Blog

Az igazi társ a hosszú távú túrákra

Az igazi társ a hosszú távú túrákra

Tartós teszt, Hoka One One Sky Toa Mid

2019-ben már kipróbáltam egy Hoka Speedgoat GTX Mid cipőt egy hazai háromnapos 170 kilométeres téli, havas környezetben teljesített túrán, majd márciusban, igazán kőkemény terepen 500 kilométert is ugyanabban a cipőben teljesítettem az Appalachian Trailen.  

Megkedveltem ezt a cipőt és így izgatottan vártam a megújított termékpalettát, nem beszélve arról, hogy 2019-ben, végre kimondottan túrázóknak is fejlesztett cipőket a Hoka. Ezek lettek a Sky outdoor szériájának tagjai, azaz a One One Sky Toa és a One One Sky Arkali. Tavalyi évben az Arkalit próbáltam ki, míg 2020-ban az Országos Kék-Kör 2600 kilométeréből 2300-on a Sky Toát. Mégpedig két párat is.

Most a Hoka One One Sky Toa kerül terítékre, de előtte beszéljünk kicsit a múltról és a Speedgoat Midről!

Jellemzően Mid, azaz félmagasszárú túracipőket használok, mert eleve magas napi kilométerszámokat teljesítek és tapasztalatból tudom, hogy minél jobban fáradok, annál könnyebben fordul elő, hogy akár sima terepen is megbicsaklik a lábam és egy Mid cipő mindig ad egy plusz boka támogatást és így kevésbé kell attól tartanom, hogy egy sérülés miatt problémáim adódjanak egy-egy túraösvényen. Magasszárú túracipőt, kimondottan csak kemény, sziklás terepen hordok, míg terepfutáshoz viszont nem használok félmagasszárú cipőt.

A Hoka cipőket azért is szerettem meg, mert a mérettáblázata meggyezik az Adidas-éval, amely különböző típusait nyúzom már két évtizede és így egyszerű a rendelés menete. Ugyanis nincs időm betörni egy új cipőt a túráim során. Odarendelem az ösvényhez legközelebb álló település egyik hosteljébe, moteljébe, vagy a postára, felveszem az újat és megyek is tovább. Miután pedig a Hoka, az Adidas és az Altra mérettáblázata is megegyezik, így bármelyikben tudom folytatni az utat, ha nem lenne épp raktáron a másik márkából és nem kell tartanom attól sem, hogy majd feltöri a lábam.

Tudjuk jól, hogy a Hoka neve összeforrt az ultrafutók- és terepfutók közösségével és bevallom elég nehezen barátkoztam meg azzal a látvánnyal, amit a bumfordi vastag talp okoz. Azonban tudtam jól, hogy valamiért csak ezt használják a legjobbak is, így tettem egy próbát és a lényeg, hogy határozottan nem bántam meg.

No de ennyit az előszóról, térjünk a lényegre, hiszen mindkét cipőben teljesítettem már annyi kilométert, hogy ne csak alapos véleményt tudjak adni róla, hanem össze is tudjam hasonlítani őket.

Alapban a két cipő egyforma, mind a szármagasságot, mind a talpvastagságot tekintve. Azonban van egy-két óriási különbség köztük. A legfontosabb a tartósság. Ugyanis a Sky Toa egyik legnagyobb erénye a strapabírósága, amely egyszerűen lenyűgözött. Tavaly az 5000 km alatt 1 Hokat, 1 Altrat és 5 pár Adidas Terrex Surround cipőt koptattam el. Mindegyiknél más-más okok miatt kellett cserét eszközölni, de a lényeg, hogy újat kellett vásárolnom a biztonságos túrázás érdekében és ezek a cserék igen fájó pontok, amikor a kártyánkról leemelik az összegeket és lássuk be, ekkora összegért sokkal nagyobb minőséget várnánk el a gyártóktól.

A Speedgoat a 670 km alatt egyszerűen elrongyolódott. A gyöngyvászon felülete elkezdett foszlani, a műanyag hegesztések, ragasztások elengedni, a talp kopni és végül a felsőrésze kilyukadni. De ennél sokkal nagyobb problémát okozott számomra, hogy vizes környezetben irgalmatlanul csúszott és elő is fordult, hogy emiatt olyan mértékben rándult meg a térdem, hogy már láttam az álmomat szertefoszlani.

Továbbá a puhaságáról, kényelméről ismert Hoka Speedgoatnál azt is tapasztaltam, hogy a csillapítása nagyon hamar felkeményedett és 500 kilométert követően, már egy plusz sarokemelő szivacs sem segített és minden nap sarokfájással kellett gyalogoljak, míg nem értem el ahhoz a településhez, ahol visszavehettem a végre megérkezett, már jól bevált Adidas Terrex Surround Mid cipőmet.

A talp kialakításánál egy homorú mélyedés található a sarok előtt és ez úgy működik, mint egy mágnes. Csak éppen nem a fémet, hanem a sarat, az agyagot vonzza és a talp fogazata sem segíti sajnos, hogy ne tudjon megtapadni a cipőn.

Miután az Adidas – amely túracipőit 20 éve használom -, tavaly tavasszal váratlanul megszüntette a Surround gyártását, bajba kerültem, mert az új modell, a Free Hiker még kevésbé tűnt tartósnak, ellenben az ára már a csúcsokat döngette a koronavírus járvány által kiürült raktárkészleteknek köszönhetően. 

A Hoka One One Sky Toa esetében a “speed hiking” kifejezés teljesen helyénvaló és megtapasztalhatja az ember, hogy a tervezők valóban minden tapasztalatukat felhasználták, hogy egy igazán könnyű, bármilyen terepen jól használható, kijelentésük szerint vízálló túracipőt készítsenek. Akár hosszú távú túrázókról legyen szó, akár tempósan gyalogló, esetleg bele, belefutó teljesítménytúrázókról a Sky Toa tökéletes választás.

Nem csak a súlya miatt, hanem a lábfej helye is jóval szélesebb, mint a Speedgoat esetében és így a kisujjaimat sem nyomta szanaszét. Igaz, hogy hagyományos fűzővel rendelkezik, de egy alkalommal sem küzdöttem azzal, hogy egy-egy keményebb lejtmenetnél kibírhatatlanul fájt volna a nagylábujjam. Ezek pedig fontos pozitívumok. 

A talprész kétféle anyagból került kialakításra. A keményebb Vibram MegaGrip nagy tapadású gumikeveréket használják a talp kerületén, míg a talpközép részen egy sokkal puhább RMAT gumi fogazat található. Azonban a cipő leggyorsabban tapasztalható negatívuma – amelyet bízom benne mielőbb orvosol majd a gyártó -, pont ez a puhaság. Ugyanis nagyon gyorsan kopik és miután elég nagy felületen található, onnantól egy esős, sáros időben, már messze nem képes azt a biztonságot nyújtani számunkra, mint amikor megvásároltuk.

Immáron a Hoka védjegyének számító túlméretes, gumival kevert EVA-habanyagból készült középtalpa valóban kiváló ütéscsillapítást biztosít számunkra és segít abban, hogy inkább egy terepfutó cipő érzetét keltse, mint egy túracipőjét, ami a kényelmi funkciókat és a nagyfokú dinamizmust  is segíti, illetve a napi több tíz kilométeres etapokon hálás lesz a lábunk, hogy ezt a cipőt választottuk. A Vibram Megagrip külsőtalpa gyakorlatilag bármely terepen biztos és stabil támogatást képes nyújtani.

A Kéken, irgalmatlanul sok aszfalt van és a Sky Toa kiválóan teljesített ezeken is. Egyszerűen élmény menni benne és a Zalakaros utáni hosszú kilométereken sem éreztem azt az égő érzést, amit egy normál túracipőben szoktam. Itt érezhető szinte legjobban az a tudás, amelyet az ultrafutó tapasztalat adott a tervezőknek. Minden aszfalton töltött kilométernél imába foglaltam nevüket. 

Szintetikus szövet felsőrésze nagyon jól szellőzik, így az augusztusi hőségben sem jelentett problémát, hogy teljesen felpuhult volna benne a bőröm. Stratégiailag fontos pontokon laminált megerősítéseket használnak és ezek is kellőképpen tartósak és merevek, a technikás terepen pedig jól fogják a lábat. Meglepően sokára kezdett egy-egy helyen elengedni a heggesztés, de egy kis Pálmatex csodákat művelt és aztán tökéletesen tartott a túrám végéig. Nem tudom eldönteni, hogy csak gyártási hiba miatt engedett e el azokon a pontokon, vagy ennyit bírnak ezek a heggesztett részek.

A Sky Toa-t kétféle vízálló-lélegző membránnal is meg tudod vásárolni.

Nem vagyok valami nagy Gore-Tex fan, így inkább az eVent vízálló-lélegző membránnal készültet választottam és ennek köszönhetően a túrabakancs időjárásállósága és sokoldalúsága is bizonyított számomra. Az eVent más technológiát, úgynevezett Direct Venting Technology-t használ. Ez jobb szellőzést és gyorsabb száradást biztosít a Gore-Texnél. Azaz, a Gore-Texben sokkal jobban izzad a lábad, azaz könnyebben puhul fel a bír és alakulhatnak ki vízhólyagok.

Sok cipőt használtam amely Gore-Tex membránnal rendelkezik, de határozottan nem tapasztaltam még egyik márkánál sem azt, hogy valóban vízállóak lennének, sőt egy hajnali párától nedves fűben is érezni, hogy átázik. De nem szoktam ezzel foglalkozni, sohasem zavart, ha átázik a cipőm, hiszen egy órákon át tartó felhőszakadásnál úgyis a lábunkról, azaz a zoknin át fog beázni a cipő, hiszen a zokni beszívja a rá folyó nedvességet. Jobban szeretem, ha gyorsan szárad. A Gor-Tex-ről sokszor érzem azt, hogy sokkal jobb a marketingje, összehasonlíthatatlanul népszerűbb és elterjedtebb, mint amit tudásban valóban kínálni képes.

Összefoglalásképpen, ha gyors túrázó vagy, sok aszfaltos szakasz van, vagy egyszerűen csak elutazol valahova, ahol aztán órákon át járod a várost és annak nevezetességeit, látnivalóit, akkor a Sky Toa tökéletes társad lesz. Illetve, ha egy tartós cipőt keresel, amely egy El Camino zarándokúton, vagy más hosszú távú túrán sem hagy cserben, akkor szintén jó döntés a cipő. Azonban sziklás terepre annyira nem javasolnám és pláne akkor nem, amikor vizes, de az agyagos terepen is olyan lesz mint egy korcsolya, vagy egy békatalp, a rengeteg ráragadt agyagtól. Volt a Vértesben és Zalában is olyan szakasz, ahol effektív úgy csúsztam benne lefelé, mintha sítalp lett volna rajtam.

Sky Toa folyó átkelés. Photo: Elli Thor Magnusson/HOKA ONE ONE

Végeredményben, nagyon szerettem ezt a cipőt és biztos, hogy a következő túráimon is társamnak fogom választani.

Technikai jellemzők:

 • Könnyű, jól szellőző szintetikus szövet felsőrész
 • Laminált megerősítések a kopásnak és ütéseknek kitett stratégiai pontokon
 • eVent, vagy Gore-Tex vízálló-lélegző membrán
 • Megerősített orr- és sarokszekció
 • Megvastagított, párnázott bokaszegély
 • Nagyfokú ütéselnyelés mellett is kellően reszponzív, gumival kevert EVA-habból készült Rangi középtalp
 • Nagy kopásállóságú Vibram Megagrip külsőtalp
 • Multidirekcionális talpbordázat a változékony, technikás terepen való kiváló tapadás és tartás érdekében
 • Drop: 4 mm (sarokrész 26 mm, lábfej 22 mm)
 • Tömeg: 426 g (42-es méret)
 • 100% vegán

Ár:

58 990 eVent membránnal – 62 990 Gore-Tex membránnal

A Sarkcsillagsport üzletében és webshopjában megtaláljátok mindkét membránnal készült cipőt és jelen pillanatban (2021. január 10.) 43 900 Ft akciós áron tudjátok megvásárolni az eVent membrános változatát.

Olvasd el a Columbia Omni-Heat felsőjéről szóló tartós tesztet is:

https://caminosteve.hu/teszt-columbia-omni-heat/