Blog

A Pacific Crest Trail engedélykérésének kihívásai 2021-ben.

A Pacific Crest Trail engedélykérésének kihívásai 2021-ben.

Itt egy újabb évkezdet, ami azt is jelenti, hogy vannak, akik már nagyon  izgatottan várják a különböző túraútvonalakra szóló engedélyek megszerzését. Így voltam ezzel jómagam is két évvel ezelőtt, azonban egy-egy engedély megszerzése, igencsak nehéz folyamat eredménye. Éppen ezért a 2021. január. 19. kedden induló Pacific Crest Trail regisztrációs folyamatához nyújtanék kis segítséget és pár jó tanácsot.

A tavalyi esztendő során szerzett engedélyek sajnos ebben az szezonban már nem érvényesek. Hiába a Covid 19 járványhelyzet miatt zárták le a legtöbb túraútvonalat és emiatt kellett félbehagynia valakinek, vagy el sem tudott indulni rajta, mindent a legelejétől kell kezdeni.

Végül hosszú egyeztetéseket követően a 2021-es esztendőre az a végleges döntés született, hogy a hagyományos menetben és engedélyszámban indítják el az új, hosszú távú túraszezont a PCT-n.

Vedd komolyan a meghirdetett időpontot (10:30 a.m. Pacific Time – 19:30 Budapest Time), mert ha lekésed, az esélyeid a nullához fognak közelíteni a mára hihetetlen mértékűre nőtt indulni szándékozó thru hiker jelöltek miatt!

Három gépről jelentkeztem be az engedélykérés indulásának legelső századmásodpercében, mégis csak a 3444. lettem a sorban. Azonnal tudtam, hogy ez azt is jelenti, hogy esélytelen lesz engedélyt kapnom az általam eltervezett időpontra, hiszen napi 50 engedélyt adnak ki (első körben viszont csak 35-öt) és a 3444 osztva 35-tel, az 98 nap, azaz több mint 3 hónap, ami már kilóg a biztonságos időablakból. Így azt javaslom, te se csak egy eszközről próbálj belépni, hanem legyen segítséged, hogy több esélyed lehessen!

Hiába lépsz fel előbb az oldalra, a rendszer, nem helyezi sorba a regisztrálni kívánókat az oldalra csatlakozás időpontja alapján, így kizárólag a gyorsaság dönt. Kipróbáltam 2020-ban is, akkor csak egy gépről próbáltam ugyanezzel a módszerrel, de már csak a 7458. lettem a sorban.

A rendszer profi és terhelés biztos. Ne aggódj, nem a mi választási rendszerünk, nem fog lefagyni és nyugodtan ki is léphetsz akár a várakozás órái alatt, mert értesítő emailt fogsz kapni, ha elfogynak előtted a regisztrálók és közeledik a te időpontod, hogy be tudj lépni az oldalra. Egy kis gyalogló figura jelzi egy sávon előrehaladva, hogy mennyire jutottál előre a sorban és mutatja az előtted várakozók számát is. Őrjítő a várakozás, nézni az ezres nagyságrendű próbálkozót. Nem véletlen, hogy vannak ösvények, ahol már Lotto módszerrel sorsolják ki az engedély szerencsés tulajdonosait.

Ami szerencse, de nehézség is, hogy a belépéstől a regisztráció befejezéséig összesen 20 perced van végigmenni a folyamaton. Ne becsüld alá a regisztráció menetét, mert nagyon sok kérdésre kell választ adj, természetesen angol nyelven. Így ha nem vagy erős a nyelvtudás terén, akkor kérj meg valakit, aki segítségedre tud lenni a szövegértésben! Azonban azt is meg kell jegyezzem, hogy ez nem egy El Caminós zarándokút, amelyen simán végig tudsz menni a nyelvtudás hiányában is. Ez itt, akár az életedbe is kerülhet, hiszen ha nem érted a Rangerek által kifüggesztett, vagy elmondott létszükségletű információkat, komoly bajba kerülhetsz.

Az én esetemben valószínűleg sokan kiestek az időkorlát miatt, így végül mégis sikerült megszerezzem az engedélyt. Azonban ha nem tudod befejezni 20 perc alatt, a rendszer kidob és jöhet újra a sorban állás és garantálom, mire újra beléphetsz, már mégannyi üres időablak sem lesz, mint az első belépésedkor volt.

2020-as szezonra megváltoztatták az engedélyek kiadását. Pontosabban szerencsére szigorították mind a természet, mind a thru hikerek biztonsága érdekében. Ugyanis 2019-ben, miután elfogyott a napi 50 engedély a legjobb és legbiztonságosabb időablakban (első körben 35, másodikban 15 kerül kiadásra, azaz a második körben újra kezdődik a harc az engedélyekért) és az indulni vágyók egyre korábbi időpontokra kértek engedélyeket. Csak hogy abban az időszakban még iszonyú időjárás uralkodott az ösvényen, azaz hóvihar, szélviharok és óriási áradások a Mojave sivatagban. Utam során a Mount San Jacinto és a Mount Baden Powell területén, például napi szinten ment a mentőhelikopter. Megszámlálhatatlan baleset és sajnos jónéhány haláleset is történt.

Így a dátumlehetőségeken szigorítottak, hogy a túrázók biztonsága érdekében ne indulhassanak el a biztonságos időszak előtt és ez erre az esztendőre is érvényes.

Muszáj volt a tömeg és annak hullámzó mennyisége miatt is, mert például 2019. július 1-én 160 személy kért engedélyt, miközben június 29-re összesen csak 13 fő. Azt hiszem nem kell sok magyarázat a különbséghez, hogy értsük mi a gond és miért a szabályok átalakítása.

A bestseller PCT könyveknek és a Vadon című filmnek köszönhetően ugyanis irgalmatlanul megugrott az indulók száma és idővel szinte kezelhetetlenné vált a helyzet az ösvényeken is. Mára az indulók 50%-a külföldről érkezik. (Ugyanaz történt, mint a Way című Camino filmet követően, csak akkor Európa lett az irány és 2013. óta megduplázódott a zarándokok száma, hihetetlen terhelést adva a természetnek és a településeknek is.) Ugyanis csak azt hiszed, hogy egy ekkora területen simán találsz helyet a sátradnak, de ez határozottan nem így van, illetve túlterheljük a természetet, amelyre az USA-ban – ellentétben velünk -, szerencsére nagyon vigyáznak.

Indulóik száma – AT, PCT, El Camino

Emiatt lett az, hogy napi 15 engedélyt adnak ki a kanadai oldalon, Stehekin felől a mexikói határ felé indulóknak és kizárólag csak június 15. és július 31 közötti indulásokat engedélyezik.

A High Sierra déli szakaszát például csak egyben lehet már teljesíteni. Nem engedélyezett, az úgynevezett flip-flop, azaz amikor átugrunk egy szakaszt és később teljesítjük, esetleg a másik irány felől haladva, illetve nem tarthat tovább az egyirányú áthaladásunk sem 35 napnál. Aki megszakítja az útját, új engedélyt kell szereznie az adott terület felügyeleti szervétől (Land Management Agency).

Amennyiben “csak” section hiker lennél fontos tudnod, hogy csupán 1400 engedélyt adnak ki a John Muir Trailre és ennél is kevesebbet, csupán 600-at azok számára, akik csak a Magas Sierráktól szeretnének belevágni a PCT teljesítésébe.

A Pacific Crest Trail Association csak az 500 mérföld feletti túrára adja ki az engedélyeket, ez alatt a különböző nemzeti parkok, nemzeti erdők, illetve magánbirtokok tulajdonosaihoz kell az engedélyekért fordulnod.

A PCT teljesítéséhez szükséges még pár engedély. Ilyen a California állam tűzgyújtási engedélye. Ehhez online vizsgát kell tenni.

Aztán a kanadai speciális zöldhatár átlépési vízum. Itt is elég szigorúak az előírások és nem igazán szerencsés hibázni a kért dokumentumok méretében és fileformátumában, mert jó esetben egy esélyünk van helyesbíteni, több nem nagyon akad a és ha enélkül lépjük át az USA-Kanada zöldhatárt, nem igazán fognak tárt karokkal várni a kanadai határőrök a reptéren, amikor haza szeretnénk repülni…

Itt van még az a speciális engedély, amely akkor szükséges, ha úgy szeretnél forgatni, fotózni, hogy azt követően ebből bevételre szeretnél szert tenni! Ne akard elbliccelni, mert nem viccelnek majd egy vastagon megnyomott tollal írt számlánál…

A csatolt oldalon minden információról tájékozódhatsz az engedélyekkel, a regisztrációs folyamattal, annak menetével, mi történik ha sikerül- és ha nem a regisztráció, mikor és hogyan értesítenek, hogy valóban megkaptad az engedélyt, stb.. Érdemes böngészni a honlapot, mert rengeteg, naprakész információt, híreket találsz az ösvényről.

https://www.pcta.org/2021/the-usda-forest-service-and-pcta-will-issue-long-distance-permits-for-the-2021-pacific-crest-trail-season-87496/

Amennyiben pedig segítségre lenne szükséged a felkészülésedhez, írj csak nyugodtan a hello@caminosteve.hu email címre és igyekszem segíteni, vagy gyere el a Camino Steve Adventure School Ultrakönnyű túrázás iskolája képzésemre, ahol minden apró részletet végigveszünk.

Happy and safe hiking