Blog

Titokzatos halálesetek a Yosemit Nemzeti Park közelében

Titokzatos halálesetek a Yosemit Nemzeti Park közelében

Megosztom veletek ezt a tragikus történetet. Határozottan nem azért, hogy bárkit is elriasszak a túrázástól, hanem amiatt, hogy tisztában legyetek vele, hogy mennyi mindenre kell figyelni túráink során, pláne ha ezt hazánktól távol, ismeretlen ösvényeken tesszük.

Rémisztően tragikus, ami ezzel a fiatal családdal történt, de esetük is megmutatja, mennyire fontos, hogy figyelemmel kísérjük a Nemzeti Parkok, Nemzeti Erdők ösvényeinek elején elhelyezett tájékoztató táblákon írtakat, illetve rendszeresen figyeljük az adott ösvény kezelését végző szövetség honlapjának híreit, információit, ezek ugyanis folyamatosan frissülnek. Túráim során innen tudhatom meg, hol van erdőtűz, hol történt földcsuszamlás, mosott el egy hidat, vagy átkelőt az áradás, hol találkoztak agresszív állattal, vagy hol került lezárásra egy útvonal.

Rendszeresen látom, milyen felelőtlenül és felkészületlenül vágnak neki túrázók még a hazai útvonalaknak is, nem is beszélve a határainkon túliakról. De nem szabad elfelejtenünk, hogy azért, mert itthon sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat egy-egy ösvényen, az nem jelenti azt, hogy az itthon szerzett tapasztalat elegendő lesz majd arra, hogy ott is megússzunk dolgokat, ahol allergén növények, mérgező-, vagy életveszélyes állatok, időjárási-, vagy természeti folyamatok is várhatnak ránk.  Illetve, hogy miért és milyen esetekben lehet szó szerint életmentő egy vészhívó készülék.

a mariposai pár a kislányukkal

Kérdéseket vetnek fel a kaliforniai túraútvonalon történt titokzatos halálesetek.

A hatóságok és a helyi közösség is értetlenül állnak a mariposai család titokzatos halála előtt, amely a kaliforniai Sierra National Forest túraútvonalán, a Yosemite Nemzeti Park közelében történt.

Rejtélyes körülmények között találták meg augusztus 17. kedd délelőtt Ellen Chung, élettársa John Gerrish, egyéves kislányuk Miju és a család kutyájának holttestét a Savage-Lundy túraútvonal mentén, San Franciscótól mintegy 200 mérföldre keletre.

a hely, ahol a családot megtalálták

John Gerrish holttestét ülő helyzetben, gyermekükkel az ölében és kutyájukkal az oldalán találta meg a kutató- és mentőcsapat, míg Ellen Chungot egy kicsit távolabb, egy dombon találták meg, mindössze 1,5 mérföldre a túraútvonaltól. Megtalálásukkor, már mindannyian halottak voltak.

A pár 2020. márciusában költözött Mariposa megyébe, és ezt követően váltak lelkes túrázókká. A terület annyira távol volt a civilizációtól, hogy még a kutató csapatnak is odébb kellett mennie, hogy térerőt találjanak a mobil hívásaikhoz.

Annak ellenére, hogy egy teljes héten át keresték a válaszokat és a nyomokat, a hatóságoknak még mindig alig van fogalmuk a család halálának okairól. Egyik családtag boncolása után sem találtak ugyanis felhasználható nyomokat. A vizsgálatok pedig az erőszak, ezáltal az emberölés lehetőségét is teljesen kizárták.

Hasonlóképpen nem találtak semmilyen feljegyzést, vagy traumára utaló jelet az életükben, amely arra vezette volna a hatóságokat, hogy öngyilkosság történt. Bár a túrájuk napján a hőmérséklet elérte a 109°F- fokot (42,7 C), a kiszáradás sem valószínű, miután csomagjaikban még bőségesen találtak vizet is a holtestek felfedezésének pillanatában. Egyedül a toxikológiai vizsgálatok eredményei váratnak még magukra, amelyek várhatóan több hétig is eltarthatnak.

„Egy olyan esettel találkozni, ahol minden érintett elhunyt – beleértve a család kutyáját is -, nem egy olyan tipikus eset, amit akár mi, vagy más hatóságok is láthattak volna már korábban.” – nyilatkozta múlt héten Kristie Mitchell, a Mariposa megyei seriff helyettese a a Fresno Bee-nek.

A szóba jöhető halálokok amelyeket a hatóságok még vizsgálnak, a halálos gázokkal-, mérgező algákkal-, vagy szén-monoxiddal történő mérgezések – ezek ugyanis mind megtalálhatók a környéken. Július 13-án az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata figyelmeztetést is adott ki a Merced folyóban történő „nagy koncentrációjú algavirágzás” miatt. Ez a folyó, a család által járt túraösvény közelében folyik. A figyelmeztetés arról szólt, hogy ne ússzunk a folyóban, ne igyunk belőle, és ne engedjük a háziállatokat se a vízben játszani. Bár az algák virágzása miatti emberi halálesetek ritkák, még mindig ez az egyik lehetséges forgatókönyv annak ellenére, hogy nem jellemző, hogy ilyen gyorsan gyilkoljon a magas koncentráció.

Szintén lehetséges lehet a szén-monoxid-, vagy mérgező gázok okozta mérgezés, amelyek a közeli elhagyott bányákból szállnak fel. A legközelebbi bánya aknák néhány mérföldnyire találhatóak az ösvénynek attól a pontjától, ahol a családot megtalálták, a területet pedig eredetileg potenciális veszélyforrásként kezelték az első nyilatkozatok. Ezeket a nyilatkozatokat azonban azóta visszavonták.

Ettől függetlenül „Elképzelhető, hogy ez a halál oka.” – mondta David Caron, a Dél-Kaliforniai Egyetem biológiai tudományok professzora. „De sok kutatást kell még elvégezni az igazságügyi vizsgálat során, hogy bizonyítottan a toxinokhoz köthessük ezekhez a halálokokat.”

„Jelenleg nem egy konkrét okra koncentrálunk. Ugyanis, még mindig sok nyitott lehetőség van, amelyeket ki kell zárjunk.” – tette hozzá Kristie Mitchell. „Ez egy alapos és nagyon hosszú vizsgálat lesz, mert nem olyan egyértelmű, mint a legtöbb eset.”

forrás: Colleen Goldhorn, Anthony Galaviz és Andrew Kuhn cikkei nyomán

fotó: Steven Jeffe és The Trek

Amennyiben szeretnéd elkerülni a hosszú távú túrázók tipikus hibáit, akkor olvasd el ezt a bejegyzést is:

https://caminosteve.hu/kezdo-hosszu-tavu-turazok-zarandokok-9-hibaja/