdösödni. Mondjuk ha az árát nézem és mennyit bír, naná, hogy megéri. Ráadásul egy Caminón, egy zarándokúton, egy párnapos Kékezésen, más túrán, vagy városnézegetésen ez messze nem gond, mert kimosod pár naponta és ennyi.

Végezetül még egy nagyon fontos momentum amely a merino mellett szól és mindannyiunk számára fontos szempont kellene hogy legyen!

A Föld károsanyag-kibocsátásának több mint 8%-ért a ruha- s cipőipar a felelős. Csak, hogy ne becsüld alá ezt a 8%-ot, jó ha tudod, ez a mennyiség magasabb, mint a teljes nemzetközi repülő- és teherhajó szállításból eredő károsanyag kibocsátás együttvéve! 

Gondolj bele, hogy mit számítana, ha minél többen járnánk olyan ruhákban, amelyeket nem kell mosni! No persze bajban lennének a marketingszakemberek, akik idáig állandóan azt öntötték ránk, hogy milyen mosószereket és öblítőket használjunk. Igazad van. A merino gyapjú ruhákat is elő kell állítani, és bekapcsolódik az állattenyésztés problémaköre is. 2016-ban készült egy kutatás, amely szerint 1 kg merino gyapjú előállítása, 24,85 kg szén-dioxid termelődésével jár és egy bárány, akár 30 liter metánt is kibocsáthat egy nap alatt. Ennek ellenére a merino gyapjú még mindig sokkal környezetbarátabb, mint a műszálas ruhadarabok, ráadásul az anyag – a műanyaggal ellentétben – hulladék formájában, pár év alatt lebomlik.

Amennyiben eddig idegenkedtél a merino ruháktól, mert drágák, mert szúrósnak, merevek, nem puhák, nem rugalmasak, összemennek, vagy éppen kinyúlnak, akkor tegyél egy próbát! Meg fogsz lepődni, a véleményed is meg fog változni róla és soha többé nem akarsz már visszatérni a bűzbomba, műszálas technikai ruháidhoz.

Happy hiking

A Smartwool a Sarkcsillagsport üzletében, a UYN, a Helly Hansen, a Columbia és a Mountain Hardwear a Dockyard boltjaiban, a Zajo és a Subzero a Tengerszemben, az Icebreaker, Jack Wolfskin a Mountexben vásárolhatóak meg.

Olvasd el azt is, hogy a hideg időben hogyan használom a rétegeket:

https://caminosteve.hu/ultrakonnyu-turazas-telen/