Blog

Ultrakönnyű túrázás a hőségben

Ultrakönnyű túrázás a hőségben

Végre itt a nyár, de ezzel együtt a sivatagi hőség is megérkezett. Amikor igyekszünk minden egyes grammon spórolni, különösen fontos az is, hogy ne csak a felszerelésünkkel kapcsolatos dolgokra gondoljunk, hanem mindenképpen tartsunk szem előtt pár “apróságot”.

Kezdjük a legfontosabbal! Alapvető, hogy ilyenkor jóval több folyadékot kell fogyassz mint más időjárási körülmények között, azonban a hőségben való biztonságos túrázás, messze nem merül ki a az elegendő folyadékbevitelben. Rendszeresen olvasom a különböző Facebook túra csoportokban, hogy “elfogyott a vizem”, “nem volt víz”, “teljesen kimerültem a folyadékhiány miatt”, stb. 

Értem én, hogy senki sem szeretne egy hekto vizet cipelni a hátán, de az ultrakönnyű túrázás nem arról szól, hogy nem viszel magaddal semmit, hanem arról, hogy épp a biztonságos határon mozogsz. Ilyenkor több palackkal indulsz el, de ez nem jelenti azt, hogy ezeknek tele is kell lenniük! Hanem folyamatosan kalkulálsz, hogy az adott szakaszokon épp mennyi folyadékra van szükséged a biztonságos átjutáshoz. Ha jól kalkulálsz és jól osztod be, mindig marad valamennyi a kulacsodban. Sose tudhatod mi jöhet közbe. Eltévedsz, lesérülsz, megállsz valakivel beszélgetni, stb.

Éppen ezért fontos, hogy a túra megkezdése előtt tájékozódj arról, van e bármilyen vízvételi lehetőség a megtenni kívánt útvonalon, mert ha lesz, érthetően mindjárt kevesebb lesz a súly is amit vinned kell. Azonban ha nem lesz, ne hagyd ki a plusz palack feltöltését, mert kellemetlen meglepetések érhetnek!

Ilyen pl. hogy hiába nézed a “Közkutak” applikációt, ha az nincs rajta feltűntetve, melyik kút működik és melyik nem. Márpedig sajnos egyre többet nem üzemelnek be.

Ugyanilyen kellemetlen pillanat lehet, ha számítasz egy forrásra, de a nyári hőségben az teljesen kiapadt.

2012-ben a kiapadt Fágyol-vízesés a Szalajka völgyben

Előfordulhat, hogy annyira apró ér szivárog, hogy esélytelen egy palackot odatartanod. Ilyen esetre tökéletes számomra a Hydrapak 10 grammos, 200 milliliteres soft Speed Cup-ja, ami akár zsebbe is gyűrhető és jól bírja a strapát, de miután egy kis füle is van, így akár egy apró karabinerre is csatolhatod, vagy egyszerűen beteszed a zsákba. (3135 Ft 2 db a Nomád Sport webshopjában)

HydraPak Speed Cup 200 ml

A Pacific Crest Trailen, a Mojave sivatagban jártam úgy, hogy annyira szennyezett volt a ciszternában a víz, hogy még dupla szűréssel sem vállaltam be, viszont így kockáztattam, hogy elfogyhat a vizem, ami arrafelé nem egy jó ómen. Igyekeztem takarékoskodni és szerencsémre rátaláltam egy alig szivárgó érre egy patakmederben. Először tovább mentem, de kb. 500 métert követően visszafordultam és jól tettem, mert később aztán nem volt újabb lehetőségem vizet találni. Ástam egy gödröt és megvártam míg a sáros víz megtölti. A soft poharamat könnyű volt beletenni és a csősálamon átszűrve töltöttem meg vele a kulacsomat. Másfél óra alatt gyűjtöttem így 7 dl vizet, majd ezt szűrtem át a vízszűrőmön és ezzel értem el este egy vízvételi helyhez, amelyet egy trail angel helyezett ki. Ugyanezt te is meg tudod tenni, ha van egy ilyen, vagy hasonló poharad.

Itthon nincs szükséged nagyobb méretű, így gyorsabb átfolyású vízszűrőre, így egy Sawyer Mini tökéletesen megteszi és ennek súlya csupán 56,7 gramm. De sokkal jobban jársz, ha a a Katadyn BeFree 0,6 literes szűrővel ellátott soft kulacsát választhatod, amely csupán 1,3 grammal nehezebb, hiszen 59 gramm súlyú, azonban még folyadékot is tudsz tárolni benne.

Sajnos a közkutaknál előfordulhat – sok külföldi országban egy kút, vagy csap vizével is -, hogy érdemes átszűrnöd. Ilyen melegben – akármennyire is szomjas vagyok már – nem kockáztatok és átszűröm, mert egy hasmenés a maradék erőt is kiszívja belőled, nem beszélve arról, hogy mekkora folyadékvesztéssel jár, ami egy ilyen hőségben végzetes is lehet.

Ugyanígy kell odafigyelj arra is, hogy milyen pólót, vagy inget használsz! 

Hogy jön ez a grammokhoz? Egyszerűen. Minél jobban hevül fel a tested, annál több folyadékra lesz szükséged, azaz annál többet kell cipelj. Azonban ma már nem csak UV szűrős anyagokból tudsz választani, hanem márkáktól függően, Coolmax, Omni-Freeze, HydroFreeze, CoolSwitch, Sol Cool technológiákkal gyártott ruházatokból is. Ezek amiatt is fontosak, mert képesek akár 5 Celsius fokot is csökkenteni a testhőmérsékleteden. A technológia, az izzadtságodat használja ki és így aktiválódnak a speciális szálak, amelyek a hűtő hatást képesek kiváltani. (Amennyiben a lábad érzékeny a melegre és így a bőr felpuhulása miatt a vízhólyagok képződésére, akkor próbálj ki egy Coolmax zoknit, amelyet a lábadra húzol és arra veszed fel a túrazoknidat.)

A Columbia Omni-Freeze technológiája

No de térjünk vissza az izzadtságra!

Egy felnőtt ember szervezetének mintegy 60 százaléka víz, míg az agyunkban ez az arány kb. 85 százalékos. Az izzadtságunk, amely vizet és kb. 0.5-1%-ban nátriumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, testünk hőszabályozásáért, azaz szervezetünk hűtéséért is felel. A bőrön keresztüli folyadék párolgását, perspirációnak nevezzük. Bőrünkben termoreceptorok találhatóak és ezek segítségével képes az agy hipotalamusz régiója izzadtságunk mértékét szabályozni. A vénás vér hőmérséklete csökken, így általuk az egész szervezeté. Ezt tudja egy technikai felső-, vagy alsóruházat még elősegíteni és egy nyári hőségben ez életmentő lehet. De az sem árt, ha nem nyáron szeretnél fekete lovagként túrázni és inkább a világos színeket részesíted előnyben.

Azonban van még egy nagyon fontos momentum ebben a folyamatban, ez pedig nem más, mint a szél! Amikor nem egy forró szellő éri arcunkat, hanem gyenge, lágy, hűsítő szellő, akkor azonnal megkönnyebbülünk. Azonban ez egy csapda is és ilyen hőségben muszáj erre odafigyeljünk. Ugyanis a szél folyamatosan szárítja ruházatunkat, ezzel csökkenti szervezetünk izzadtság által előidézett hőszabályozását, azaz még többet kellene izzadnunk. Viszont ez természetesen még több folyadékbevitelt igényelne… már ha van miből…

Ezért fontos az, hogy hiába vagy az ultrakönnyű túrázás szerelmese, de nyáron ne egy plusz palack vízen spórolj, pláne ha szeles is az idő!

USA, Pacific Crest Trail, Mojave desert

Hazánkban nem nagyon szokás sem a túrázó balesetekről, pláne a hőség miatt történt balesetekről beszámolni, de az USA-ban ez folyamatos és épp egy hete halt meg egy fiatal lány a Pacific Crest Trailen, miután infarktust kapott a hőségben és emellett 30 nap alatt 30 helikopteres mentés történt a meleg okozta problémák miatt.

Oda kell figyelj a vizeleted színére is és lehetőség szerint úgy pótolni az elveszített folyadékot, hogy világos színárnyalatban tudd tartani. Amennyiben sötét színű, az figyelmeztet téged arra, hogy dehidratáltság (exsiccosis) jeleit mutatod és ez jellemzően a só-, azaz elektrolit-háztartásod felborulásával is jár. Vérnyomásod normális fenntartásához szükséges a megfelelő folyadékbevitel és ugyanilyen fontos az elektrolit feltöltés is. Rengeteg cég árul izotóniás porokat, pezsgőtablettákat, elektrolit- és sótablettákat. Azonban a sok termék közül nem egyszerű a választás. A sótabletta messze nem elektrolit tabletta, hiszen számunkra egy full spektrumú kiegészítő szükséges, amely Nátrium mellett, Kloridot, Kalciumot, Magnéziumot, Káliumot és Mangánt is tartalmaz. Márpedig ilyen termék, már elég ritka a boltok kínálatai között és miután a sótabletta égett be az emberek emlékezetébe, emiatt a legtöbben – már akik egyáltalán használnak ilyet – megelégszenek a silány minőségű termékekkel, amivel nem lesznek képesek ugyanazt a hatást elérni. Ez a súlytöbblet, mindenképpen csak előnyödre fog válni.

Milyen stádiumai és tünetei vannak a dehidratációnak?

  • Enyhe dehidráció esetén a folyadékveszteség testtömegünk 3-5%-a. Szomjúságérzet, a bőr és a nyálkahártyák enyhe kiszáradása jellemzi, illetve a már feljebb említett sötétebb vizelet.
  • Amennyiben a folyadékvesztés már eléri testsúlyunk 6-8%-át, akkor közepes dehidrációról beszélünk. Itt már a beesett szemek, bőrünk és nyálkahártyánk szárazsága, gyorsabb szívverés és a minimális vizeletmennyiség, fejfájás, gyengeségérzet, álmosság, izomgörcsök kialakulása a jellemző.
  • Súlyos kiszáradás esetén a folyadékvesztés már testtömegünk 9-12%-át érinti, ami alacsony vérnyomáshoz vezet és sírni is csak könnyek nélkül tudunk.
  • Amikor elérjük a 12-15%-os folyadékvesztést, az keringésünk összeomláshoz és sokk kialakulásához vezethet. Itt már tudatzavar is felléphet. Zavarodott leszel,  letargiába esel, tájékozódás- és figyelemzavar lép fel, majd a kómás állapot is bekövetkezhet. Ez pedig már életveszélyes állapotot jelent!

Minél idősebb valaki, annál kevésbé érzi a folyadék hiányát szervezetében és az idősebb generáció jellemzően ezért alulhidratált.

Amennyiben veseproblémáid vannak, magas vérnyomásod van, különösen oda kell figyelj ilyen időben!

Ugyanígy fontos, hogy kerüld a vízhajtó anyagok és folyadékok fogyasztását! Ilyen például egy büfében felhajtott jéghideg Coca-Cola is a koffeintartalma miatt. De az alkohol, a dohányzás, mind-mind ide tartoznak és a szénsavas üdítők sem javallottak és csak részben segítik a dehidratálást. 

A hideg ital ráadásul amiatt sem jó, mert lehűti szervezetedet és az üzemi hőmérsékletre való beállásához energiára lesz szüksége, tehát teljesítménycsökkenéshez vezet, azaz neked marad kevesebb a túrád hátralévő részére. Tudom, jól esik egy hideg üdítő – remélem a sör eszedbe sem jut a túra közben -, de inkább várd meg vele a túra végét!

Legalább ennyire fontos a túlhidratáltság is! Ez ugyanis szintén teljesítménycsökkenéshez vezet! Ha ultrakönnyen túrázol, vagy hosszú távú, azaz thru hike útvonalon jársz, természetesen kiemelkedően fontos a hátadon cipelt zsák súlya. Azonban ez nem mehet a biztonságod rovására és egy ultrakönnyű túrázás mindig a borotvaélen járást jelenti. Ezért például, amikor egy vízvételi helyhez érsz, idd tele magad! De ez – pont a fent említett teljesítménycsökkenés miatt – nem azt jelenti, hogy túl idd magad! Rá kell érezned a megfelelő arányra és meg kell tanuld tested jeleinek értelmezését, mennyi folyadékra van szüksége. Ellazáskodhatod ezt a kérdést, de a statisztikák azt mutatják, hogy a fiatalok szorulnak többször segítségre, nem pedig az idősek.

A sapka nem csak a hidegben segít, hanem ilyen esetben is és szintén kapható olyan sapka, vagy csősál (bandana), amely képes pár fok hőmérsékletcsökkentésben segíteni. Illetve az úgynevezett légiós tarkóvédő külön ajándék. Ha tudod, hogy olyan útvonalon fogsz haladni, ahol folyamatosan hátulról fog érni a Nap sugara – ilyen pl. a GR20 Corsica Calenzana felől -, ezek a grammok aranyat fognak érni.

És végezetül van még egy. Amikor egy ilyen hőségben kimerülsz, netán még napszúrást is kapsz, tested elkezd remegni, azaz képes leszel úgy is fázni, hogy a forró zuhany alatt állsz. Mindig legyen nálad egy könnyű down dzseki, vagy polár felső, hogy ilyen esetben a segítségedre lehessen és elősegítse regenerációdat. Aki már élt át ilyet, pontosan tudja, hogy mennyire tudunk fázni ilyen esetben.

Az Országos Kék-Körön is vannak igen hosszú szakaszok, amelyeken nem fogsz vizet találni, míg egy thru hike útvonalon, akár 63 kilométer is lehet egy-egy ilyen szakasz. Törekedj mindig arra, hogy tartalékkal ugyan, de a legkevesebbel tudj mozogni és úgy mindjárt nagyobb lesz a túrád élvezeti faktora is!

Élményekkel teli és biztonságos túrázást kívánok nyáron is!

Amennyiben további tippek is érdekelnek az ultrakönnyű túrázásról, akkor olvasd el ezt a bejegyzést is:

https://caminosteve.hu/9-1-tanacs-a-jovo-thru-hikereinek/