Blog

Repülj Krk hegyei felett!

Repülj Krk hegyei felett!

Vannak pillanatok, amikor nem csak gyorsabb és könnyebb két hegy között megtenni az utat, hanem sokkal élvezetesebb is. Naná, hogy nem hagytam ki egy ilyen lehetőséget.

Krk-szigetén jártam és az óvárosban, illetve környékén tett kora reggeli futásom során belebotlottam egy plakátba. A kép láttán, nem sokáig tartott meghoznom a döntést, hogy ha már erre járok, akkor ki kell próbáljam a Zip Line Edison, 8 pályás canopy-ját. Nézzétek meg a felvételt az Instagram oldalamon – camino_steve https://www.instagram.com/camino_steve/?hl=hu  – és azonnal rájöttök, hogy miért nem szabad kihagyni ezt az adrenalin fröccsöt. Elég jól látni a felvételen, hogy milyen távolságot és szintkülönbséget csúsztam. És ez csak az egyik pálya volt a nyolcból!

Klikk a linkre a videó elindításához:

https://www.instagram.com/tv/BiRo0jygalc/

A Zip Line Edison, Krk és Baska városok között a hegyen átvezető főút szélén található. El sem lehet téveszteni, mert közvetlenül mellette vezet el a főút. Van egy kis parkolója is az apró kék faháznak, amely a pálya vége is egyben. Itt kapjuk majd meg a felszerelést és innen is indulunk majd a csúszásra. A kaland végén Kunában (390 KN), vagy Euroban is tudsz fizetni. A program kb. másfél – két órán át tart. Nem árt előre bejelentkezni, mert limitált a csoportok létszáma és ha rossz időpontban érkezel, akkor várhatsz, míg nem lesz üres hely. Ráadásul nyáron, a hegy tetején, igen komoly hőség lesz. Van ugyan egy kis árnyék a bódé mellett, azonban ha épp nem fúj a szél, azért még ott is betyáros lesz várakozni. Mindenképpen vigyél magaddal folyadékot, bár a túra végén Igor hozott mindenkinek poharat és természetesen vizet is.

Indulásra készen

Itt találjátok a Zip Line Edison honlapjának linkjét (négy nyelven érhető el az oldal, de a magyar sajnos nincs köztük):

https://zipline-edison-krk.com/en/zipline/

Igor, a tulaj és a túravezető, nem csak profi, hanem kedves, jó humorú ember is, aki – megtapasztalhattam – a kisgyermekekkel is azonnal megtalálja a hangot és feloldja érthető izgalmukat.

Maga a pálya Krk-sziget legmagasabb csúcsáról az Obsovaról (569 m) indul, ahova egy szuper kis sárga terepjáró viszi fel a bátor jelentkezőket. Nálunk sajnos éppen motorhibával küszködött, így helyette egy kis furgon zárt platóján csücsülve utaztunk a hegy tetejéig. Így viszont ingyen szauna is járt az utazás mellé. 

A hegytetőn, található egy pici gyakorlópálya a biztonságos lecsúszás elsajátításához, amelyet az indulás előtt természetesen mindenkinek kötelező abszolválnia. A „kiképzést” követően, azonnal jön is a két csúcs közötti második leghosszabb pálya (550 m), ami kellően megadta az alaphangulatot már az első csúszáshoz is. 

Két túravezető segít a biztonságos lecsúszások során. Igor előre megy (ha van gyerek, akkor őt le is viszi magával) és Nikola, a társa marad utolsónak és ő segít mindenkinek biztonságosan becsatolni a karabinereket, majd elindulni. Nagyon fontos, hogy miképpen fogod meg a szerkezetet, mert ha elé teszed az ujjad… nem is folytatom. Ez az egy, amit igazán meg kell jegyezz és amire fokozottan figyelned kell!

Van négy rövidebb pálya is az összességében 2 km hosszú drótkötélpályák között, de azok is élvezetesek és izgalmasak, mert ezeken szakadékok felett és a fenyőfák között suhanunk át. A leghosszabb pálya 700 m, míg a leggyorsabb 35%-os lejtésű és 80 km/h fölé gyorsulsz, így a megállásnál rendesen kell, hogy fékezz.

A leghosszabb szakaszon, amely 700 méter hosszú

Maga a technika aktív, azaz te, saját magad tudod lefékezni és a vezetők karjelzésekkel segítenek neked, hogy finoman, vagy „tökig” húzva fékezz, ha jót akarsz magadnak. 

A pályák között át kell sétálnod, de egyrészről nem is kell sokat menni, másrészről a természet és a panoráma is lenyűgöző. Ellátni a tengerig, sőt Fiuméig (Rijeka) is. Viszont nem árt, ha bekened magad a naptej mellett kullancsriasztóval is (lehetőség szerint picaridint tartalmazóval), mert én például összeszedtem egyet, de szerencsére időben kiszúrtam a lábszáramon kóborló példányt.

Fotózni, videózni is bőven van időd, sőt az egyik pálya végén mindenkit visszacsúsztatnak, mert innen tudod a legszebb fotót készíteni és naná, hogy egy ilyet mindenki szeretne magával vinni emlékbe. Igor és Nikola pedig segítőkészen kattintgatnak mindenkinek.

Lógok a szeren…

Egy szó, mint száz, ha erre jársz és egy kis kalandra, izgalomra, mesés panorámára és igazi, maradandó élményre vágysz, akkor ne hagyd, ki, hogy a nyaralásodra feltehesd a koronát!

Biztos vagyok benne, hogy nem fogod megbánni! 

#caminosteve #krkisland #ilovehiking #zipline #canopy #croatia #adrenalinrush #iamflying 

Ha további kalandokra vágysz, akkor olvasd el ez a bejegyzésemet is, amely során Jordániát gyalogolom keresztül:

https://caminosteve.hu/sziriatol-szaud-arabiaig-jordanian-keresztul-jordan-trail/